Πρόταση Γ. Λάσκαρη για αξιοποίηση των παραδοσιακών ελαιοτριβείων στα χωριά της Μεσσήνης - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS
Πρόταση Γ. Λάσκαρη για αξιοποίηση των παραδοσιακών ελαιοτριβείων στα χωριά της Μεσσήνης

Πρόταση Γ. Λάσκαρη για αξιοποίηση των παραδοσιακών ελαιοτριβείων στα χωριά της Μεσσήνης

Share This

 

Την αξιοποίηση των παραδοσιακών ελαιοτριβείων στα χωριά της Μεσσήνης σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους προέδρους των χωριών του Δήμου Μεσσήνης προτείνει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Επανεκκίνηση για τον Δήμο Μεσσήνης» Γιάννης Λάσκαρης.

Ο κ. Λάσκαρης τονίζει ότι άμεσα πρέπει να υλοποιηθεί η καταγραφή των εγκαταλειμμένων παλαιών και παραδοσιακών ελαιοτριβείων όπως και το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να  αναζητηθούν πόροι μέσα από προγράμματα για το βήμα της αξιοποίησης τους.

Ακολουθεί η πρόταση του κ. Λάσκαρη:

Καθώς τα ελαιοτριβεία αποτελούν μια αφορμή για να προσεγγίσουμε τα χαρακτηριστικά της πρώιμης βιομηχανικής εγκατάστασης του προηγούμενου αιώνα και του τρόπου ζωής στην ύπαιθρο οφείλουμε να εξετάσουμε ενδελεχώς την αξιοποίηση τους. Στην ύπαιθρο της Μεσσηνίας και φυσικά στην επικράτεια  του Δήμου Μεσσήνης η παρουσία παραδοσιακών ελαιοτριβείων που η φθορά του χρόνου τα “σαρώνει”, έχουμε ένα πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα προς αξιοποίηση. Στην καρδιά των χωριών τα ελαιοτριβεία αποτέλεσαν χώρο συνάθροισς και παράλληλα κτίσματα που αγκαλιάστηκαν από  ανθρώπινο μεράκι και την αρχιτεκτονική αύρα της εποχής τους. Για αυτόν τον λόγο τα παλαιά ελαιοτριβεία μπορούν να ενεργοποιήσουν με ιδανικό τρόπο την ιστορική και κοινωνική μνήμη του ανθρώπου της υπαίθρου. Η αξιοποίηση τους και η μετατροπή τους σε πολιτιστικά κέντρα όπου θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας που θα απεικονίζει τον τρόπο ζωής, χώρος που θα παρουσιάζεται η γραμμή παραγωγής ελαιολάδου και φυσικά χώρος με εκθέματα εποχής-λαογραφικό μουσείο είναι επιβεβλημένη. Προτείνω λοιπόν σε συνεργασία με τους συλλόγους και τους προέδρους των χωριών του Δήμου Μεσσήνης και άμεσα να υλοποιηθεί η καταγραφή των εγκαταλειμμένων παλαιών και παραδοσιακών ελαιοτριβείων όπως και το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να  αναζητηθούν πόροι μέσα από προγράμματα για το βήμα της αξιοποίησης τους. Αξίζει να αναφερθούμε στο παράδειγμα των Ιονίων Νήσων όπου με αξιοποίηση προγραμμάτων μετατράπηκαν παλαιά ελαιοτριβεία σε κέντρα πολιτισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages