Η Ευρώπη στο έλεος του νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Η Ευρώπη στο έλεος του νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού

Η Ευρώπη στο έλεος του νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού

Share This

 


Στο έλεος του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται πλέον η Ευρώπη, καθώς ελάχιστες είναι οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου που δεν καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19.

Η εμβολιαστική εκστρατεία είναι υπεραπαραίτητη, αλλά δεν αρκεί από μόνη της για να φρενάρει την εξάπλωση του κορωνοϊού ειδικά αυτή την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα που πλησιάζει, σημειώνει το Politico. Χώρες που είχαν άρει σε μεγάλο βαθμό το καλοκαίρι τα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά στην κοινωνική αποστασιοποίηση, σκέφτονται τώρα να τα επαναφέρουν σε ισχύ για να ανασχέσουν την αύξηση των κρουσμάτων και τις εισαγωγές ασθενών της Covid-18 στα νοσοκομεία.

O εμβολιασμός «λύνει μόνον μέρος του προβλήματος, όχι ολόκληρο», υπογραμμίζει ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Βρέμης, Χάγιο Ζέεμπ. Αν και το εμβόλιο παρέχει προστασία κατά της μόλυνσης, δεν είναι η απόλυτη ασπίδα, αφού η ανοσία φθίνει αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να στραφούν στις ενισχυτικές δόσεις. «Νομίζω ότι και η κοινή γνώμη συνειδητοποιεί, πλέον, ότι δεν έχει τελειώσει η πανδημία», συμπληρώνει.

Ανάλυση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ευρώπη από το Politico με βάση τα ποσοστά νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, εισαγωγών σε νοσοκομεία, θανάτων και εμβολιασμών δείχνει ότι η εμβολιαστική εκστρατεία παραμένει ο κύριος καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη που κατήρτισε το ίδιο ΜΜΕ, ένα νέο, αδιόρατο καταπέτασμα χωρίζει τη Γηραιά Ήπειρο μεταξύ των δυτικών κρατών με υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων από τις χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, όπου το τέταρτο κύμα της πανδημίας συνοδεύεται από ραγδαία αυξανόμενα ποσοστά μολύνσεων, νοσηλειών και θανάτων από τον κορωνοϊό.

Ο χάρτης της πανδημίας από το Politico


 

Τα νέα hot spot της πανδημίας στην Ανατολική Ευρώπη
Στη μία πλευρά του χάρτη διακρίνεται μια ομάδα χωρών με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού τόσο στους ενήλικες όσο και σε εφήβους μαθητές, με κορυφαία την Πορτογαλία, που κατάφερε να βάλει φρένο στις μολύνσεις, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους. Κι από την άλλη βλέπουμε χώρες με πολύ μικρή εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού τους, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που αντιμετωπίζουν τα χειρότερα ξεσπάσματα από την έναρξη της πανδημίας την άνοιξη του 2020, με αποτέλεσμα τα συστήματα υγείας τους να απειλούνται με κατάρρευση.

Οι πρωταθλητές: Η επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας -με ποσοστό άνω του 80% του πληθυσμού να έχει κάνει και τις δύο δόσεις- σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Ισπανία μεταφράζεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, θανάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Χώρες που θα μπορούσαν να τα πάνε και καλύτερα: Βρετανία, Γερμανία και Αυστρία συγκαταλέγονται στην ομάδα των κρατών που πέτυχαν εμβολιαστική κάλυψη της τάξης του 65%-75% των πληθυσμών τους, όχι όμως αρκετή για να σταματήσουν την αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού. Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία συνέβαλε πολύ στην άνοδο του ποσοστού των μολύνσεων.

Χώρες που υστερούν: Τα τρία κράτη της Βαλτικής -Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία- και ορισμένα στην Κεντρική Ευρώπη, όπως η Σλοβενία, καταγράφουν από τα υψηλότερα ποσοστά νέων κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη γύρω στο 50% άφησε πολλούς από τους πολίτες τους απροστάτευτους έναντι του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να είναι πολύ περισσότερες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι σε σύγκριση με τους δυτικούς γείτονές τους.

Οι χώρες που βιώνουν τον εφιάλτη: Στην τελευταία κατηγορία, βάσει της ανάλυσης του Politico, βρίσκονται οι δύο χώρες που έχουν μείνει πολύ πίσω στις εμβολιαστικές τους εκστρατείες, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Τα επιβαρυμένα συστήματα υγείας τους συνέβαλαν στη σαρωτική επέλαση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, με ανησυχητικά υψηλά ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Ζέεμπ, πρόκειται για μια «επιδημία των ανεμβολίαστων», όπως φαίνεται από τα πολύ χαμηλά ποσοστά νέων κρουσμάτων και θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στις χώρες της πρώτης κατηγορίας και τα πολύ υψηλά σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages