Μεταχειρισμένα ακίνητα προτιμούν οι αγοραστές ! - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Μεταχειρισμένα ακίνητα προτιμούν οι αγοραστές !

Μεταχειρισμένα ακίνητα προτιμούν οι αγοραστές !

Share This
Στροφή στα μεταχειρισμένα ακίνητα έχουν κάνει οι αγοραστές τον τελευταίο χρόνο και σύμφωνα με τα στοιχεία των κτηματομεσιτικών εταιριών, προτιμούν πολύ παλιά διαμερίσματα επιφανείας από 70 τμ έως 120 τ.μ. Αντίστοιχη στροφή έχουν κάνει και οι επενδυτές-αγοραστές οι οποίοι λόγω της γενικότερης οικονομικής αστάθειας ( αυξομείωση ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, πτώση του Χρηματιστηρίου) επικεντρώνονται σε αγορές παλαιών ακινήτων και επιλέγουν τις ακριβές περιοχές Π.Ψυχικό, Φιλοθέη, Κεφαλάρι, κέντρο Κηφισιάς, Λ. Κηφισίας από το ύψος του Ψυχικού και πάνω, αναζητώντας ευκαιρίες σε μεταχειρισμένα ακίνητα….
Οι περιοχές αυτές όπως επισημαίνουν ειδικοί της αγοράς ακινήτων, δεν χάνουν την αξία τους και ο επενδυτής έχει την βεβαιότητα ότι θα μπορέσει αν χρειαστεί άμεσα να ρευστοποιήσει την επένδυση του. Παρά την οικονομική κρίση στις περιοχές αυτές η αξία και των μεταχειρισμένων ακινήτων διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά στις περιοχές του Π.Ψυχικού και της Φιλοθέης οι οποίες και θεωρούνται από τις ακριβότερες στην Ελλάδα το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται από 4.500 έως και 6.500 ευρώ.
Ειδικά δε στο Π.Ψυχικό και την Φιλοθέη 4.500 ευρώ ανά τετραγωνικό διατίθενται τα ακίνητα που συνορεύουν με την Λεωφόρο Κηφισίας και την Λεωφόρο Καποδιστρίου. Αυτά λόγω του θορύβου διατίθενται σε μικρότερη τιμή. Η μοναδική υπέρβαση στα ακίνητα των περιοχών αυτών γίνεται στην ενοικίαση, όπου τον τελευταίο χρόνο έχουν μειωθεί οι τιμές των ενοικίων σε ποσοστό έως και 30%.για ακίνητα με πολύ μεγάλο μίσθωμα -άνω των 6.000 ευρώ. Σε υψηλά επίπεδα κινούνται και οι τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων και στην Κηφισιά ειδικότερα δε στο κέντρο όπου οι τιμές αγγίζουν και τις 7.000 ανά τετραγωνικό μέτρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κτηματομεσιτικής εταιρίας REMAX Ελλάς, τα εννέα από τα δέκα ακίνητα που πουλήθηκαν στην Αττική το α΄ εξάμηνο του 2010 ήταν μεταχειρισμένα. Σχεδόν τα μισά από αυτά ποσοστό της τάξεως του 47% ήταν κατασκευές άνω των 30 ετών. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Σ. Σαργκάνη ανώτερο στέλεχος της REMAX <<>>. Επίσης, όπως αναφέρουν οι ειδικοί της αγοράς ακινήτων, όσοι επιθυμούν να αγοράσουν κατοικία για προσωπική χρήση έχουν ως πρωταρχικό κριτήριο της επιλογής τους την περιοχή σε σχέση με το κόστος αγοράς αδιαφορώντας για το έτος κατασκευής.
Φθηνές τιμές και σε ορισμένες περιπτώσεις <<ευκαιρίες>> προκύπτουν στα παλαιά ακίνητα τα οποία συνδυαζόμενα με τα σημερινά χαμηλά κοστολόγια ανακαίνισης δικαιολογούν πλήρως την στροφή αυτής της κατηγορίας των αγοραστών. Ενδεικτικά το κόστος μιας συντηρητικής ανακαίνισης κατοικίας 25 ετών συνολικής επιφανείας από 70 τμ έως 100 τμ κυμαίνεται από 15.000 έως 20.000 ευρώ, εάν δε η ανακαίνιση είναι ριζική δεν ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αρχιτέκτονας κ. Δ. Αγαλίδης. Σχεδόν το μεγαλύτερο ποσοστό των αγοραστών παλαιών κατοικιών για ιδιοκατοίκηση οδηγούνται σε ανακαινίσεις. Οι ανακαινίσεις αυτές είναι συντηρητικές - χρησιμοποιούνται φθηνά υλικά- και περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στα υδραυλικά, στα ηλεκτρολογικά, στα πατώματα και στα παντζούρια όπου εκεί προτιμώνται τα προϊόντα αλουμινίου.
Τα νεόδμητα ακίνητα στις περισσότερες περιοχές της Αττικής εξακολουθούν και διατηρούν υψηλές τιμές με ελάχιστες εξαιρέσεις όπου η απόκλιση προς τα κάτω δεν ξεπερνά το 10%. Όσα δε από αυτά βρίσκονται κοντά σε σταθμούς μετρό διατηρούν ανελαστικά υψηλές τιμές. Ενδεικτικά στην περιοχή του Ν.Κόσμου το μέσο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται στα 2.300 ευρώ. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από πληθώρα νεόδμητων κατοικιών οι οποίες είναι κοντά στον σταθμό του Μετρό και για τον λόγο αυτό δεν υποχωρούν οι τιμές τους.
Ίδιες περίπου τιμές έχουν και τα νεόδμητα διαμερίσματα κοντά στον ηλεκτρικό στην περιοχή των Πετραλώνων με αξία ανά τετραγωνικό μέτρο περίπου στα 2.300 ευρώ. Ίδια αντίληψη επικρατεί και στις περιοχές του Χολαργού,του Ν.Ψυχικού, της Αγ. Παρασκευής που γειτνιάζουν με τον σταθμό του μετρό της Εθνικής 'Αμυνας. Στις περιοχές αυτές το κόστος νεόδμητης κατοικίας ανά τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται από 2.500 έως 3.000 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages