Στα περσινά επίπεδα οι τιμές των σύκων ! - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Στα περσινά επίπεδα οι τιμές των σύκων !

Στα περσινά επίπεδα οι τιμές των σύκων !

Share This
Ίδιες τιμές με πέρυσι ανακοίνωσε η ΣΥΚΙΚΗ για τη φετινή παραγωγή σύκων. Οι τιμές αυτές είναι: 1,58 ευρώ για την α’ ποιότητα, 1,38 για τη β’, 1,10 για τη β2 και 1,01 ευρώ για τη γ’ ποιότητα.
Εξηγώντας τους λόγους που δεν δόθηκε αύξηση, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου είπε ότι έλαβαν υπόψη τους «τα προβλήματα στην Ελλάδα και τη διεθνή αγορά. Η κρίση είναι σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ανταγωνιστές μας οι Τούρκοι έχουν άλλο νόμισμα και κάνουν υποτιμήσεις. Υπάρχει συναλλαγματική διαφορά ευρώ - δολαρίου και αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στις εξαγωγές μας».
Ενημέρωσε τους παραγωγούς ότι από την Τετάρτη 24 Αυγούστου ξεκινά η υπογραφή συμβολαίων με τους ιδιώτες τυποποιητές και την επόμενη Δευτέρα ανοίγουν τα απεντομωτήρια, ενώ κάποια ίσως ν’ ανοίξουν από Παρασκευή ή και Σάββατο. Πρόκειται για 11 στη Μεσσηνία (2 στην Καρποφόρα κι από 1 σε Δάρα, Αριστομένη, Μάνεση, Ελληνοεκκλησιά, Πολύλοφος, Αβραμιού, Νεοχώρι Αριστομένη και στις κεντρικές εγκαταστάσεις) και 3 στη Λακωνία (2 στο Γύθειο, 1 στους Μολάους).
Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι «η Συκική είναι η μόνη συνεταιριστική κλαδική οργάνωση που συγκεντρώνει όλο το προϊόν κι εξασφαλίζει το εισόδημα των παραγωγών».
Ενημέρωσε ότι η Συκική έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο με συνολικό κόστος επένδυσης 2 εκ. ευρώ, που περιλαμβάνει καινούργιο κτήριο, θέσεις διαλογής, πρόγραμμα ανανέωσης των γραμμών τυποποίησης με καινούργια μηχανήματα, συστήματα ελέγχου εργοστασίου και μηχάνημα εντοπισμού αφλατοξινών. Στόχος είναι η συγκέντρωση όλων των σύκων να γίνεται στις κεντρικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο, που πρόσθεσε ότι «υλοποιούμε επιχειρησιακά προγράμματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και άλλα μέσα στην επόμενη 3ετία. Πρέπει να γίνει και η ανανέωση συκεώνων. Από επιχειρησιακό πρόγραμμα δεν μπορεί να γίνει. Είναι 60.000-70.000 ευρώ που δεν μπορούν να πάνε σε μία δράση».
Ο πρόεδρος εξέφρασε τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, αναφέροντας: «Η Συκική γίνεται υποχρεωτικά ΑΕΣ (Ανώνυμη Εταιρική Σύμπραξη) και το νομοσχέδιο δε μιλάει για κλαδικότητα. Θα γραφτούν μέλη της συνεταιρισμοί μόνο για
το σύκο ή και ελαιοπαραγωγοί και για την ντομάτα; Αλλοιώνεται έτσι η Συκική, Να ξεκαθαρίσει, να είναι συκοπαραγωγικοί οι συνεταιρισμοί. Να γίνει συνεταιρισμός η Συκική και να μετέχουν όλοι οι παραγωγοί. Θα αλλάξουμε επωνυμία και αυτό είναι κακό. Αντί να στηρίξουμε την οργάνωση, ερχόμαστε να την μπερδέψουμε. Καλώ τον υπουργό και τους βουλευτές να μη θίξουν τη Συκική. Κανείς συνεταιρισμός χωρίς δράση δεν έμπαινε σε πρόγραμμα. Τους συνεταιρισμούς που δεν είναι υγιείς, τους πετάει έξω το σύστημα. Θέλουν να πετάξουν έξω, να χρεωκοπήσουν τους συνεταιρισμούς εξυπηρετώντας άλλα συμφέροντα. Ο συνεταιρισμός είναι εθελοντικός, όχι εξαναγκαστικός. Και η ψηφοφορία θα είναι με αντιπροσώπους, όχι με καθολική ψηφοφορία, όπως έλεγαν».
Διαφώνησε, επίσης, και με τη μορφή των δημοπρατηρίων, υποστηρίζοντας πως «ενώ το κράτος απέτυχε, έρχονται να κάνουν κρατικούς οργανισμούς. Οι αγρότες ή δε θα είναι στα δημοπρατήρια ή θα είναι μειοψηφία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages