Αναβάλλεται για 4η φορά η συζήτηση στο ΣτΕ για το θέμα του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Αναβάλλεται για 4η φορά η συζήτηση στο ΣτΕ για το θέμα του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Αναβάλλεται για 4η φορά η συζήτηση στο ΣτΕ για το θέμα του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Share This


 Καυστική ανακοίνωση Συνεταιρισμών για την σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

«Η αέναη αναβλητικότητα στην επίλυση του εθνικού πλέον θέματος, καταπιέζει σε δυσβάστακτα χαμηλά επίπεδα την αμοιβή Ελλήνων παραγωγών και εξαγωγέων αμιγώς ελληνικής ελιάς ΚΑΛΑΜΩΝ και διατηρεί τις συνθήκες άνισου και αθέμιτου ανταγωνισμού από KALAMATAOLIVES τρίτων χωρών σε βάρος της ενωσιακά καταχωρισμένης και προστατευμένης ονομασίας ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.» Αυτό αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση, του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας – Η Ένωση (Δ.Τ Ένωση Μεσσηνίας), του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού «Νηλέας», του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Στέρνας και του Συλλόγου υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) με αφορμή την 4η συνεχόμενη αναβολή της δίκης στο ΣτΕ για το θέμα του ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση ασκούν σκληρή κριτική στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, αναφέροντας ότι:

“Χαιρόμαστε δε, που δεν παρευρεθήκαμε στη σύσκεψη αυτή, γιατί κατά γενική ομολογία όλων των συμμετεχόντων, απεδείχθη ως σύσκεψη με μοναδικό σκοπό την επιτακτική ευθυγράμμιση των θεσμικών εκπροσώπων της Μεσσηνίας με την διατήρηση της Υ.Α. Αποστόλου, μια πράξη που θεωρούμε ότι καταστρατηγεί την ευρωπαϊκή νομιμότητα και εξισώνει εμπορικά την Ελληνική «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» με «KALAMATAOLIVES»από όλο τον κόσμο, οπουδήποτε και να καλλιεργούνται.  Οι αρνητικές επιπτώσεις της Υ.Α. Αποστόλου είναι πλέον αισθητές στον παραγωγικό ιστό της χώρας, και δυστυχώς προβλέπουμε πως θα καταστούν ολέθριες και μη αναστρέψιμες στο μέλλον.”

Τέλος στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι:  «είναι σαφές πλέον πως ο σκοπός της σύσκεψης στο ΥΠΑΑΤ δεν ήταν ο ειλικρινής και γόνιμος διάλογος με σκοπό τη σύνθεση, αλλά η αποδόμηση του ενιαίου μετώπου μεταξύ Λακώνων και Μεσσήνιων παραγωγών, η πόλωση και ο διχασμός και η πάση θυσία διατήρηση μιας «παρά φύσην» λύσης, όπως την χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού δικαίου.

Εμείς μεταφέρουμε τον αγώνα μας πλέον στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, συνεχίζουμε να δίνουμε στοιχεία και δεδομένα στους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς, ώστε από μόνοι τους, δίχως κινδυνολογία, εκφοβισμό και επιβολή γραμμής πλεύσης, να συνθέσουν τη δική τους άποψη και να συνεισφέρουν παραγωγικά για το μέλλον του τόπου και των οικογενειών τους.

Συνεχίζουμε σήμερα ως ενιαίο μέτωπο με τους Λάκωνες, και αύριο με τους Αρκάδες και Ηλείους, και μεθαύριο με όσους θέλουν να μας ακούσουν. Θέτουμε τους φορείς μας στην διάθεση των Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ για διάλογο και γόνιμες λύσεις.»

Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση:

«Λυπούμαστε ειλικρινά για την έκβαση της σύσκεψης στο ΥΠ.Α.Α.Τ. την Τρίτη 6/4/2021 και ειλικρινά μας προβληματίζει σφόδρα το γεγονός της τέταρτης (4ης) κατά σειρά αναβολής δίκης στο ΣτΕ για το θέμα της ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΟΠ.

Η αέναη αναβλητικότητα στην επίλυση του εθνικού πλέον θέματος, καταπιέζει σε δυσβάστακτα χαμηλά επίπεδα την αμοιβή Ελλήνων παραγωγών και εξαγωγέων αμιγώς ελληνικής ελιάς ΚΑΛΑΜΩΝ και διατηρεί τις συνθήκες άνισου και αθέμιτου ανταγωνισμού από KALAMATAOLIVES τρίτων χωρών σε βάρος της ενωσιακά καταχωρισμένης και προστατευμένης ονομασίας ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Με άλλα λόγια, ενώ η Ε.Ε. μας παραχωρεί αποκλειστικά την ένδειξηKALAMATAOLIVES-ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, με την Υ.Α. Αποστόλου αποποιούμαστε την προνομιακή αυτή θέση προς όφελος παραγωγών τρίτων χωρών.

Χαιρόμαστε δε, που δεν παρευρεθήκαμε στη σύσκεψη αυτή, γιατί κατά γενική ομολογία όλων των συμμετεχόντων, απεδείχθη ως σύσκεψη με μοναδικό σκοπό την επιτακτική ευθυγράμμιση των θεσμικών εκπροσώπων της Μεσσηνίας με την διατήρηση της Υ.Α. Αποστόλου, μια πράξη που θεωρούμε ότι καταστρατηγεί την ευρωπαϊκή νομιμότητα και εξισώνει εμπορικά την Ελληνική «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» με «KALAMATAOLIVES»από όλο τον κόσμο, οπουδήποτε και να καλλιεργούνται.  Οι αρνητικές επιπτώσεις της Υ.Α. Αποστόλου είναι πλέον αισθητές στον παραγωγικό ιστό της χώρας, και δυστυχώς προβλέπουμε πως θα καταστούν ολέθριες και μη αναστρέψιμες στο μέλλον.

Σαφές είναι πλέον στη συνείδησή μας πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου που οφείλει να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες, δεν διαθέτει την απαιτούμενη ανεξαρτησία για τη διαχείριση του εθνικού αυτού θέματος, γεγονός που δεν της επέτρεψε καν να αναφερθεί και νασυζητήσει τεκμηριωμένες προτάσεις που της είχαν δεόντως κατατεθεί για λογαριασμό μας ένα μήνα πριν.  Προτάσεις τεχνικά εφικτές, χρονολογημένες και κοστολογημένες,αλλά και ευθυγραμμισμένες στην εύρεση λύσης για όλους,με γνώμονα τη διατήρηση του«ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ως μοναδικό Ελληνικό προνόμιο.

Σαφές είναι πλέον πως ο σκοπός της σύσκεψης στο ΥΠΑΑΤ δεν ήταν ο ειλικρινής και γόνιμος διάλογος με σκοπό τη σύνθεση, αλλά η αποδόμηση του ενιαίου μετώπου μεταξύ Λακώνων και Μεσσήνιων παραγωγών, η πόλωση και ο διχασμός και η πάση θυσία διατήρηση μιας «παρά φύσην» λύσης, όπως την χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού δικαίου.

Εμείς μεταφέρουμε τον αγώνα μας πλέον στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, συνεχίζουμε να δίνουμε στοιχεία και δεδομένα στους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς, ώστε από μόνοι τους, δίχως κινδυνολογία, εκφοβισμό και επιβολή γραμμής πλεύσης, να συνθέσουν τη δική τους άποψη και να συνεισφέρουν παραγωγικά για το μέλλον του τόπου και των οικογενειών τους.

Συνεχίζουμε σήμερα ως ενιαίο μέτωπο με τους Λάκωνες, και αύριο με τους Αρκάδες και Ηλείους, και μεθαύριο με όσους θέλουν να μας ακούσουν. Θέτουμε τους φορείς μας στην διάθεση των Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ για διάλογο και γόνιμες λύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages