Το σοβαρό θέμα του Μεσσηνιακού κόλπου στην Βουλή - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Το σοβαρό θέμα του Μεσσηνιακού κόλπου στην Βουλή

Το σοβαρό θέμα του Μεσσηνιακού κόλπου στην Βουλή

Share This
Το μεγάλο θέμα της μόλυνσης του Μεσσηνιακού κόλπου από τον βιολογικό καθαρισμό Καλαμάτας φέρνει στην Βουλή η Δημοκρατική Αριστερά. H ερώτηση που δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος είναι η εξής:
Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: Βιολογικός Καθαρισμός Καλαμάτας και μόλυνση του Μεσσηνιακού
Το βόρειο τμήμα του Μεσσηνιακού Κόλπου, από τις εκβολές του Παμίσου έως τη Σάνταβα, αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ρύπανσης. Η περιοχή επιβαρύνεται από απόβλητα ελαιοτριβείων, ξενοδοχειακών μονάδων και αγροτικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων που καταλήγουν στη θάλασσα μέσω ποταμών. Ωστόσο, η κυριότερη πηγή ρύπανσης του Μεσσηνιακού Κόλπου είναι ο βιολογικός καθαρισμός της Καλαμάτας.
Με βάση τα δεδομένα των σταθμών μετρήσεων από το 2006 έως το 2010, παρότι η οικολογική κατάσταση του Κόλπου βελτιώθηκε, στην περιοχή του βιολογικού υποβαθμίστηκε από καλή σε μέτρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σχετικός δείκτης βελτιώνεται με την αυξανόμενη απόσταση από το σημείο εκβολής του βιολογικού.
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων στο Βιολογικό Καλαμάτας, η μονάδα λειτουργεί χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας και με κενά στο προσωπικό, με συνέπεια την ύπαρξη κινδύνων για το περιβάλλον και το Μεσσηνιακό Κόλπο.
Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Ποια μέτρα θα ληφθούν για την αποτροπή και αποκατάσταση της ανεξέλεγκτης μόλυνσης και ρύπανσης του βορείου τμήματος του Μεσσηνιακού Κόλπου στην περιοχή από τις εκβολές του Παμίσου έως τη Σάντοβα, η οποία επιβαρύνεται κυρίως από τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της Καλαμάτας, η οποία υπολειτουργεί;
Θα συνεχιστεί το προγράμματα παρακολούθησης της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Μεσσηνιακού Κόλπου και των δυτικών ακτών του νομού, που υλοποιήθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ από το 2006 έως το 2011; 7.3.12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages