Είναι ανάπτυξη τα τύπου «φασόν» Διοικητήρια στην Πελοπόννησο; - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Είναι ανάπτυξη τα τύπου «φασόν» Διοικητήρια στην Πελοπόννησο;

Είναι ανάπτυξη τα τύπου «φασόν» Διοικητήρια στην Πελοπόννησο;

Share This

 


Γράφει η Αντωνία Μπούζα

Άφωνοι παρακολουθούμε την πρεμούρα του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Νίκα, αλλά και την απόλυτη αφωνία των συνεργατών του, στα όσα σχεδιάζει κατά μόνας και σκέφτεται να υλοποιήσει, εν είδε ανάπτυξης η Περιφερειακή Αρχή Νίκα…

Προεκλογικά εμφανίστηκε ως ο …οραματιστής των μεγάλων έργων και ο …νοικοκύρης που θα νοικοκύρευε τον τόπο!

Μετεκλογικά όμως η Πελοπόννησος βρίσκεται μπροστά σε μία θλιβερή πραγματικότητα.

Κανένα όραμα για τους πολλούς, καμία καινοτόμα σκέψη, κανένας σχεδιασμός για έργα αναγκαία στον τόπο και καμία συνοχή στα έργα στις δαπάνες, στα έξοδα . Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα δυστυχώς.

Η νέα Περιφερειακή Αρχή, βρήκε απόλυτα δρομολογημένα ΟΛΑ τα ΜΕΓΑΛΑ έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, προεξάρχοντος του ΣΔΙΤ των απορριμμάτων και πολλών ακόμη, που σήμερα  αναιδώς επιχειρεί να παρουσιάσει ως δικό της σχεδιασμό και κόπο.

Τα δύο χρόνια, η νέα Περιφερειακή Διοίκηση, παλινωδεί συνεχώς με απεντάξεις έργων-επανεντάξεις- επανυπογραφές- λάσπη στους προκατόχους της-αυταρχικότητα- αδιαφάνεια- τακτικισμούς- οπισθοδρόμηση- εικονική πραγματικότητα- παραπληροφόρηση- πρωτοφανείς σπατάλες και απαξίωση κάθε νόμιμης διοικητικής-πολιτικής και αυτοδιοικητικής διαδικασίας.

Αφού δύο χρόνια τώρα ακούμε λόγια αυτοθαυμασμού, παρακολουθούμε τους μεταφερόμενους συνεργάτες και αιρετούς στις διάφορες υπογραφές έργων ( τα περισσότερα επανυπογράφονται), ή στις λιγοστές δράσεις,  βλέπουμε αμήχανοι την εμπλοκή των απόλυτα εξαρτημένων από την Περιφερειακή Αρχή Αναπτυξιακών Εταιριών στις διάφορες δαπάνες,  όπου αδιαφανώς ενεργούν, έχοντας καταργήσει σχεδόν  όλες οι δικλείδες ασφαλείας της δημόσιας διοίκησης, ενώ στη διαδικασία ελέγχου στο Περιφ.Συμβούλιο που γίνεται μετ΄ εμποδίων, απαντά σχεδόν πάντα ο Περιφερειάρχης, άσχετα όμως πράγματα από τα επερωτούμενα, δεν δίνονται απαντήσεις , εμφανίζεται μία αυταρχικότητα που μπορεί να γίνεται αποδεκτή από τους άβουλους συνεργάτες του, όχι όμως και από τις αντιπολιτεύσεις και διογκώνεται δυστυχώς το κλίμα δυσπιστίας.

Μέσα στο γενικευμένο «μπάχαλο», με τις πρωτοφανείς  σπατάλες κάθε είδους, από τις πιο ασήμαντες …πχ. 7 τηλεοράσεις πληρώθηκαν 15.000 ευρώ, μέχρι τις πιο σημαντικές πχ αποφάσεις για Διοικητήρια που θα στοιχίσουν πολλά εκατομμύρια ευρώ στην Πελοπόννησο, υπάρχουν κοινά σημεία.

Η αδιαφάνεια και η κατάργηση κάθε δημοκρατικής διαδικασίας.

Φτάσαμε στο τελευταίο «επίτευγμα» του κ. Περιφερειάρχη .

Το νέο, χλιδάτο, σύγχρονο Διοικητήριο στην Καλαμάτα, που θα στοιχίσει  αρχικά, 10,7 εκατ. ευρώ κατά προσέγγιση! Φυσικά δεν συνυπολογίσαμε την επανακατασκευή των εγκαταλελειμμένων Σχολών Παπαφλέσσα, τις μεταφορές των Υπηρεσιών και όλα τα αναγκαία έξοδα, προκειμένου να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι Υπηρεσίες. Δηλαδή, κόστος δυσθεώρητο.

Πολλά τα ερωτήματα :

Τι κερδίζει ο τόπος από την σπατάλη πάνω από 15 εκατομ. ευρώ περίπου, ίσως και περισσότερο;

Ίσως πει  κάποιος να μην συντηρηθεί το Διοικητήριο; Να μην γίνουν αναγκαίες εργασίες;

Ενημερωτικά, είχε εκπονηθεί μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών  για την αντισεισμική θωράκιση του κτιρίου, την οποία έχουμε ως Αυτοδιοίκηση παραλάβει και πληρώσει , είχε αποφασιστεί μάλιστα, να προχωρήσει και η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, όπου με στοχευμένες παρεμβάσεις και μικρό κόστος θα αναβαθμιζόταν ενεργειακά και σε επίπεδο ασφάλειας το κτίριο.

Η μανιώδης αναζήτηση της πολυτέλειας,  την ώρα που  απεντάσσονται χρήσιμα έργα για τον τόπο, πχ. Λάμπαινα-Αρχαία Μεσσήνη  ή αδιαφορώντας για τις ανάγκες του πρωτογενή τομέα, απεντάσσοντας  με προσχήματα, αρδευτικά έργα όπως πχ στο Τρίκορφο,  ενώ δεν προχωρούν ούτε καν οι εξηλεκτρισμοί στις κτηνοτροφικές μονάδες, έχοντας  αφήσει την κτηνοτροφία μας, τη γεωργία μας , τον τουρισμό μας, τα προϊόντα μας και κάθε άλλη παραγωγική-αναπτυξακή δραστηριότητα στο έλεος του Θεού, οδηγεί σε περιπέτειες τον τόπο.

Κανένα μεγάλο έργο για τους πολίτες από αυτήν την Περιφ. Αρχή, δεν έχει σχεδιαστεί πουθενά, αυτά δύο χρόνια, παρά μόνη έννοια, είναι τα  Διοικητήρια  όπως στην Αρκαδία,  Αργολίδα, στην Κορινθία και γενικά κτίρια, όπως στο Κρυονέρι Κορινθίας, λες και η Περιφέρεια έχει αναχθεί σε κατασκευαστική εταιρεία.

Οι απίστευτες σπατάλες σε όλη την Πελοπόννησο, με αδιαφανείς διαδικασίες αναθέσεων για τα πάντα πχ έπιπλα, αναλώσιμα, εκδόσεις, επικοινωνία, βίντεο κλπ, αφήνουν μία πικρή γεύση για την Αυτοδιοίκηση, για τη Χώρα μας, αλλά και για την Κυβέρνηση που όχι μόνο δεν συγκρατεί, αλλά διευκολύνει με αποφάσεις της, τέτοιες ακραία αδιαφανείς καταστάσεις.

Το ισοζύγιο κόστους-οφέλους, σπατάλης– οικονομικής διαχείρισης  και αδιαφάνειας-διαφάνειας στην Πελοπόννησο, δυστυχώς βαραίνει υπέρ των πρώτων και όχι υπέρ του τόπου. .

Όσοι έχουμε επιδείξει συνέπεια στην πολιτική μας διαδρομή, θάρρος, εντιμότητα και παραγωγή έργου υπέρ των πολλών, ανησυχούμε και έχουμε υποχρέωση να κάνουμε κοινωνούς τους πολίτες στα όσα άσχημα βλέπουμε να γίνονται υπέρ των λίγων!


Η Αντωνία Μπούζα είναι Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου – Υπεύθυνη Μεσσηνίας «Νέας Πελοποννήσου» – Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages