184εκ. ευρώ από ΕΣΠΑ για έργα της Μεσσηνίας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

184εκ. ευρώ από ΕΣΠΑ για έργα της Μεσσηνίας

184εκ. ευρώ από ΕΣΠΑ για έργα της Μεσσηνίας

Share This
Το ποσό των 184.000.000 ευρώ αγγίζει το πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για έργα στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει με συνέντευξή της στο «Θάρρος» η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.
Η πλειοψηφία έχει ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ και αφορά όλους τους κωδικούς που αυτή τη στιγμή είναι «ανοιχτοί», όπως οδοποιία, σχολική στέγη, πολιτισμός κ.λπ. Χαρακτηριστικό είναι, όπως αποκαλύπτει η κα Νικολάκου, ότι στους κωδικούς των τομέων της υγείας και της παιδείας δεν υπήρχε καμία κινητικότητα και λίμναζαν περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ.
Η κα Νικολάκου επισημαίνει, επίσης, ότι έχει ξεκινήσει ήδη ο προγραμματισμός έργων για την επόμενη προγραμματική περίοδο, ενώ μετά από παρέμβαση του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, θα ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ και μελέτη έργου.
Εντάξεις
Αρχικά, η κα Νικολάκου υπενθύμισε ότι η αιρετή Περιφέρεια ζητούσε την αρμοδιότητα του ΕΣΠΑ από την αρχή του 2011, διότι θεωρεί πως αποτελεί το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη της περιοχής και πρέπει η διαχείριση και η επιλογή των έργων να γίνεται με προγραμματισμό, ορθολογισμό, ανταποδοτικότητα και να συνάδει με το γενικότερο αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό.
«Από την πρώτη στιγμή», εξήγησε, «παρ’ όλο που η αρμοδιότητα του ΕΣΠΑ παραχωρήθηκε την 1/7/2011 και χάθηκε πολύτιμος χρόνος, είχαμε φροντίσει να προετοιμαστούμε, έτσι ώστε να εντάξουμε άμεσα όσα έργα ήταν ώριμα και παράλληλα με γρήγορους ρυθμούς να προχωρήσουν όσα είναι μελετητικά ώριμα για την ένταξή τους, με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή ένταξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κωδικοί των πολύ σημαντικών τομέων της υγείας και της παιδείας ουσιαστικά δεν είχαν καμία κινητικότητα και λίμναζαν πλέον των 60 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να υπάρχει καμιά σχεδόν μελετητική ωριμότητα. Για το λόγο αυτό, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις με εκπροσώπους των υπουργείων Υγείας και παιδείας, με υπηρεσιακούς παράγοντες και με τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να υπάρξει δυνατότητα άμεσης ένταξης».
Πρόγραμμα Τουρισμός
Όπως ακολούθως η αντιπεριφερειάρχης εξήγησε, επειδή το ΕΣΠΑ σχεδιάσθηκε πριν από την οικονομική κρίση, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ήταν ο πρώτος ο οποίος μίλησε για αναγκαιότητα άμεσης αναμόρφωσής του, ζητώντας παράλληλα από τη Διαχειριστική Αρχή, εκτός από την αναμόρφωση, να προχωρήσει και στη δημιουργία νέων κωδικών για να διευρυνθεί η επιλεξιμότητα των δράσεων και, κυρίως, του κωδικού που αφορά στην αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, με δεδομένα τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Για τον τομέα του πολιτισμού, η κα Νικολάκου παρατήρησε ότι έχει γίνει υπέρβαση του ορίου (overbooking) και ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας δεν υπάρχει ούτε ένα έργο το οποίο να είχε μελετητική ωριμότητα και να μην έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με συνεχείς συσκέψεις εξαντλεί κάθε δυνατότητα ένταξης δράσεων στο ΕΣΠΑ και ήδη προετοιμάζεται για να υποβάλει έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου μέσω συγκεκριμένου προγράμματος. Το μεγάλο πρόβλημα του ΕΣΠΑ μέχρι σήμερα είναι τα έργα- γέφυρες, έργα δηλαδή που ξεκίνησαν, ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν και υπερκοστολογήθηκαν. Καθώς και η ένταξη έργων χωρίς προοπτική, με κριτήρια μικροπελατειακά και μικροπολιτικά και όχι εντασσόμενα σε μια αναπτυξιακή λογική. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, έχει στόχο να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτάσεις απόλυτα αξιόπιστες, με πλήρη ωριμότητα και με τεκμηριωμένη αναπτυξιακή προοπτική», συμπλήρωσε η κα Νικολάκου.
Ένταξη μελετών
Τέλος, υπογράμμισε ότι με δεδομένο ότι οι πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ελάχιστες, ο περιφερειάρχης ζήτησε από τη Διαχειριστική Αρχή να εξετασθεί η δυνατότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ ακόμα και των μελετών, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία: «Η πρότασή του έγινε αποδεκτή και σύντομα, ξεκινώντας μάλιστα από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το πρώτο έργο με αυτή τη διαδικασία. Όπως είχε δηλώσει ο κ. Τατούλης από την αρχή, για την αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας αποτελεί το θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο θα χτίσουμε την ανάπτυξη της Νέας Πελοποννήσου. Ως υπεύθυνη αντιπεριφερειάρχης για τα έργα, με αρμοδιότητα και το ΕΣΠΑ, ήδη στην αιρετή Περιφέρεια έχουμε ξεκινήσει τον προγραμματισμό έργων και για την επόμενη προγραμματική περίοδο, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι με μελετητική ωριμότητα όλων των έργων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Περιφερείας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages