ΤΑ μέτρα βοήθειας στους πυρόπληκτους: Τι θα ισχύσει για σπίτια, επιχειρήσεις και καμμένα - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS

ΤΑ μέτρα βοήθειας στους πυρόπληκτους: Τι θα ισχύσει για σπίτια, επιχειρήσεις και καμμένα

ΤΑ μέτρα βοήθειας στους πυρόπληκτους: Τι θα ισχύσει για σπίτια, επιχειρήσεις και καμμένα

Share This

 Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με αντικείμενο τα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων και αποκατάστασης των καταστροφών που έχουν προκαλέσει οι φωτιές που κατακαίνε τη μισή Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής

Ειδικότερα στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, καθώς και ο Δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος και ο Δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης.
Στη σύσκεψη διαμορφώθηκαν οι εξής πέντε άξονες δράσης
  • της κοινωνικής προστασίας,
  • της στεγαστικής συνδρομής και αποκατάστασης των υποδομών,
  • της οικονομικής ενίσχυσης και φοροελαφρύνσεων,
  • της στήριξης αγροτικών εκμεταλλεύσεων
  • της αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος
Σύμφωνα με τους παραπάνω άξονες δράσης, προβλέπονται τα παρακάτω μέτρα ανά υπουργείο
Υπουργείο Εσωτερικών
Άμεση καταβολή του ποσού των 600 ευρώ στους πληγέντες για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης και έως 6.000 ευρώ για τις δαπάνες οικοσκευής.
Άμεση καταβολή μίας πρώτης χρηματοδότησης με το ποσό των 180.000 ευρώ το οποίο θα διοχετευτεί στους πληγέντες και θα κατανεμηθεί ως εξής:
90.000 ευρώ για τον Δήμο Αχαρνών,
60.000 ευρώ για τον Δήμο Κηφισιάς
30.000 ευρώ για τον Δήμο Διονύσου
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Άμεση χορήγηση στεγαστικής συνδρομής έπειτα από σχετική αυτοψία που θα διενεργηθεί σε συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια.
Άμεση χορήγηση επιδότησης ενοικίου στους πληγέντες που έχουν μείνει άστεγοι.
Υπουργείο Οικονομικών
Απαλλαγή των πληγέντων από την καταβολή ΕΝΦΙΑ.
Άμεση επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων.
Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για φυσικά πρόσωπα στις περιοχές που κηρύχθηκαν ή θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων.
Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Άμεση αποζημίωση μέσω του ΕΛΓΑ των απωλειών που υπέστησαν οι παραγωγοί σε μελισσοσμήνη, ζωικό κεφάλαιο και στις δενδρώδεις καλλιέργειες καθώς και στις καλλιέργειες με οπωροκηπευτικά.
Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας που καταβάλλεται και σε πνεύμα κατανόησης, αναζητείται χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου να αποζημιωθούν ακόμα και οι παραγωγοί που δεν είχαν ασφαλισμένο το φυτικό τους κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ.
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Όλες οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται αναδασωτέες.
Άμεση παρέμβαση για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση, είτε μέσω φυσικής αναγέννησης, είτε μέσω τεχνητής αναδάσωσης. Όπου η φυσική αναγέννηση δεν είναι δυνατή, οι εκτάσεις εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων.
Άμεση δρομολόγηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζονται, προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή. Για το λόγο αυτό άμεσα χρηματοδοτούνται τα δασαρχεία για αντιπλημμυρικές μελέτες και αντιδιαβρωτικά έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages