Καλλικράτης και πάσης Ελλάδος...δια χειρός Ραγκούση - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Καλλικράτης και πάσης Ελλάδος...δια χειρός Ραγκούση

Καλλικράτης και πάσης Ελλάδος...δια χειρός Ραγκούση

Share This
Καθ' όλα έτοιμο είναι το υπουργείο Εσωτερικών λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Καλλικράτης», τόνισε ο υπουργός Γ. Ραγκούσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με θέμα τη νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση η οποία θα υλοποιηθεί σε όλη τη χώρα από 1ης Ιανουαρίου του 2011. Όπως τόνισε ο υπουργός, έχουν ήδη υπογραφεί και δημοσιεύονται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα 21 Προεδρικά Διατάγματα και οι 30 υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του «Καλλικράτη», καθώς και οι 4.500 μετατάξεις δημοτικών υπαλλήλων. Οι Δήμοι έχουν εφοδιαστεί με ΑΦΜ, σφραγίδες, έχει γίνει η αντικατάσταση πινακίδων και δεν υπάρχουν προβλήματα σε κτηριακές υποδομές…..
Για την καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος -εκτός από τα προγράμματα επιμόρφωσης των στελεχών σε Δήμους και Περιφέρειες- έχει εκπονηθεί από το υπουργείο και το ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και θα λειτουργεί από την 1η-1-2011, ένα site για τον «Καλλικράτη» (www.kallikratis.ypes.gr) στο οποίο θα έχουν πρόσβαση αιρετοί και πολίτες προκειμένου να έχουν περισσότερες και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες για τη νομοθεσία, τις εγκυκλίους κ.λπ. Επίσης, για τον ίδιο λόγο από την 1η του χρόνου θα τεθεί σε λειτουργία ο τηλεφωνικός αριθμός 1500, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι τρόποι, π.χ. sms, για να ενημερώνονται οι αιρετοί άμεσα.
Επιπλέον, έχει εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης για τους αιρετούς ώστε να γνωρίζουν σχεδόν βήμα προς βήμα τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν: συγκρότηση δημοτικών αρχών, οργάνωση νέων δήμων, χρονοδιάγραμμα για τις πρώτες δέκα ημέρες... Όσον αφορά στο θέμα των δημοτικών επιχειρήσεων, ο υπουργός δήλωσε πως θα γίνουν οι συνενώσεις και συγχωνεύσεις βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που υπάρχουν και η διαδικασία θα ξεκινήσει από την 1η του χρόνου και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2011. Οι μετατάξεις σε αυτόν τον τομέα υπολογίζονται περίπου σε 25.000.
Διαχείριση απορριμμάτων
Έως το τέλος αυτού του μήνα, τόνισε ο υπουργός, θα έχουν κλείσει 96 ΧΑΔΑ, δηλαδή ανοικτές χωματερές, και οι υπόλοιπες έως τον ερχόμενο Ιούνιο, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που έχει εκπονηθεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυστηρός με τους Δήμους που δεν θα ανταποκριθούν σε αυτό, φάνηκε ο υπουργός ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά πως στο εξής το πρόστιμο για παράνομες χωματερές που δεν θα κλείσουν εγκαίρως θα πληρώνεται από το συγκεκριμένο Δήμο που ολιγώρησε και όχι από το κεντρικό κράτος και αυτό θα εμπεριέχεται σε νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα προβλέπεται η συνυπευθυνότητα των Δήμων. Ωστόσο, για τους μικρούς και αδύναμους Δήμους θα υπάρχει βοήθεια από το κράτος όταν αντικειμενικά δεν θα μπορούν αυτοί οι Δήμοι, όπως π.χ. μικρών νησιών, να ανταποκριθούν σε μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Ειδικά για τις περιπτώσεις μικρών νησιών, αλλά και της Πελοποννήσου όπου καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση σε αυτόν τον τομέα, θα προκηρυχθούν δύο διεθνείς διαγωνισμοί για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages