Βάζουν "stop" στην εργασιακή εφεδρεία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Βάζουν "stop" στην εργασιακή εφεδρεία

Βάζουν "stop" στην εργασιακή εφεδρεία

Share This
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, διαδικασίες οι οποίες θα θέσουν εκτός Δημοσίου έως το τέλος του έτους 30.000 δημόσιους υπάλληλους, με απώτερο στόχο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο (εφεδρεία, κατάργηση θέσεων, λιγότερες προσλήψεις, συντάξεις), το 2014 να «ανατείλει» για το Δημόσιο με περίπου 150.000 λιγότερους υπαλλήλους.
Ωστόσο, πονοκέφαλο έχει προκαλέσει σε διοικήσεις δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και σε εργαζομένους, η εφαρμοστική εγκύκλιος για την εργασιακή εφεδρεία λόγω ορισμένων απαιτήσεων που τίθενται, και μάλιστα σε πολύ πιεστικά χρονικά περιθώρια. Για το λόγο αυτό, το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε σιωπηρή παράταση δύο ημερών στους δημόσιους υπαλλήλους για να δηλώσουν τα χρόνια ασφάλισής τους εκτός Δημοσίου.
Η εγκύκλιος ζητεί από εργαζόμενους και υπηρεσίες να προσδιορίσουν τον ακριβή συντάξιμο χρόνο κάθε εργαζομένου έως την... 20ή Νοεμβρίου (προχθές δηλαδή, ημέρα Κυριακή!). Είναι, όμως, πολύ δύσκολο και σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατον τα ταμεία να εκδώσουν βεβαιώσεις ασφαλιστικών εισφορών μέσα σε λίγες ημέρες.
Για τους εργαζόμενους που έχουν προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα και ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ή στο ΤΕΒΕ, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Στις περιπτώσεις, μάλιστα, που απαιτείται ενημέρωση για εισφορές της δεκαετίας του 1980, οπότε δεν υπάρχει μηχανοργάνωση, ή υπάρχουν σε εξέλιξη δικαστικές διαμάχες για την έκδοση βεβαίωσης καταβολής των εισφορών, μπορεί να απαιτηθούν ακόμη και μήνες.
Για να ξεπεράσει το «σκόπελο» και να προλάβει τις ημερομηνίες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητεί από τους εργαζομένους στο Δημόσιο να υποβάλουν «υπεύθυνη δήλωση για τον ακριβή αριθμό συντάξιμου χρόνου ασφάλισης» και από τις αρμόδιες διευθύνσεις προσωπικού «να μεριμνήσουν για τη διασταύρωση των δηλούμενων στοιχείων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ένταξής του (του προσωπικού) στην εργασιακή εφεδρεία».
Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι η «συντάξιμη προϋπηρεσία, που δε θα αναφερθεί στην ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, θα προβλεφθεί, ώστε να μην προσμετρηθεί στον υπολογισμό του συντάξιμου χρόνου του υπαλλήλου κατά τη μελλοντική συνταξιοδότησή του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages