Μάχη δίνουν οι πατατοπαραγωγοί - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Μάχη δίνουν οι πατατοπαραγωγοί

Μάχη δίνουν οι πατατοπαραγωγοί

Share This
Να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις καλλιέργειές τους προσπαθούν οι πατατοπαραγωγοί, αφού η ζημιά που προκάλεσε ο αέρας και το χαλάζι της περασμένης Παρασκευής τούς δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Χθες στη Μεσσήνη οι περισσότεροι ήταν στα χωράφια και ράντιζαν τα τραυματισμένα φυτά, σύμφωνα με τις οδηγίες των γεωπόνων.
Σημαντικές, επίσης, ήταν οι ζημιές (σε κάποιες περιπτώσεις ολική καταστροφή) που σημειώθηκαν στα πατατοχώραφα και της περιοχής Μπουρνιά. Μετά από αυτοψία συνεργείου του Δήμου Καλαμάτας, ο κ. Αδαμόπουλος τόνισε ότι μεταξύ Κορδία και Διασποράς οι ζημιές είναι εκτεταμένες. Σήμερα, άλλωστε, πρόκειται να έρθει επόπτης του ΕΛΓΑ από την Τρίπολη για να διαπιστώσει το μέγεθος των ζημιών, ενώ ήδη ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης.
«Έχει γίνει ζημιά, σε άλλους περισσότερο, σε άλλους λιγότερο, πάντως υπάρχει πρόβλημα» μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Παναγιώτης Δουρούμης, τον οποίο συναντήσαμε στο κτήμα του, στην περιοχή της Μπούκας. «Έχουν χτυπηθεί τα φυτά, τα οποία ήταν και σε προχωρημένο στάδιο, άρα θέλουν φροντίδα, καινούργια λιπάσματα και ραντίσματα για να τα προστατεύσουμε. Όπου είναι τραυματισμένα από το χαλάζι, υπάρχει εστία μόλυνσης, πρέπει να ακολουθήσουμε διαφορετική πρακτική, πράγμα που μεταφράζεται σε επιπλέον έξοδα και οψίμιση. Υπάρχουν βέβαια και φυτά που δε θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το σοκ».
Όλο το πρωί της Παρασκευής φυσούσε δυνατός αέρας, το απόγευμα ήρθε και το χαλάζι, που ήταν η χαριστική βολή. «Για να πετύχουμε καλές τιμές, είμαστε αναγκασμένοι να φυτεύουμε όλο και πιο πρώιμα, με αποτέλεσμα να είμαστε και ακάλυπτοι σε τέτοια καιρικά φαινόμενα» λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.
Για την αιγυπτιακή πατάτα: «Είναι πρόβλημα, που έχουμε συζητήσει χίλιες φορές. Ας φέρουν αιγυπτιακή πατάτα, αλλά ας την πουλήσουν ως αιγυπτιακή, κι όχι να την ανακατεύουν ή να τη βαφτίζουν ελληνική. Δε θα μιλήσω για την ποιότητά της και τα φάρμακα που χρησιμοποιούν στην καλλιέργειά της, που σε εμάς η χρήση τους είναι απαγορευμένη για λόγους δημόσιας υγείας εδώ και 10 - 15 χρόνια».
Ο κ. Δουρούμης πρόσθεσε ότι δηλώσεις για τις καταστροφές γίνονται στο Δημαρχείο και στον αρμόδιο ανταποκριτή του ΕΛΓΑ, ενώ σήμερα πρόκειται να έρθει επόπτης από την Τρίπολη για να δει σε πρώτη φάση τη ζημιά που έχει γίνει. Στη συνέχεια, θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages