Οι φίλοι του κάστρου της Μεθώνης τιμούν τους ήρωες του 1821 - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Οι φίλοι του κάστρου της Μεθώνης τιμούν τους ήρωες του 1821

Οι φίλοι του κάστρου της Μεθώνης τιμούν τους ήρωες του 1821

Share This


 Η δεύτερη φετινή εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Αυγούστου στο προαύλιο του Καποδιστριακού σχολείου Μεθώνης.

Το θέμα της έκθεσης είναι:

«Μετά την καταστροφή του Ιερού Λόχου στο Δραγατσάνι το 1821 οι αγωνιστές που επέζησαν κατέφυγαν στην Οδησσό και το Φθινόπωρο του 1822 ξεκίνησαν τη δραματική πορεία επιστροφής τους στην Ελλάδα για να συνεχίσουν τον απελευθερωτικό αγώνα. Ξεκίνησαν 1.000 με 1.500 αγωνιστές και διέσχισαν πεζή εκτεθειμένοι στο βαρύ χειμώνα, την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη (Ρωσία, Πολωνία, Γερμανία) για να φθάσουν στην Ελβετία όπου υπήρχαν πάνω από 100 φιλελληνικές οργανώσεις.

Οι αγωνιστές 1.200 φυγάδες, ρακένδυτοι και πεινασμένοι σε μια επίπονη πορεία 2.500 χιλ. αποδεκατίστηκαν οι περισσότεροι από τις κακουχίες και τις ασθένειες. Τον Ιανουάριο του 1823 έφθασαν στην Ελβετία μόνο 160 από αυτούς και μετά από άλλους 6 – 8 μήνες πεζοπορώντας για άλλα 500 χιλ. έφθασαν στη Μασσαλία και τελικά 158 αγωνιστές με τρία ιστιοφόρα έφθασαν στην Ελλάδα».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  1. Προβολή βίντεο με θέμα την πορεία των προσφύγων – αγωνιστών: Οδυσσός – Πολωνία – Γερμανία – Ελβετία – Μασσαλία – Ελλάδα (διάρκεια 50 λεπτών)
  2. Το προφίλ των αγωνιστών – Οι Πελοποννήσιοι αγωνιστές – Ο αγωνιστής από την Καλαμάτα (7 λεπτά)
  3. Απότιση φόρου τιμής στους γνωστούς και τους αφανείς ήρωες της επανάστασης του 1821

Θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξη (απόσταση μεταξύ καθισμάτων και χρήση μάσκας). Με δεδομένο ότι  δεν επιτρέπεται η παρουσία όρθιων θεατών θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages