Πάνω από 2,60 ευρώ το ελαιόλαδο - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Με ενδιαφέρον αναμένεται η έναρξη της εφετινής ελαιοκομικής σαιζόν, με τους παραγωγούς να τακτοποιούν τις τελευταίες λεπτομέρειες, πριν μπουν στα λιοστάσια για να μαζέψουν τις ελιές τους. Σε Μεσσηνία και Λακωνία ξεκινά η συγκομιδή και σοβαρό κριτήριο για την πορεία των τιμών ελαιολάδου θ’ αποτελέσει η δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες στη Νεάπολη του νομού Λακωνίας, όπως γίνεται κάθε χρόνο άλλωστε.
Οι τελευταίες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας όπου παράγονται ελιές ευνόησαν τον καρπό να «φουσκώσει» περαιτέρω και ν’ αποκτήσει μέγεθος και τα απαραίτητα υγρά ενώ στα θετικά της εφετινής σοδειάς υπολογίζεται το γεγονός ότι –μέχρι ώρας τουλάχιστον- έλειψαν ακραία καιρικά φαινόμενα και θερμοκρασίες χαμηλές, που μπορεί να επηρεάσουν τον καρπό και να προκαλέσουν ζημία. Κι ενώ το γενικότερο κλίμα στην ευρωπαϊκή ελαιοπαραγωγή δημιουργεί κι αυτό με τη σειρά του ευνοϊκές συνθήκες για τον έλληνα παραγωγό, αφού η Ισπανία εμφανίζει μικρότερη σαφώς παραγωγή σε σχέση με άλλες χρονιές, ενδιαφέρον παρουσιάζουν απόψεις συνεταιριστών σχετικά με την εφετινή ελαιοκομική περίοδο. «
Η εφετινή περίοδος εξελίσσεται ομαλά. Πιο ακριβή στοιχεία για τιμές θα μπορούμε να εξάγουμε σε λίγες μέρες όσον αφορά στο ελαιόλαδο, αφού σε μια – δυο βδομάδες θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δημοπρασία στην περιοχή της Νεάπολης Λακωνίας. Γενικότερα πάντως εκτιμώ πως οι τιμές μεσοσταθμικά θα κινηθούν στα 2,50 – 2,60 ευρώ το κιλό για το λάδι, κάτι που σημαίνει ότι υπό προϋποθέσεις θα σημειωθούν αγοραπωλησίες που θα υπερβούν τα επίπεδα των 3 ευρώ για κάθε κιλό. Πάντως, όπως είναι ευνόητο όσο θα ‘μπαίνουν’ νέα λάδια στην παραγωγή η τιμή θα πέφτει. Για τις βρώσιμες ελιές, ποικιλίας Καλαμών, εκτιμώ ότι για μια ακόμη φορά θα δώσουν καλό εισόδημα στον παραγωγό, αρκεί να ευνοήσουν και οι καιρικές συνθήκες μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς ο συγκεκριμένος καρπός είναι ευαίσθητος στο κρύο και μπορεί να υποστεί ζημία εύκολα», ανέφερε στο paseges.gr ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, κ. Νίκος Προκοβάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages