Στον ΟΑΕΕ θα ασφαλίζονται και οι αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Στον ΟΑΕΕ θα ασφαλίζονται και οι αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά

Στον ΟΑΕΕ θα ασφαλίζονται και οι αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά

Share This
ΣTON Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά πρόσωπα που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος άνω των 20 Kw, μεταξύ των οποίων και οι αγρότες, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, με τον Ν. 3846/2010 εξαίρεση από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και υπαγωγή στον ΟΓΑ προβλέπεται μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τουλάχιστον για μία πενταετία, οι οποίοι μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα μέχρι και 100 Kw. Οι αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα άνω των 100 Kw ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ.
Η διάταξη αυτή, υπογραμμίζει ο κ. Κουτρουμάνης, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους αγρότες διότι τους δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έως 100 Kw, χωρίς να αλλάζει το ασφαλιστικό τους καθεστώς, εφόσον είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για τουλάχιστον πέντε έτη. Συνεπώς, με την εφαρμογή της διάταξης αυτής «παρέχονται στους αγρότες σημαντικά κίνητρα να παραμείνουν στην ελληνική περιφέρεια αξιοποιώντας την αγροτική τους περιουσία και σε άλλες δραστηριότητες, πέραν των γεωργικών, οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον, ενισχύοντας παράλληλα το αγροτικό τους εισόδημα», αναφέρει ο υπουργός Εργασίας.
Το έγγραφο του υπουργού διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της Ν.Δ. Σπύρου Ταλιαδούρου, ο οποίος είχε κάνει λόγο για άνιση ασφαλιστική μεταχείριση των νέων αγροτών που επενδύουν σε φωτοβολταϊκά συστήματα έως 100 Κw και αναγκάζονται να ασφαλίζονται για μία πενταετία και στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ.
Ο κ. Κουτρουμάνης υπενθυμίζει ότι η άσκηση του αγροτικού επαγγέλματος ως κύρια απασχόληση βεβαιώνεται με βάση το Μητρώο Αγροτών από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναφέρει επίσης ότι ο ΟΓΑ ασφαλίζει τόσο για τον Κλάδο Σύνταξης όσο και για τον Κλάδο Υγείας τους αγρότες και με ειδικές διατάξεις και άλλες κατηγορίες εργαζομένων ή απασχολουμένων. Δεν ασφαλίζει σε καμία περίπτωση απασχολούμενους οι οποίοι υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση άλλου φορέα. Eτσι ο νέος αγρότης που δεν έχει συμπληρώσει πενταετία στο γεωργικό επάγγελμα και δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών συστημάτων ασφαλίζεται στον ΟΑΕΕ για τη δραστηριότητά του αυτή, αλλά σε καμία περίπτωση παράλληλα και στον ΟΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages