Οι Λομπίστες δεν έχουν το πράσινο φως στη Μεσσηνία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Οι Λομπίστες δεν έχουν το πράσινο φως στη Μεσσηνία

Οι Λομπίστες δεν έχουν το πράσινο φως στη Μεσσηνία

Share This

 


Γράφει ο Παναγιώτης Χειλάς

Οι Λομπίστες δεν έχουν το πράσινο φως στη Μεσσηνία και μπορούν να είναι βέβαιοι ότι κάνουν λάθος αν πιστεύουν κάτι τέτοιο. Ήρθε η στιγμή να αρχίσουμε και εδώ να κατανοούμε νέες έννοιες στην πολιτική πραγματικότητα, όπως αυτή του λομπίστα, αγγλιστί “lobbyist”.

Στην πολιτική, η άσκηση πίεσης, η πειθώ και η εκπροσώπηση εταιρικών συμφερόντων είναι μια προσπάθεια να επηρεαστούν οι ενέργειες, οι πολιτικές ή οι αποφάσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, συνήθως νομοθετών ή μελών ρυθμιστικών οργανισμών, όπως για παράδειγμα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Ένα λόμπι, το οποίο συνήθως κινείται με άμεση, πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, γίνεται από πολλούς τύπους ανθρώπων και οργανωμένων ομάδων (π.χ. πολιτικές παρατάξεις), συμπεριλαμβανομένων ατόμων στον ιδιωτικό τομέα, κυβερνητικών αξιωματούχων ή ομάδων υπεράσπισης (π.χ. εταιρικά μέλη), όπως για παράδειγμαεταιρείες κινητής τηλεφωνίας, φαρμακοβιομηχανίες, εταιρείες μεταλλουργίας, τσιμεντοβιομηχανίες, τραπεζικούς ομίλους, κλπ.Τυχαία παραδείγματα.

Οι λομπίστες είναι άτομα των οποίων το σωματείο το οποίο εκπροσωπούν προσπαθεί να επηρεάσει τη ρύθμιση της νομοθεσίας ή άλλες κυβερνητικές αποφάσεις, ενέργειες ή πολιτικές για λογαριασμό μιας εταιρείας ή ενός αναδόχουΌταν άτομα που έχουν καθήκον να ενεργούν για λογαριασμό των πολιτών, όπως εκλεγμένοι αξιωματούχοι με καθήκον να υπηρετούν τα συμφέροντα των ψηφοφόρων ή γενικότερα να διασφαλίζουν τα δημόσια αγαθά, μπορούν να επωφεληθούν από τη διαμόρφωση του νόμου για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων ορισμένων ιδιωτών ή εταιρειών, μια πολιτική σύγκρουση είναι αναπόφευκτή. Η αποτυχία των κυβερνητικών αξιωματούχων να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον ως συνέπεια της άσκησης πίεσης από ειδικά συμφέροντα είναι ένα παράδειγμα λανθασμένης πολιτικής κατεύθυνσης.  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η άσκηση πίεσης θεωρείται ως μία από τις αιτίες δημοκρατικού ελλείμματος.

Οι λομπίστες προγραμματίζουν αυτοπροσώπως ή διαδικτυακά συναντήσεις με πολιτικούς ή άλλους νομοθέτες για να επηρεάσουν τις απόψεις τους σε συγκεκριμένα ζητήματα. Προσλαμβάνονται ή υπογράφουν μνημόνια συνεργασίας για «ΔΩΡΕΑΝ» εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για να δημιουργήσουν τις προδιαγραφές ενός έργου και να πείσουν τους εκλεγμένους αξιωματούχους να ενεργήσουν και να ψηφίσουν βάσει αυτών. Οι λομπίστες στην πραγματικότητα το μόνο που κάνουν είναι να πωλούν τις πρωτοβουλίες εκείνες που είναι ευνοϊκές για τα εταιρικά τους μέλη. Το μυστικό στη «δουλειά» ενός λομπίστα εντοπίζεται σε μια και μόνο λέξη:«Criteria» ή αλλιώς, τεχνικές προδιαγραφές έργουΟι λομπίστες είναι εξαιρετικοί σε αυτό!

Θα δώσω μερικά παραδείγματα:

  • Παράδειγμα 1ο: Πρέπει να αναβαθμιστεί το λιμάνι της πόλης και απαιτούνται σκυρόδεμα και μεταλλικές ράβδοι ποικίλων προδιαγραφών. Το σωματείο Α έχει ως εταιρικό μέλος την τάδε εταιρεία τσιμεντοβιομηχανίας και την τάδε εταιρεία μεταλλουργίας. Ο ρόλος του λομπίστα είναι να εισηγηθεί τις τεχνικές προδιαγραφές της γραμμής παραγωγής της εταιρείας μεταλλουργίας και του «ειδικού» τσιμέντου αντιδιαβρωτικής προστασίας που παράγει, όλως τυχαίως, το εταιρικό της μέλος.
  • Παράδειγμα 2ο: Πρέπει να τοποθετηθούν κεραίες 5στην Καλαμάτα για τη μετάβαση στην νέα ψηφιακή εποχή. Το σωματείο Α έχει ως εταιρικό μέλος την τάδε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Η συγκεκριμένη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας προμηθεύεται υλικοτεχνικό εξοπλισμό από Σουηδική εταιρεία ανάπτυξης κεραιών. Ο ρόλος του λομπίστα είναι να εισηγηθεί τις τεχνικές προδιαγραφές της Σουηδικής εταιρείας.
  • Παράδειγμα 3ο: Πρέπει να προωθηθεί ο τουρισμός της Καλαμάτας. Μα φυσικά μην ανησυχείτε πολίτες της Καλαμάτας, έχουμε και από αυτό. Εταιρικό μέλος άξιο και καταρτισμένο. Έχουμε δικούς μας ανθρώπους. Εισήγηση για απευθείας ανάθεση του έργου στο εταιρικό μας μέλος με τίτλο «Εταιρεία Μάρκετινγκ». Και όλα αυτά ΔΩΡΕΑΝ!
  • Παράδειγμα 4ο: Πρέπει να χαραχθεί ο οδικός άξονας Καλαμάτα  Ριζόμυλος. Το σωματείο Α έχει ως εταιρικά μέλη 4 κατασκευαστικές εταιρείες. Ο ρόλος του λομπίστα είναι να εισηγηθεί την πρόταση με τις τεχνικές προδιαγραφές με την καλύτερη προσφορά (για αυτόν).
  • Παράδειγμα 5οΕίσαι ο Δήμος Καλαμάτας και θέλεις να φτιάξεις μικρούς δρόμους, αλλά είσαι ανίκανος να συντάξεις τεχνοοικονομικούς φακέλους για τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων γιατί οι ειδικοί σύμβουλοι που προσέλαβες δεν κάνουν; “Βρε χαζούλη, αφού έχεις εμάς εδώ, γιατί ανησυχείς;” λέει ο λομπίστας.“Στα εταιρικά μας μέλη έχουμε τα καλύτερα τραπεζικά ιδρύματα. Θέλεις ένα χαμηλότοκο δάνειο να φτιάξεις δρόμους; Πάρε φροντίσω εγώ να σου δώσουν δάνειο. Ναι, μην ανησυχείς από τέλη των δημοτών της Καλαμάτας θα πληρωθούνσε 20 χρόνια”.

Πιστεύω δεν χρειάζονται περισσότερα παραδείγματα, είμαι σαφής. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, σωματεία και κομματικούς εγκάθετους είναι τυχαία. Σε περίπτωση που δεν είναι τυχαία, αυτή είναι μια ρητή έγγραφη δήλωση κάθετης πολιτικής διαφωνίας. Επίσης, τίθεται το πολιτικό ζήτημα μιας ακροδεξιάς χειραψίας και θα ακολουθήσουν πολιτικές εξελίξεις.


Ο Παναγιώτης Χειλάς είναι Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages