Η υπόθεση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας είναι πολύ σοβαρή - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Η υπόθεση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας είναι πολύ σοβαρή

Η υπόθεση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας είναι πολύ σοβαρή

Share This


 
Η υπόθεση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας είναι μια πολύ σοβαρή και κρίσιμη υπόθεση, κυρίαρχα, για τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι, θέλουν να την προσεγγίσουν ξαφνικά, τώρα στο τέλος, φθάνοντας στο σημείο να εμφανίζονται και ως… δήθεν υπερασπιστές του προϊόντος. Αυτόκλητοι «σωτήρες» του αγροτικού τομέα και άλλοι… έχουν αρχίσει να «πονάνε» ξαφνικά για το προϊόν που είναι ταυτόσημο με την περιοχή. Με μια ανάρτησή της η Ένωση Μεσσηνίας -που είναι και ο φορέας που έχει κατοχυρώσει το Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ και το Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα το 1993 άρα και ο καθ’ ύλην αρμόδιος- έρχεται σήμερα να βάλει πολλούς και πολλά σε… τάξη.

Η ανάρτηση έχει τίτλο «…Εθνικό ό,τι είναι αληθές vol III, Ελιά Καλαμών – ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας» και βρίσκει το πεδίο της ουσίας στην ερώτηση & απάντηση του ΥΠΑΑΤ το 2010 «…για την χρήση του όρου KALAMATA OLIVES η οποία αποτελεί και την πάγια θέση μας από τότε μέχρι σήμερα. Με σεβασμό στη νομιμότητα και απέναντι στους παραγωγούς», σημειώνεται.

Κι όντως, εάν κάτσει κανείς να αξιολογήσει τα κρίσιμα δεδομένα της εν λόγω απάντησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων -σημειωτέο Υπουργός ήταν ο Κώστας Σκανδαλίδης- στην ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Κώστα Καραγκούνη, βρίσκει την ουσία των πραγμάτων και τελειώνει με τις πολιτικές και άλλου τύπου… αλλοιώσεις, κάνοντας ευδιάκριτο πως το όνομα Καλαμάτα προστατεύεται απόλυτα, και, πως η ονομασία Καλαμάτα που την χρησιμοποιούν ως kalamata olives, είναι προστατευμένη και αφορά μόνον την ζώνη του ΠΟΠ. Τελεία και παύλα!

Τι έρχεται να αναδείξει αυτό το στοιχείο από την ανάρτηση της Ένωσης Μεσσηνίας που προφανώς αποτελεί και μέρος της γραμμής της στην αίτηση που έχει υποβάλει ο ΣΥΜΕΠΟΠ (συνεπικουρεί η Ένωση) και που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης Αποστόλου που τόσα προβλήματα έχει επιφέρει; Ότι χωρίς καμία υστεροβουλία όλοι αυτοί έκαναν το καθήκον τους, την ώρα που άλλοι σώπαιναν, άλλοι έκαναν «παιχνίδια» και τα… στραβά μάτια σε βάρος της περιοχής.

«Στην ουσία η απάντηση στο σχετικό ερώτημα του Βουλευτή για την επέκταση της ζώνης της Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ ως την Αιτωλοακαρνανία, δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά την έκφραση των θέσεων της Ελληνικής Πολιτείας κατ’ εφαρμογή της σχετικής Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας που ισχύει ως σήμερα…», μας σημείωσε σχολιάζοντας το σχετικό ο Γιάννης Πάζιος. Ο Αν. Διευθυντής του Α.Σ. Ένωση Μεσσηνίας θέτει μάλιστα δύο κρίσιμα ερωτήματα:

«11 χρόνια μετά και οι Μεσσήνιοι παραγωγοί και τυποποιητές παραμένουν εγκλωβισμένοι σε όσους επιτήδειους επιθυμούν να εφαρμόζουν την Νομοθεσία αλά κάρτ εις βάρος των εθνικών συμφερόντων. Θα αποδοθούν ευθύνες; Θα αποζημιωθούν οι Μεσσήνιοι παραγωγοί και τυποποιητές για την ζημιά που έχει προκληθεί;

Θα προστατέψουμε επιτέλους την ονομασία Καλαμάτα εντός αλλά κυρίως ΕΚΤΟΣ ΧΩΡΑΣ που ο κάθε τρίτος Τούρκος – Αιγύπτιος – Τυνήσιος – Αυστραλός την χρησιμοποιεί εκμεταλλευόμενος την φήμη του προϊόντος μας ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ;»

Θα δοθεί, λοιπόν, ουσιαστική απάντηση θα εφαρμοστεί η νομιμότητα ή η Κυβέρνηση θα κάνει τα… στραβά μάτια;

Τα ερωτήματα αυτά και όχι μόνο, τέθηκαν και στο πλαίσιο του σχολιασμού, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages