Ο Μανώλης Σφακιανάκης στην εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων 2ου Δημοτικού Πύλου - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ο Μανώλης Σφακιανάκης στην εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων 2ου Δημοτικού Πύλου

Ο Μανώλης Σφακιανάκης στην εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων 2ου Δημοτικού Πύλου

Share This

 


Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση που έγινε την Κυριακή το απόγευμα στην αίθουσα ‘’Μηδέν’’ στην Πύλο από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου, υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου – Νέστορος και τη στήριξη της Costa Navarino.

Θέμα της εσπερίδας ήταν: «Παιδί, γονείς και διαδίκτυο. Κανόνες ασφαλούς πλοήγησης – Τεχνητή νοημοσύνη ενάντια στα ανθρώπινα ήθη» και κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μανώλης Σφακιανάκης αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ και πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια, αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων. Μαζί του τοποθετήθηκαν και οι Αναστασία Κατσιμπέλη, Σοφία Βασιλειάδου εγκληματολόγοι, για τα παραπάνω ζητήματα.
Χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη – κάνοντας μια ειδική αναφορά στην Γιορτή της Μητέρας και ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας, ο οποίος συνεχάρη το Σύλλογο για την πρωτοβουλία.


Ο κ. Σφακιανάκης ευχαρίστησε τους μαθητές και τους γονείς για την αθρόα προσέλευση και αναφέρθηκε στην εμπειρία του από την Αστυνομία. Ξεκινώντας δήλωσε πως το διαδίκτυο μπορεί να είναι ό,τι καλύτερο και ό,τι χειρότερο ταυτόχρονα. Εξέφρασε την πεποίθηση πως η επόμενη φτωχοποίηση της κοινωνίας θα προκύψει λόγω της αύξησης των κρουσμάτων απάτης μέσα από το ίντερνετ. «Το να χειρίζεται κανείς το διαδίκτυο χωρίς γνώση, είναι σαν να έχουμε δώσει σε κάποιον τα κλειδιά μιας Πόρσε, ο οποίος όμως δεν έχει δίπλωμα. Είναι καταστροφικό. Για να γίνει κάποιος ταμίας σε τράπεζα, χρειάζεται εκπαίδευση τουλάχιστον 2 μηνών. Εμείς αποκτούμε προφίλ και πρόσβαση στα πάντα, μέσα σε μία νύχτα. Οι μεγαλύτεροι μύθοι σχετικά με το θέμα που αναλύουμε, είναι οι εξής: Στο ίντερνετ υπάρχει «ανωνυμία» (όλοι έχουν μια «ταυτότητα»). Ό,τι δημοσιεύουμε μπορεί να διαγραφεί (είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί ειδικά εργαλεία και γνώσεις). Ό,τι διαβάζουμε είναι αλήθεια. Επίσης, βασικοί κανόνες της καθημερινότητας είναι οι εξής: οι εταιρείες οφείλουν να επενδύουν στην κυβερνοασφάλειά τους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ό,τι απόψεις εκφράζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο «έρευνας» από τον πιθανό μελλοντικό εργοδότη. Δεχόμαστε ως φίλους μόνο όσους γνωρίζουμε και στην πραγματική ζωή. Δεν κλείνουμε ραντεβού στα τυφλά. Δεν πατάμε λινκ και δεν δίνουμε κωδικούς. Δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε δωρεάν εφαρμογές και υπηρεσίες, καθώς και υποσχέσεις για εύκολο κέρδος. Δεν δεχόμαστε εκβιασμό και εκφοβισμό, αντίθετα μιλάμε για το πρόβλημα στην οικογένεια και στην Αστυνομία άμεσα. Δεν «τσιμπάμε» στις φτιαχτές ειδήσεις. Ψωνίζουμε κατά προτίμηση με αντικαταβολή ή από εταιρείες που έχουν δυνατότητα πληρωμής με paypal. Μένουμε μακριά από το σκοτεινό διαδίκτυο. Αυτό είναι ένας επικίνδυνος χώρος (πορνογραφία, συμβόλαια θανάτου) που μπαίνουν μόνο όσοι θέλουν να κάνουν έρευνα. Βάζουμε μέτρο στη χρήση, καθώς υπάρχει μεγάλο ποσοστό εξάρτησης από το ίντερνετ ειδικά στους εφήβους» τόνισε μεταξύ άλλων.
Κλείνοντας, η Αναστασία Κατσιμπέλη και η Σοφία Βασιλειάδου ανέλυσαν τις έννοιες των grooming, cyber bullying, sexting, sextortion, revenge porn, ενώ ο κ. Σφακιανάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως το φαινόμενο της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εξελιχθεί όπως η πυρηνική ενέργεια.
Ακολούθησε διάλογος με ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι εξέφρασαν ζωηρό ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα.
To «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Σαρδέλης, Ηλίας Κανάκης, Δημήτρης Γαϊτάνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Ρομπάκης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Θεοφανία Σιούτη, διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της περιοχής, εκ μέρους της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας ο Τάσος Σαρδέλης, εκ μέρους της Μητρόπολης Μεσσηνίας ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Γκουγκούνης, οι υποψήφιοι βουλευτές Παναγιώτης Αδαμόπουλος, Σπύρος Πώρος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης Παναγιώτης Μαργιάννης κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages