Τεχνητό κάρβουνο από το κουκούτσι της ελιάς στην Μεσσηνία ! - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Τεχνητό κάρβουνο από το κουκούτσι της ελιάς στην Μεσσηνία !

Τεχνητό κάρβουνο από το κουκούτσι της ελιάς στην Μεσσηνία !

Share This
Της Γιώτας Καλογεροπούλου από stinbriza.gr
Αυτό που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν είναι πώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην παγκόσμια αγορά είναι διαδεδομένες οι ελιές Καλαμών. Αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζουμε είναι πως σχεδόν δίπλα μας -μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα- βρίσκεται το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα και πιθανότατα και στην Ευρώπη που παράγει τεχνητό κάρβουνο από το κουκούτσι (ή αλλιώς πυρήνα) της ελιάς. Γεγονός που Ευρωπαίοι και Ιάπωνες το γνωρίζουν, αφού τακτικά γίνεται εξαγωγή του πυρηνοκάρβουνου για την Ολλανδία, τη Σουηδία, αλλά και την Ιαπωνία.
Το εργοστάσιο βρίσκεται στο 1ο χιλιόμετρο Ασπροχώματος-Μεσσήνης, 500 μέτρα βάθος από τον κεντρικό δρόμο και η είσοδός του είναι παράλληλη στον ποταμό Αρι. Με την πρώτη ευκαιρία βρέθηκα εκεί για να μάθω περισσότερα για την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου εργοστασίου. …
Μέχρι να φτάσω, όμως, στο εργοστάσιο έπρεπε το αυτοκίνητό μου και εγώ να δώσουμε μια μικρή μάχη με τις λακκούβες, γιατί ο δρόμος είναι σε άθλια κατάσταση και αυτό δυσκολεύει την πρόσβαση στο σημείο. Τα πράγματα καλυτέρεψαν όταν επιτέλους έφτασα στην είσοδο του εργοστασίου και συνάντησα την ιδιοκτήτριά του Κατερίνα Κλημεντίδη – Κοτταρίδη.
Μπαίνοντας στο χώρο του εργοστασίου διαπίστωσα πως παράλληλα με την παραγωγή πυρηνοκάρβουνου γίνεται και παραγωγή άσβεστου και επίσης μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τα πάντα από οικοδομικά υλικά.
Πώς ξεκίνησαν όλα…
Η κ. Κατερίνα Κλημεντίδη – Κοτταρίδη ήταν πολύ πρόθυμη στο να μου διηγηθεί πώς ο πατέρας της σκέφτηκε να επεξεργαστεί το κουκούτσι της ελιάς και να το κάνει κάρβουνο. «Η ιδέα δημιουργίας του εργοστασίου ανήκει στον πατέρα μου Κλήμη Κλημεντίδη. Η επιχείρηση λειτουργεί από το 1968. Ο πατέρας μου χρησιμοποιούσε το πυρηνόξυλο ως καύσιμη ύλη για την παραγωγή άσβεστου. Το υπόλειμμα που προκύπτει από αυτή την καύση είναι η πυρηνόσκονη την οποία, σε εποχές που το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων ήταν χαμηλό, τη χρησιμοποιούσαν σαν θερμαντικό προϊόν, στα μαγκάλια. Ομως όταν τα πράγματα και οι εποχές άλλαξαν και εκτός από τα μαγκάλια βρέθηκαν και άλλες εστίες θέρμανσης, ο παππούς σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει αλλιώς την πυρηνόσκονη. Αποφάσισε να την επεξεργαστεί μέσω μιας πρέσας και να της δώσει ένα σχήμα τύπου μπριγκέτας -σύμφωνα με την διεθνή αγορά- και έτσι προέκυψε το πυρηνοκάρβουνο», λέει η κ. Κατερίνα και συνεχίζει λέγοντας πως ο παππούς απέκτησε και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για να κατοχυρώσει και την μοναδικότητα του προϊόντος.
Οσον αφορά στην ασβεστόπετρα μετά από επεξεργασία μάς δίνει τη σκόνη άσβεστου (γεωργικό ασβέστη), που είναι κατάλληλος για τη λίπανση και απολύμανση καλλιεργούμενων περιοχών και τον ασβελτοπολτό που διατίθεται στις οικοδομές.
Τι είναι το πυρηνοκάρβουνο;
«Το πυρηνοκάρβουνο προέρχεται από το κουκούτσι (ή αλλιώς πυρήνα) της ελιάς και σύμφωνα με τον εργαστηριακό έλεγχο έχει 6.170 kal θερμογόνο δύναμη κατά την καύση. Επίσης εκλύει 30% λιγότερο μονοξείδιο από το γνωστό ξυλοκάρβουνο, ανάβει πολύ εύκολα, δεν πετάει σπίθες, δεν μυρίζει, δεν καπνίζει και είναι ένα φυτικό προϊόν χωρίς πρόσθετα χημικά και φιλικό προς το περιβάλλον και μάλιστα ελέγχεται με πιστοποίηση ποιότητας ISO πληρώντας έτσι τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές», αναφέρει η κ. Κατερίνα και παραδέχεται πως την χαροποιεί ιδιαίτερα που το συγκεκριμένο προϊόν διατίθεται και στη διεθνή αγορά. «Συνεργάζομαι με ανθρώπους από την Ολλανδία, την Σουηδία και την Ιαπωνία. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκαν το εργοστάσιο Ιάπωνες και κλείσαμε μια συμφωνία για 10 χρόνια».
Οι Ολλανδοί και οι Σουηδοί χρησιμοποιούν το κάρβουνο, όπως και εμείς, για να μαγειρεύουν φαγητά και μάλιστα σε φημισμένα εστιατόρια της Σουηδίας βάζουν το πυρηνοκάρβουνο σε πήλινα σκεύη και τοποθετούν το κρέας επάνω του και το ψήσιμο γίνεται μπροστά στον πελάτη, γεγονός που αποδεικνύει πως το συγκεκριμένο κάρβουνο είναι ποιοτικώς καλό και δεν καπνίζει. Επιπλέον το πυρηνοκάρβουνο διαφημίζεται σε διάφορα περιοδικά του εξωτερικού, ενώ διατίθεται και σε εκθέσεις προϊόντων που γίνονται σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.
Ομως διατίθεται και στην ελληνική αγορά, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως: στο Αργος, στο Ναύπλιο, στην Κόρινθο, στη Σπάρτη, στην Κρήτη, στη Σαντορίνη, στην Αττική, ενώ μάλιστα οι συνεργασίες είναι μακροχρόνιες, γεγονός που αποδεικνύει πως το πυρηνοκάρβουνο είναι ένα προϊόν ποιοτικώς σταθερό.
Επιπλέον γίνονται επισκέψεις στο εργοστάσιο από σχολεία και φοιτητές της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπου έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά τον τρόπο παραγωγής του πυρηνοκάρβουνου και την επεξεργασία που το οδηγεί στην τελική του μορφή.
Το πυρηνοκάρβουνο απωθεί την αρνητική ενέργεια!
Το εντυπωσιακό είναι πως οι Ιάπωνες επιλέγουν το συγκεκριμένο είδος κάρβουνου, γιατί απομακρύνει την επιστημονικά αποδεδειγμένη αρνητική ενέργεια που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και όλα τα προϊόντα της σύγχρονης τεχνολογίας. Οι Ιάπωνες έχουν σαφώς διαφορετική νοοτροπία από τη δική μας και σε καμία περίπτωση δεν εννοούν το Φενγκ Σουι -εκεί που σίγουρα πάει αμέσως το δικό μας μυαλό- αλλά όπως ανέφερε εκπρόσωπός τους, ανακάλυψαν πως το πυρηνοκάρβουνο απομακρύνει την αρνητική ενέργεια και γι’αυτό θα προμηθευτούν τόνους με την προοπτική να το διαθέσουν στην ιαπωνική αγορά ως προϊόν που απωθεί την αρνητική ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages