“Πληρώνω όσο πετάω”: Ανακυκλώνω, μειώνω τα αστικά απόβλητα και κερδίζω! - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

“Πληρώνω όσο πετάω”: Ανακυκλώνω, μειώνω τα αστικά απόβλητα και κερδίζω!

“Πληρώνω όσο πετάω”: Ανακυκλώνω, μειώνω τα αστικά απόβλητα και κερδίζω!

Share This


 Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η αποφαση για τον Κανονισμό τιμολόγησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), (ΦΕΚ 3203/15.5.2023Ξ22) όπου σημειώνονται οι γενικοί κανόνες τιμολόγησης αρχικά για ορισμένους Δήμους και με μαθηματική ακρίβεια θα μεταφερθεί και στην τσέπη του δημότη, (σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 50 του ν. 4819/2021).

α) Για τους Ο.Τ.Α. α ’βαθμού με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων που εφαρμόζουν το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» για τα βιοαπόβλητα που παράγονται από φορείς μαζικής εστίασης ανεξαρτήτως δυναμικότητας,, οι οποίοι λειτουργούν εντός των ορίων της αρμοδιότητάς τους.
β) Για τους Ο.Τ.Α. α ’βαθμού με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων που εφαρμόζουν το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» για τα αστικά απόβλητα που παράγονται από τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα άνω των 100 κλινών κ.λπ., οι φορείς των οποίων καθίστανται υπόχρεοι για την απόδοση του τέλους.
γ) Για τους Ο.Τ.Α. α ’βαθμού με πληθυσμό κάτω των 100.000 κατοίκων, που εφαρμόζουν το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» για το ρεύμα των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων σε ποσοστό πληθυσμού άνω του 50%.

Διαβάστε στο ΦΕΚ τις λεπτομέρειες του συστήματος τιμολόγησης και τις επιβαρύνσεις

Τι είναι το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετάω»

“Πληρώνω όσο πετάω” είναι το νέο πρόγραμμα που άνοιξαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Το νέο πρόγραμμα αφορά στον τρόπο που τα νοικοκυριά θα διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους. Οι πολίτες θα κληθούν να υιοθετήσουν μια νέα φιλοσοφία όσον αφορά στην παραγωγή αποβλήτων και την ανακύκλωση. Όσο περισσότερα απορρίμματα οδηγούνται στις χωματερές τόσα περισσότερα θα πληρώνουν.

Εφαρμόζεται σε Ευρωπαϊκές πόλεις

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, το πρόγραμμα αφορά την κατάθεση προτάσεων από τους Δήμους για την εφαρμογή του συστήματος “Πληρώνω όσο πετάω” γνωστό στη διεθνή κοινότητα ως “pay-as-you-throw” (PAYT) με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων με την εμπλοκή όσων τα παράγουν.

Πρόκειται για ένα μέτρο που θα χρεώνει τους καταναλωτές για την ποσότητα των σκουπιδιών που πετούν, ενώ οι Δήμοι θα μπορούν να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όλους όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα ή και ανακυκλώνουν περισσότερο.

“Όπως ο καταναλωτής πληρώνει ανάλογα με το ρεύμα ή το νερό που καταναλώνει, έτσι θα γίνεται και με τα σκουπίδια, ανέφερε ο κ. Γραφάκος.
Σύμφωνα με τον ίδιο ο κάθε Δήμος θα μπορεί να εφαρμόζει την δική του πολιτική και το δικό του σύστημα “χρέωσης των σκουπιδιών”.

Στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο σύστημα είναι υποχρεωτικό για όλους τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και άνω των 20.000 κατοίκων από την 1η Ιανουαρίου 2028.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες οι δήμοι θα πρέπει να αποκτήσουν τις κατάλληλες υποδομές για να εφαρμοστεί σωστά και με δίκαιο τρόπο το μέτρο ενώ οι καταναλωτές καλούνται να υιοθετήσουν μια νέα φιλοσοφία όσον αφορά στην παραγωγή αποβλήτων και την ανακύκλωση.

Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, την Ιταλία στο Βέλγιο αλλά και στην Ολλανδία.

Ειδικότερα το “pay-as-you-throw” (PAYT) στην Ιταλία έχει καταφέρει να καταγράψει σημαντική μείωση των αποβλήτων και υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, ενώ στο Βέλγιο που εφαρμόστηκε ένα σύστημα με προπληρωμένες σακούλες παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης το οποίο ξεπέρασε το 60%.

Πώς γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων στη Γερμανία

Στη Γερμανία τα σπίτια δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη μέσω του λογαριασμού ρεύματος, καθώς εφαρμόζουν το σύστημα, «Πληρώνω όσο Πετάω».
Κάθε σπίτι, είτε μονοκατοικία είτε πολυκατοικία, έχει τρεις κάδους αποκλειστικής χρήσης που τους νοικιάζει απευθείας από τον Δήμο και το κόστος προσαρμόζεται ανάλογα με το μέγεθος και τη συχνότητα αποκομιδής που θα επιλέξει η κάθε κατοικία.

Πώς λειτουργεί το σύστημα «Πληρώνω όσο πετάω»;

Το σύστημα περιλαμβάνει έναν γκρι κάδο για τα κοινά απορρίμματα, έναν μπλε για το χαρτί και έναν καφέ κάδο για τα υπολείμματα τροφών και τα πράσινα.

Ο γκρι κάδος είναι για τα υλικά που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, όπως πάνες, λερωμένα χαρτιά, μαγειρεμένα φαγητά κα. Συνήθως τα απόβλητα αυτά οδηγούνται για καύση (ενεργειακή αξιοποίηση). Ένας τέτοιος κάδος 120lt με αποκομιδή κάθε 15 ημέρες κοστίζει στην κάθε κατοικία 140€ ετησίως.

Ο μπλε κάδος είναι αποκλειστικά για χαρτί, όπως εφημερίδες και περιοδικά, χάρτινες σακούλες κα. Μία κατοικία τον νοικιάζει 15€ ετησίως για αποκομιδή κάθε 15 ημέρες. Δηλαδή 125€ φθηνότερα από τον γκρι κάδο.

Ο καφές κάδος είναι για τα υπολείμματα τροφίμων και τα πράσινα απόβλητα κήπου. Τα απόβλητα αυτά οδηγούνται για κομποστοποίηση ή αναερόβια ζύμωση. Μία κατοικία τον νοικιάζει 90€ ετησίως για αποκομιδή κάθε 15 ημέρες. Με άλλα λόγια 50€ φθηνότερα από τον γκρι κάδο!

Για τις μεταλλικές, γυάλινες και πλαστικές συσκευασίες δεν υπάρχουν αποκλειστικοί οικιακοί κάδοι, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιούνται σε ειδικά σημεία στις γειτονιές, χωρίς φυσικά κόστος αποκομιδής για τους πολίτες.

Τα ογκώδη υλικά, όπως συσκευές, χαλιά και ρούχα οδηγούνται σε ένα πράσινο σημείο που διαθέτει ο δήμος, πάλι άνευ κόστους για τον πολίτη.

Αυτό σημαίνει ότι αν θες να πληρώνεις λιγότερα στον Δήμο για την αποκομιδή των απορριμμάτων, μειώνεις τα απορρίμματά σου και αυξάνεις την ανακύκλωσή σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages