Η Μεσσηνία στο ρυθμό του Καρναβαλιού - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Η Μεσσηνία στο ρυθμό του Καρναβαλιού

Η Μεσσηνία στο ρυθμό του Καρναβαλιού

Share This
Αυθεντικά ελληνικές εκδηλώσεις, γλέντια και δρώμενα περιλαμβάνει το διήμερο, Κυριακή 6 και Καθαρά Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, σε ολόκληρη τη Μεσσηνία. Στο Δήμο Καλαμάτας, στις 12.00 το μεσημέρι, ξεκινά η κατασκευή χαρταετών και αερόστατων στη Σπερχογεία και οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στις 7.00 μ.μ. με φωτιές, διαγωνισμό καλύτερης ενδυμασίας, παραδοσιακή μακαρονάδα, γλέντι και χορό.
Φωτιές, μακαρονάδα, μουσική και χορός θα διαμορφώσουν τη βραδιά της Κυριακής στα Αρφαρά (7.00 μ.μ.), στην Άμφεια (7.00 μ.μ.) και στη Νέδουσα (8.00 μ.μ.). Στα Λέικα και στη Θουρία, στις 7.00 μ.μ., το αποκριάτικο γλέντι θα περιλαμβάνει και πέταγμα αερόστατου. Στην Αλαγονία, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 6.00 το απόγευμα, με φωτιές, χορούς και κεράσματα και τις «μπαρμπούτες».
Την Καθαρά Δευτέρα, η Νέδουσα αναβιώνει όπως κάθε χρόνο το Δρώμενο της Ευετηρίας, που ξεκινά στις 10.30 το πρωί.
Στη Σπερχογεία, από τις 11.00 π.μ., το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακή κρεμάλα, βράσιμο φασολάδας, γαϊτανάκι και χορούς. Στις 7.00 μ.μ., ανάβουν φωτιές και ξεκινά το πέταγμα του αερόστατου.
Πέταγμα χαρταετού και κούλουμα έχουν προγραμματίσει τα Αρφαρά από τις 10.00 το πρωί, ενώ στις 5.00 μ.μ., στην πλατεία της Κάτω Αμφείας, θα λάβει χώρα διαγωνισμό αερόστατου.
Δήμος Μεσσήνης
Σήμερα ολοκληρώνεται το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού (από τις 11.00 π.μ. – τελική φάση). Στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης μικροί και μεγάλοι ενώνουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις για την κατασκευή χαρταετών. Στις 2.00 μ.μ. στη Μαθία της Δημοτικής Ενότητας Πεταλιδίου αναβιώνει ο χωριάτικος γάμος. Στις 8.00 μ.μ. η πλατεία Μεσσήνης φωτίζεται με πυροτεχνήματα και στις 8.30 μ.μ. θα παρουσιαστεί φιλμ με παλαιότερα καρναβάλια. Στις 8.00 μ.μ. θα ανάψουν φωτιές σε διάφορες γειτονιές της Μεσσήνης και στις τοπικές κοινότητες: Τρίοδος, Λυκότραφο, Καρταρόλι, Μαυρομμάτι, Ανάληψη, Αβραμιού, Εύα, Πολύλοφο, Ελληνοεκκλησιά, Τρίκορφο, Παλαιόκαστρο, Κορομηλιά, Πανιπέρι, Βαλύρα, Αρσινόη, Στρέφι. Στις 9.30 μ.μ., ξεκινά στη Μεσσήνη η περιφορά της Χορωδίας Μαντολινάτας σε κεντρικούς δρόμους, από το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης.
Την Καθαρά Δευτέρα, 9.00 π.μ.-1.00 μ.μ., στο Φάρο Πεταλιδίου θα γίνει πέταγμα χαρταετών και κούλουμα. Τα κούλουμα στην Τρίοδο ξεκινούν στις 10.00 π.μ. Στις 11.00 π.μ. αρχίζει ο διαγωνισμός χαρταετού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εύας «Ο Αριστοτέλης» και, επίσης στις 11.00 π.μ., στην περιοχή Κρεμάλας Μεσσήνης γίνεται η Αναπαράσταση της Δίκης και του απαγχονισμού της Γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά. Στον Άγιο Αντρέα, η αποκριάτικη παρέλαση αρχίζει στις 11.00 π.μ.
Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων, συνοδεία Βασιλιά Καρνάβαλου, θα ξεκινήσει στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης στις 3.00 μ.μ.
Δήμος Δυτικής Μάνης
Ελλείψει χρόνου και χρημάτων, η Δημοτική Αρχή στη Δυτική Μάνη δε διοργάνωσε φέτος εκδηλώσεις. Πρωτοβουλίες στις κατά τόπους κοινότητες όμως δε λείπουν.
Σήμερα Κυριακή 6 Μαρτίου ανάβουν φωτιές και προσφέρονται παραδοσιακά πιάτα στον Κάμπο, τα Σωτηριάνικα και το Σταυροπήγιο. Εκδηλώσεις έχουν, επίσης, προγραμματιστεί στη Στούπα. Για την Καθαρά Δευτέρα, κούλουμα έχει μέχρι στιγμής διοργανώσει το Χρυσοχώρι.
Δήμος Οιχαλίας
Στις 3.30 μ.μ. αρχίζουν σήμερα οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Μελιγαλά, με παρέλαση μεταμφιεσμένων και αρμάτων. Στις 5.00 μ.μ. καρναβαλικές παρελάσεις έχουν προγραμματιστεί στο Διαβολίτσι και στο Δώριο.
Κούλουμα έχει προγραμματίσει το Καρνάσι. Όλοι είμαστε, πάντως, προσκαλεσμένοι από τη Δημοτική Αρχή Οιχαλίας να μοιραστούμε στιγμές διασκέδασης και τα παραδοσιακά κούλουμα στις κοινότητες του Δήμου.
Δήμος Πύλου – Νέστορος
Στις 12.30 μ.μ. ξεκινά σήμερα το Καρναβάλι της Πύλου. Στις 12.00 αρχίζουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Κορώνη. Στις 6.00 μ.μ., έχουμε την ευκαιρία να δούμε την αναβίωση του περάσματος των προικιών για τον παραδοσιακό γάμο στη Μεθώνη. Στις 8.00, ξεκινούν οι εκδηλώσεις στη Γιάλοβα, ενώ για τις 8.30 μ.μ. έχουν προγραμματιστεί θεατρική παράσταση και δρώμενα στο Βλαχόπουλο. 9.00 π.μ. – 1.00 μ.μ. είναι τα προγραμματισμένα κούλουμα στην Πύλο, όπου θα γίνει και το κάψιμο του Μακαρονά. Ο Γάμος του Κουτρούλη στη Μεθώνη ξεκινά στη 1.00 μ.μ.
1.30 μ.μ. αρχίζει η παρέλαση αρμάτων στη Γιάλοβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages