Ιππικοί αγώνες για τον Άγιο Γεώργιο στο Πλατύ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ιππικοί αγώνες για τον Άγιο Γεώργιο στο Πλατύ

Ιππικοί αγώνες για τον Άγιο Γεώργιο στο Πλατύ

Share This
Στο Πλατύ, ένα όμορφο χωριό 520 κατοίκων περίπου, 16 km βορειοδυτικά της Καλαμάτας, χτισμένο ανατολικά του ποταμού Παμίσου πραγματοποιήθηκε σήμερα ένα από τα σημαντικότερα τοπικά έθιμα, όχι μόνο στη Μεσσηνία αλλά και την Πελοπόννησο, οι Ιππικοί Αγώνες, που γίνονται κάθε χρόνο προς τιμή του Αγίου Γεωργίου.
Οι αγώνες έγιναν στο ιπποδρόμιο του χωριού, έναν χωμάτινο δρόμο μήκους ενός χιλιομέτρου και πλάτους δέκα μέτρων, με αφετηρία το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος θεωρείται προστάτης των Ιππέων. Αν και ο αριθμός των συμμετοχών κάθε χρόνο κυμαίνεται από 15 έως 24 αναβάτες, οι θεατές συνεχώς αυξάνονται και ξεπερνούν τους 3.000.
Η παράδοση τοποθετεί την αρχή των Ιππικών Αγώνων στα τελευταία χρόνια του Βυζαντίου. Λέγεται ότι κατά την Τουρκοκρατία στους αγώνες έπαιρναν μέρος κυρίως έφηβοι, που γυμνάζονταν στην Ιππασία για να χρησιμοποιηθούν ως έφιπποι αγγελιοφόροι του αγώνα για την απελευθέρωση.....
Παρόλο που τα άλογα δεν χρησιμοποιούνται πλέον ως μέσο εργασίας ή μεταφοράς, η αγάπη για τα περήφανα αυτά ζώα παραμένει και ο κόσμος κάθε χρόνο κατακλύζει κυριολεκτικά το Πλατύ για να προσκυνήσει τον Άγιο Γεώργιο και να παρακολουθήσει το μοναδικό, για ολόκληρη την Πελοπόννησο, αυτό έθιμο. Αρκετοί είναι και οι κάτοικοι του χωριού που εκτρέφουν άλογα με μόνο σκοπό να τα τρέξουν στους Ιππικούς Αγώνες στην μνήμη του Αγίου Γεωργίου, χωρίς να νοιάζονται για το χρηματικό έπαθλο.Το έθιμο αυτό αναβιώνει κάθε χρόνο την Δευτέρα του Πάσχα που γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου Γεωργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages