Στο 40% με 50% η ανεργία στους νέους μηχανικούς - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Στο 40% με 50% η ανεργία στους νέους μηχανικούς

Στο 40% με 50% η ανεργία στους νέους μηχανικούς

Share This
Η κρίση που πλήττει τα τελευταία χρόνια το χώρο της οικοδομής έχει αφήσει τα έντονα τα σημάδια της και στον κλάδο των μηχανικών. Σύμφωνα με στοιχεία του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας του ΤΕΕ, η ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους μηχανικούς, φτάνει στο 40% και σε κάποιες περιπτώσεις το 50%, με το επάγγελμα των αρχιτεκτόνων να πλήττεται περισσότερο.
Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργολάβοι δημοσίων έργων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η δουλειά τους παρουσιάζει μια μείωση της τάξης του 70%.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, σύμφωνα με το Νομαρχιακό Τμήμα του ΤΕΕ, θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.
Το πρώτο είναι η λεπτομερής καταγραφή του προβλήματος και του μεγέθους του σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για την ακριβή έκταση και έντασή του. Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση στο περιφερειακό όργανο, έτσι ώστε να εξευρεθούν ή και να προταθούν –στο μέτρο του δυνατού- οι απαραίτητες εκείνες πολιτικές για εξομάλυνση της κατάστασης.
Από την άλλη πλευρά, το Νομαρχιακό Τμήμα, στην προσπάθειά του να βοηθήσει προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, είχε το προηγούμενο διάστημα σειρά συναντήσεων με τους αρμόδιους παράγοντες της Αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα, έγινε συζήτηση του προβλήματος τόσο με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παν. Αλευρά όσο και με δημάρχους του Νομού Μεσσηνίας.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών κατατέθηκε το αίτημα να μειωθεί το φαινόμενο των απευθείας αναθέσεων μελετών και έργων, αλλά και όταν γίνεται δημοπράτηση ενός έργου, αυτό να έχει εξασφαλισμένη την απαραίτητη πίστωση, ώστε να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο των απλήρωτων εργολάβων και των ημιτελών έργων.
Μια και ο λόγος, όμως, για τα προβλήματα στην οικοδομή, η κρίση φυσικά δεν πλήττει μόνο τους μηχανικούς και τους εργολάβους. Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί σε τοπικό επίπεδο μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων. Όπως υποστηρίζουν, μήνα με το μήνα η ανεργία καταγράφει νέα υψηλά ποσοστά στον κλάδο, ενώ δε φαίνεται φως στο τούνελ της ύφεσης. Και όχι μόνο αυτό. «Η ανεργία στον κλάδο αγγίζει το 70%, ποσοστό που θα αυξηθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ θεωρούμε ότι τα δεδομένα θα χειροτερέψουν», μας έλεγαν. kalamatablogs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages