Το αντίδοτο κατά της ύφεσης στην αγορά - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Το  αντίδοτο κατά της ύφεσης στην αγορά

Το αντίδοτο κατά της ύφεσης στην αγορά

Share This


 Το σύνθημα που επικρατήσει μετά τις 15 Νοεμβρίου οπότε θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τον 4ο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι το εξής: “Δανείσου από το δημόσιο με περίοδο χάριτος έως το τέλος του 2021 και επέστρεψε τα μισά λεφτά από το 2022 και μετά σε 40 δόσεις που θα τοκίζονται μόλις με 1%” Πρακτικά, μέσα στον Νοέμβριο και στον Δεκέμβριο, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες –ακόμη και ελεύθεροι επαγγελματίες- θα εισπράξουν 1,65 δις. ευρώ και θα επιστρέψουν μέχρι τον Απρίλιο του 2025 μόνο τα μισά.

Ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας που πλήττεται θα βρει 1000 ευρώ στον λογαριασμό του και θα επιστρέψει τα μισά ενώ αν τον κλείσουν τα περιοριστικά μέτρα, θα εισπράττει 2000 ευρώ, αλλά θα επιστρέφει μόνο τα 1000. Με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα και μετά την συνειδητοποίηση σε ολόκληρη την Ευρώπη ότι η πανδημία είναι πλέον πολύ πιθανό να επηρεάσει την οικονομία και μέσα στο 2021, είναι πιθανό να έχουμε και άλλους γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής μέσα στην επόμενη χρονιά.

Πότε θα γίνει η καταβολή των ενισχύσεων

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταβολή των ενισχύσεων στο πλαίσιο της επιστρεπτέας προκαταβολής 3 ο προϋπολογισμός της οποίας θα ξεπεράσει τα 1,5 δις. ευρώ. Αμέσως μετά θα βγει η απόφαση για την επιστρεπτέα νούμερο 4 (η οποία δεν θα είναι επιστρεπτέα σε ποσοστό 50%) η οποία και θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί κατά την 4η φάση θα φτάσει στα 900 εκατ. ευρώ.

2. Θα πρέπει να έχει καταγραφεί μείωση εσόδων τουλάχιστον 20% στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

3. To 50% του ποσού που θα αναλογεί στην κάθε επιχείρηση ή στον κάθε επαγγελματία, θα δίνεται υπό μορφή επιδότησης.

4. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι ατομικές επιχειρήσεις είτε απασχολούν εργαζόμενους είτε όχι. Επίσης, δεν θα υπάρχει κριτήριο ύπαρξης ταμειακής μηχανής. Μόνη προϋπόθεση, να αποτυπώνεται μείωση εσόδων 20% στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου και να υπάρχει ελάχιστος τζίρος 300 ευρώ.

5. Όλες οι επιχειρήσεις που θα κλείσουν υποχρεωτικά θα λάβουν τα χρήματα που θα βγάζει ο μαθηματικός τύπος ανεξάρτητα από το αν θα εμφανίζουν μείωση εσόδων 20%. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν επομένως να κάνουν χρήση και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που δεν έχουν να επιδείξουν οικονομικά δεδομένα για το 2019 προκειμένου να γίνει η σύγκριση.

6. Στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις ατομικές επιχειρήσεις που θα χαρακτηριστούν πληττόμενες, θα δοθούν 1000 ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τα μισά θα είναι επιδότηση και τα μισά δάνειο. Με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο οικονομικών θέλει να αντισταθμίσει το γεγονός ότι οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που θα κλείσουν με κρατική εντολή, δεν θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ.

7. Για τους αυτοαπασχολούμενους που θα κλείσουν με κρατική εντολή, το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης θα φτάνει στα 2000 ευρώ εκ των οποίων τα 1000 ευρώ θα είναι “χάρισμα”.

www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages