Από τη βρώσιμη ελιά στην Ελλάδα, η Μεσσηνία παράγει το 4%! - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Από τη βρώσιμη ελιά στην Ελλάδα, η Μεσσηνία παράγει το 4%!

Από τη βρώσιμη ελιά στην Ελλάδα, η Μεσσηνία παράγει το 4%!

Share This
Μπορεί να φημιζόμαστε παγκοσμίως για τις ελιές μας, ωστόσο η Μεσσηνία δεν παράγει ούτε το 4% της ελληνικής βρώσιμης ελιάς! Όπως ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου στη γιορτή ελιάς του Τρικόρφου ο γεωπόνος Αντώνης Παρασκευόπουλος, από τους 115.000 τόνους επιτραπέζιας ελιάς που παράγονται ετησίως στην Ελλάδα, μόνο οι 3.000 με 3.500 προέρχονται από τη Μεσσηνία, παρά το γεγονός ότι ο νομός μας διαθέτει ένα τόσο ισχυρό όνομα όπως το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας κ. Παρασκευόπουλος, σε διεθνές επίπεδο επιτραπέζια ελιά παράγουν: η Ισπανία 586.000 τόνους, η Αίγυπτος 300.000, η Τουρκία 240.000, η Συρία 160.000, η Ελλάδα 115.000 και ακολουθούν Μαρόκο, Αμερική, Αλγερία, Αργεντινή, Ιταλία κ.λπ.
«Το ευνοϊκό κλίμα, η ηλιοφάνεια, ο μικρός κλήρος που επιτρέπει στον παραγωγό να περιποιείται με αγάπη και φροντίδα κάθε δέντρο, είναι στοιχεία που βοηθούν στο να μαζεύεται ο ελαιόκαρπος στο σωστό βαθμό ωρίμανσης, δίνοντας άριστη ποιότητα» σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος, ενώ έκανε λόγο για προϊόν με τεράστια δυναμική. Απόδειξη, ότι σήμερα διεθνώς παράγονται 2.200.000 τόνοι επιτραπέζιες ελιές και τόσες καταναλώνονται. Από την Ελλάδα, στην Αμερική εξάγονται 25.000 τόνοι, στον Καναδά 7.000 και στην Αυστραλία 8.000.
«Όμως, στο νομό μας, τα πράγματα δεν είναι καλά. Η έκταση που καταλαμβάνει η επιτραπέζια ελιά Καλαμών είναι μόνο 3.400 στρέμματα με 165.000 ελαιόδεντρα και μία μέση παραγωγή 3.000 με 3.500 τόνους. Το Τρίκορφο είναι αυτό που δίνει τη μεγαλύτερη σε επίπεδο νομού, με εξαιρετική ποιότητα. Και πρέπει να αναρωτηθούμε, γιατί στο νομό μας, με το ισχυρό όνομα ΠΟΠ Καλαμάτα, δεν έχουμε ούτε το 4% της καλλιεργούμενης επιτραπέζιας ελιάς στη χώρα μας».

Η ονομασία ΠΟΠ θέλει κατοχύρωση
«Από τη Διεπαγγελματική Ελαιολάδου γίνεται προσπάθεια επέκτασης της ζώνης ΠΟΠ Καλαμάτα για τη βρώσιμη ελιά σε Λακωνία, Νότια Ηλεία και Αρκαδία. Φαίνεται» όπως παρατήρησε ο κ. Παρασκευόπουλος «ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθούν κρίσιμοι όγκοι παραγωγής για να υπάρξει μια δυναμική για την Ελιά Καλαμάτα ΠΟΠ. Απαιτείται όμως τεκμηρίωση δεσμού για το προϊόν ανάμεσα στη ζώνη ΠΟΠ Καλαμάτα και στην υπό επέκταση, αλλά και η σύμφωνη γνώμη της ΕΑΣ Μεσσηνίας, που είναι η ανάδοχος. Από την άλλη, φαίνεται ότι ιδιώτες τυποποιητές αντιτίθενται στην αναγνώριση ως ΠΟΠ της ποικιλίας Καλαμών κατά περιοχή και προκρίνουν την αίτηση για Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη σε Εθνικό Επίπεδο. Στόχος προφανώς είναι η ενσωμάτωση της προστιθέμενης αξίας στο προϊόν και να προστατευθούν όλα τα στάδια, καλλιέργεια, τυποποίηση, μεταποίηση, εμπορία. Όλοι λοιπόν ασχολούνται με την Ελιά Καλαμάτα ΠΟΠ. Η καλλιέργεια όμως της ελιάς, παραμένει σταθερή με τάση μείωσης και η Ελιά Καλαμάτα ΠΟΠ, όπως είναι φυσικό, γίνεται θύμα σφετερισμού της ονομασίας της. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Τι θέλουμε; Κατοχύρωση ονομασίας. Είναι πρόσφατο το παράδειγμα, όπου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά από την Ένωση Μεσσηνίας να κατοχυρώσει το Ελιά ΠΟΠ Καλαμάτα, όσον αφορά την Τουρκία, ώστε να μην έχουμε προβλήματα στις αγορές με το σφετερισμό του ονόματος. Δε φτάνει να έχουμε το ΠΟΠ Καλαμάτα. Η κατοχύρωση της ονομασίας είναι το ζητούμενο, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε το ισχυρό αυτό brand name».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages