Οι κατάλογοι μεγαλοφειλετών στη Βουλή μετά τις..αναδιπλώσεις - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Οι κατάλογοι μεγαλοφειλετών στη Βουλή μετά τις..αναδιπλώσεις

Οι κατάλογοι μεγαλοφειλετών στη Βουλή μετά τις..αναδιπλώσεις

Share This
ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ επιβεβαίωση και μάλιστα διακομματική, χωρίς να λείψουν οι τιμητικές αναφορές στο πρόσωπό του, όσων γνωστοποίησε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς για την ύπαρξη καταλόγων μεγαλοφειλετών προς το δημόσιο, υπήρξε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου. Αυτό προκύπτει από αποσπάσματα από τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τους μεγαλοφειλέτες, αποτελεί δε την καλύτερη απάντηση στις λοιδωρίες, την αμφισβήτηση και την προσπάθεια πολιτικού λιντσαρίσματος – με στόχο την πολιτική εξόντωση του κ. Κουσελά – που επιχειρήθηκε σε τοπικό επίπεδο με απανωτά προβοκατόρικα πρωτοσέλιδα και «πειραγμένα» δημοσιεύματα πολιτικής ανοησίας της «Ελευθερίας».
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχθηκε για άλλη μια φορά την ύπαρξη καταλόγων μεγαλοφειλετών, αναγγέλλοντας πως θα τους θέσει υπόψη των βουλευτών, καθώς είναι αναγκαία μια προετοιμασία αναφορικά με τις λίστες αυτές προ της δημοσιοποιήσεώς τους, όπως επιτάσσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μακάρι, μάλιστα, να τις δουν και οι πολίτες, καθώς γίνεται αντιληπτό πως για να μην αποκαλύπτονται τόσον καιρό, πολλούς μεγαλόσχημους θα κρύβουν, που θα αποκαλυφθούν χάρη στην πρωτοβουλία και προετοιμασία επί θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στο θάρρος, την επιμονή και τις καθαρές θέσεις του Δημήτρη Κουσελά, παρ’ ότι πολλοί προσπάθησαν για ευνόητους λόγους να τον υπονομεύσουν πολιτικά.
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ο κ. Βενιζέλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «ο συνάδελφος κ. Ρήγας που είναι εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κατέθεσε αίτηση καταθέσεως εγγράφων με την οποία ζητά από εμένα, ως υπουργό Οικονομικών, να καταθέσω στη Βουλή τους καταλόγους των οφειλετών του δημόσιου που βαρύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές ανώτερες των 150.000. Με την υπ' αριθμόν 4 του 2011 γνωμοδότηση της που δημοσιεύθηκε στις 14 του μηνός, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αποδέχεται ως θεμιτή και εξυπηρετούσα το δημόσιο συμφέρον τη δημοσιοποίηση μέσω του διαδικτύου των ονομάτων φυσικών προσώπων μεγάλων οφειλετών του δημοσίου.
Η αρχή θέτει μια σειρά από όρους. Θέλει οι οφειλές αυτές να είναι μόνο φορολογικές, άρα να μην είναι για άλλους λόγους που αναφέρονται στον κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων, θέλει να χαρακτηρισθούν εισπράξιμες και άρα να μην περιλαμβάνονται οι μη εισπράξιμες, θέλει να διαχωριστούν τα πρόσωπα που έχουν πεθάνει φυσικά και βαρύνονται οι κληρονόμοι καθώς και όσοι είναι σε κατάσταση πτώχευσης, θέλει να διαχωριστούν όσοι έχουν προθεσμία για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων ή όσοι περιμένουν την έκδοση απόφασης, τελεσίδικης μάλιστα, για ένδικα βοηθήματα και επίσης θέλει να υπάρχει προειδοποίηση ατομική και περιθώριο 15 ημερών προκειμένου να προβάλουν αντιρρήσεις επί εγγράφου ατομικής προειδοποίησης οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες. Εμείς θα λάβουμε φυσικά υπόψη τη γνωμοδότηση αυτή αποδίδοντας τον δέοντα σεβασμό στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που, στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που διανέμω περιλαμβάνεται η διάταξη που προβλέπει ότι όταν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί αρχείο που περιλαμβάνει άνω των 1000 ονομάτων η πρόσκληση για την προβολή αντιρρήσεων γίνεται με δημοσίευση στα μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο και όχι με ατομικές προσκλήσεις». Ακολούθως ο υπουργός αναφέρθηκε στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, αλλά και την ουσία της υπόθεσης ώστε να πληρώσουν και τα… μεγάλα ψάρια της φοροδιαφυγής, αυτοί που τα έβγαλαν έξω κ.ά.
ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΕΥΣΗΜΑ ΠΡΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑ
Ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος ρώτησε τον κ. Βενιζέλο: «Αυτές είναι οι καταστάσεις του κυρίου Κουσελά»; Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Υπερκαλύπτονται, δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό του ο κ. Κουσελάς όταν το ανέφερε αυτό, αλλά εξήγησε ότι αναφέρεται στα αρχεία αυτά».
Ο ίδιος ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ είπε τα εξής, ενώ ακολουθούν τοποθετήσεις και άλλων βουλευτών, με τα αποσπάσματα που αφορούν στο θέμα:
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε πρόεδρε, θέλω κατ’ αρχήν να χαιρετίσω τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός σχετικά με τους μεγαλοοφειλέτες του δημόσιου και να πω ότι είμαι χαρούμενος για αυτήν την εξέλιξη.
ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε πρόεδρε, όσον αφορά τα θέματα, που ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομικών, θέλουμε να τα επικροτήσουμε και επειδή πολλοί εξ ημών και κυρίως ο κ. Κουσελάς είχε λοιδωρηθεί γι’ αυτό το θέμα, νομίζω ότι, η σημερινή θέση του υπουργού λύνει και αυτά τα θέματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: Κύριε πρόεδρε, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Κουσελάς έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος για την ικανοποίηση του αιτήματος, το οποίο είχε υποβάλει και προφανώς και ο κ. Ρήγας για την πολιτική πρωτοβουλία, την οποία είχε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ (Εισηγητής της μειοψηφίας): Ευχαριστώ, κύριε πρόεδρε. Θα μου επιτρέψετε και μένα μια αρχική παρατήρηση, σχετικά με τις ανακοινώσεις που έκανε προηγουμένως ο υπουργός Οικονομικών, σχετικά με τη λίστα των μεγάλων φοροφυγάδων. Οφείλω να πω ότι διαπίστωσα την ευαρέσκεια και την ικανοποίηση των στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για αυτή την εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, θα επιμείνω κι εγώ στην παρατήρηση του κ. Βορίδη, επειδή αυτή η κρίση φαίνεται να χρησιμοποιείται πλέον ως σημαία απέναντι στις συνέπειες που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο, νομίζω και παρακινδυνευμένο είναι και τραβηγμένο. Ωστόσο, θέλω να πω ότι αν ένας δικαιούται τέτοιων αισθημάτων είναι ο κ. Κουσελάς, ο οποίος ομολογουμένως επέμεινε στην ύπαρξη αυτών των καταλόγων».
εφημερίδα "ΦΩΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages