Ασανσέρ οι... τραπεζικές καταθέσεις των Μεσσηνίων - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ασανσέρ οι... τραπεζικές καταθέσεις των Μεσσηνίων

Ασανσέρ οι... τραπεζικές καταθέσεις των Μεσσηνίων

Share This
Με ασανσέρ μοιάζουν οι διαθέσεις των καταθετών τους τελευταίους μήνες στην Καλαμάτα αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές του νομού. Ανάλογα με το κλίμα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή παρατηρούνται εξάρσεις και επιστροφή των καταναλωτών στις τράπεζες, αλλά και υφέσεις, οπότε οι πολίτες αναγκάζονται να σηκώνουν τα χρήματά τους και να τα τοποθετούν όπου… βρουν. Κάτω από το μαξιλάρι τους, σε θυρίδες, μέχρι και σε τράπεζες του εξωτερικού, οι ικανότεροι.
Κάπως έτσι μας περιέγραψε ο διευθυντής του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμάτα, στον πεζόδρομο της Αριστομένους, Δ. Κουπούζος, το κλίμα στην αγορά: 

«Η όλη κατάσταση το τελευταίο διάστημα έχει αποδιοργανώσει και τσακίσει τον πολίτη. Εκείνο που κυριαρχεί είναι η αμφιβολία, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα και ο διάχυτος πεσιμισμός. Μοιραία, λοιπόν, ο καθένας μας κάνει αυτό που μπορεί, νόμιμο ή παράνομο, για να διαφυλάξει τα χρήματά του. Φυσικά, στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ η δεύτερη είναι κατακριτέα και πρέπει να τιμωρείται.
Αν θέλει να μιλήσει κανείς με νούμερα, θα έλεγε ότι και στη Μεσσηνία η κατάσταση είναι λίγο - πολύ η ίδια με την υπόλοιπη Ελλάδα. Μάλιστα, υπάρχουν και περιοχές με πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τη δική μας.
Βεβαίως, δεν είναι μόνο το κλίμα που δημιουργεί προβλήματα. Η μείωση που παρατηρείται γενικά οφείλεται: α) στη διαρροή καταθέσεων στο εξωτερικό, β) στην κάλυψη καθημερινών αναγκών των νοικοκυριών εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων τους ή/και της ανεργίας μελών τους ή για την εξόφληση δανείων και την πληρωμή των πρόσθετων φόρων, γ) στην κάλυψη αναγκών των επιχειρήσεων σε ρευστότητα εξαιτίας της μείωσης του τζίρου τους και της διακοπής χρηματοδότησής τους και δ) σε αποθησαύριση, είτε σε θυρίδες τραπεζών του εσωτερικού είτε με αγορά χρυσών λιρών, ακόμα και με κρύψιμο, όπως λέγεται, κάτω από το στρώμα στα σπίτια».
Από την άλλη πλευρά, σε έρευνα του τέως αντιπρόεδρου της Βουλής, υπουργού και καθηγητή της ΑΣΟΕΕ, Μανόλη Δρεττάκη, στην εφημερίδα «Αυγή» της περασμένης Κυριακής, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «εκτός από πολλά και πολύ σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει στη μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού η εφαρμογή της πολιτικής των Μνημονίων τα δύο τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει και δυσεπίλυτα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα εξαιτίας, από τη μια μεριά, της μεγάλης μείωσης των καταθέσεων και, από την άλλη, της αύξησης του ποσοστού των δανείων που οι δανειολήπτες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages