Ρυθμίσεις ανάσα για «κόκκινα» δάνεια των αγροτών! - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ρυθμίσεις ανάσα για «κόκκινα» δάνεια των αγροτών!

Ρυθμίσεις ανάσα για «κόκκινα» δάνεια των αγροτών!

Share This
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ-ανάσα για χιλιάδες αγρότες των οποίων τα δάνεια βρίσκονται στο «κόκκινο», περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για τους ελέγχους σε τρόφιμα και ζωοτροφές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που πρόκειται να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οι ρυθμίσεις αφορούν σε μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια αγροτών (φυσικών προσώπων) προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα, η οποία τελεί υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Το πρώτο σημαντικό μέτρο είναι ότι «κουρεύονται» τα ποσά που απαιτούσε η παλαιά ΑΤΕ ως προσημειώσεις για την παροχή δανείων. Οι ρυθμίσεις μετά τη Βουλή θα πάνε στο Υπουργείο Οικονομικών για να πάρουν το «πράσινο φως».
 Σύμφωνα με όσα ορίζονται, η υποθήκη περιορίζεται στο 120% της αξίας του δανείου, εφόσον δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού κατά τον χρόνο που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση. Ετσι, για παράδειγμα κάποιος που είχε πάρει δάνειο 10.000 ευρώ, στον οποίο η ΑΤΕ του είχε υποθηκεύσει ακίνητα αξίας 20.000 ευρώ, πλέον η υποθήκη πέφτει στα 10.200 ευρώ. Στην περίπτωση τώρα κάποιου που το ύψος της υποθήκης ξεπερνά το διπλάσιο της αξίας του δανείου που του είχε χορηγήσει η τράπεζα, τότε περιορίζεται στο διπλάσιο αυτού. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που η υποθήκη έχει εγγραφεί σε περισσότερα από ένα αγροτικά ακίνητα, τότε θα περιοριστεί στο ακίνητο ή στα ακίνητα που εξασφαλίζουν την απαίτηση της τράπεζας στα παραπάνω όρια και δεν αποτελούν πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη του παραγωγού. Πλέον, η νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή εξοφλείται εφάπαξ από τον αγρότη, εντός δύο ετών. Σε περίπτωση μη εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού στο εν λόγω διάστημα, τότε θεωρείται ως νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο, διάρκειας από 7-15 έτη με επιτόκιο 3%. Στην αρχική της μορφή η ρύθμιση που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Ιανουάριο μιλούσε για αποπληρωμή σε 5 έως 10 χρόνια, με επιτόκιο 5%. Εφ’όσον το αγροτικό ακίνητο, δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη του αγρότη, στη σύμβαση του δανείου η τράπεζα μπορεί να απαιτήσει το δικαίωμα εκμίσθωσής του και την εκχώρηση του μισθώματος σε αυτήν μέχρι να αποπληρωθεί το δάνειο.
Η εκμίσθωση θα γίνεται ως εξής: Το ακίνητο θα εκμισθώνεται για διάστημα 3 ετών, έπειτα από ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, με την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού να την έχει ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), καθώς διατηρεί βάση δεδομένων στην οποία απεικονίζονται ψηφιακά όλα τα αγροτικά ακίνητα της χώρας. Η τιμή εκκίνησης θα είναι στην ελάχιστη ετήσια δόση εξόφλησης του δανείου. Εφόσον ο διαγωνισμός αποβεί άγονος επαναλαμβάνεται με νέα τιμή εκκίνησης. Επισημαίνεται ότι και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό. Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν υλοποιηθεί η εκμίσθωση ή δεν καταστεί δυνατή η εξόφληση της οφειλής από τα μισθώματα, ο εκκαθαριστής κινεί τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί του βεβαρημένου με υποθήκη αγροτικού ακινήτου για το μη εξοφληθέν ποσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages