ΑΜΕΣΟΣ κίνδυνος και στην αφάνεια η πολιτιστική δεξαμενή του ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΑΜΕΣΟΣ κίνδυνος και στην αφάνεια η πολιτιστική δεξαμενή του ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

ΑΜΕΣΟΣ κίνδυνος και στην αφάνεια η πολιτιστική δεξαμενή του ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Share This

 


Όπως έχω υποστηρίξει πολλές φορές και στα δημοτικά συμβούλια και δημόσια ο Δήμος Μεσσήνης αποτελεί μια τεράστια δεξαμενή πολιτιστικών μνημείων. Ωστόσο τα περισσότερα από αυτά δεν  αναδεικνύονται δεν  προβάλλονται και κανείς  δεν διεκδικεί την προστασία τους.  Άλλωστε πρώτα διασώζεις μετά προβάλλεις. Δυστυχώς παραμένουμε πίσω και οι «δρόμοι» ανοίγουν διάπλατα για χιλιάδες επισκέπτες. Τα μνημεία εντός του Δήμου Μεσσήνης εγκυμονούν και κινδύνους όσο δεν τα προστατεύουμε

Ανάμεσα τους και σε κομβική θέση είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Νιχωρίων (Καρποφόρα) που “στέκεται” ακλόνητος επάνω σε απόκρημνο λόφο πολύ κοντά στον επαρχιακό δρόμο. Καθώς όλος ο αρχαιολογικός χώρος και συναρπάζει αλλά και αποτελεί αφορμή για περιήγηση και περιδίνηση στην ιστορία (σε μεγάλο χρονικό βάθος) όπως διαβάζουμε ο θολωτός τάφος που βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην ΒΔ άκρη της ακρόπολης των Νιχωρίων και έλκει αλλά και εξάπτει την φαντασία του περιηγητή για το μεγαλείο του είναι από τους μεγαλύτερους και πλουσιότερους σε ευρήματα μυκηναϊκούς τάφους της Μεσσηνίας.
Καθώς έχει γίνει σπουδαίο και σημαντικό έργο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και ο χώρος είναι σε άριστη κατάσταση προφανώς περισσότερες λεπτομέρειες για το αρχαιολογικό αυτό κόσμημα υπάγεται στους “ειδικούς” δεν θα αναφερθώ στην ιστορική του αξία όσο στο χρέος όλων μας να προβάλλουμε και να διατηρήσουμε σε άριστη κατάσταση τις “προσβάσεις” σε αυτόν τον αρχαιολογικό θησαυρό.
Το Παλαιό Τελωνείο στη παραλία της Μπούκας εκπέμπει σήμα κινδύνου και πρέπει να διασωθεί ενώ το Χαβούζι  ας έγιναν κάποια βήματα έχει σταματήσει οποιαδήποτε απόπειρα για αναβάθμιση της περιοχής ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των κατοίκων της πόλης και των επισκεπτών.
Το Κάστρο του Πέρα στη Περιφέρειά του Πεταλιδίου ενώ είναι σε ιδανική θέση με απρόσκοπτη θέα και με  σημαντική ιστορία και ας αποτελεί προορισμό που συνδυάζει και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, είναι σε κατάσταση που ο επισκέπτης κινδυνεύει σαν το διαβεί.
Η γέφυρα του Στρεφίου (Ντεμπριζ) ενώ αποτελεί μια από τις ομορφότερες και ιστορικότερες  γέφυρες πέρα της προστασίας που χρειάζεται δεν την βρίσκεις και ας απέχει ελάχιστα από τον επαρχιακό δρόμο καθώς δεν έχει προνοήσει κάποιος αρμόδιος να τοποθετηθεί μια σήμανση ,ενώ και  ο καταρράκτης στο χωριό Μάνεσι παρά την πανελλήνια προβολή με το πέρασμά του χρόνου δεν μπορεί κάποιος να τον προσεγγίσει.
Μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν και τα παλαιά ελαιοτριβεία που συναντάμε διάσπαρτα στα χωριά του Δήμου Μεσσήνης. Μέχρι σήμερα παρά τις παρεμβάσεις μου στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν προχώρησε καν  η καταγραφή τους
Γιάννης Λάσκαρης Επικεφαλής Συνδυασμού Επανεκκίνηση για τον Δήμο Μεσσήνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages