Πετράκος – Δρούγκας: ΑΝΑΓΚΗ το μέλλον της σιδηροδρομικής γραμμής Πελοποννήσου - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Πετράκος – Δρούγκας: ΑΝΑΓΚΗ το μέλλον της σιδηροδρομικής γραμμής Πελοποννήσου

Πετράκος – Δρούγκας: ΑΝΑΓΚΗ το μέλλον της σιδηροδρομικής γραμμής Πελοποννήσου

Share This

 


Την διάσωση της σιδηροδρομικής γραμμής Πελοποννήσου ζητούν με κοινή επιστολή τους οι Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας, επικεφαλής και περιφερειακός σύμβουλος της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον πρόεδρο και τους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

“Κύριε Περιφερειάρχη κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ενημερωθήκαμε όπως και εσείς από τον πρόεδρο της Κίνησης Φίλων Σιδηροδρομικής Γραμμής Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνο Μπρούσαλη για το έγκλημα που προτίθεται  να κάνει ο ΟΣΕ και να αχρηστεύσει πλήρως τη μετρική γραμμή της Πελοποννήσου.

Κύριε Περιφερειάρχη με δεδομένη την ιδιαίτερη ευαισθησία σας για το σιδηρόδρομο θεωρούμε ότι πρέπει  να γίνουν από τη πλευρά σας όλες οι απαραίτητες ενέργειες όπως και από το Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να αποτραπεί αυτή  η ιδιαίτερα αρνητική και μη αναστρέψιμη εξέλιξη . Θεωρούμε    ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να το αποτρέψει άμα αντιδράσει άμεσα δυναμικά. Πριν δημιουργηθούν μη αναστρέψιμα τετελεσμένα σε βάρος του σιδηροδρόμου της περιοχής μας.  Αύριο θα είναι πολύ αργά.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην επιστολή του ο πρόεδρος της Κίνησης Φίλων Σιδηροδρομικής Γραμμής Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνος Μπρούσαλης στην  οποία μεταξύ των άλλων τονίζει  :

«Πληροφορηθήκαμε με κατάπληξη ότι το έργο που έχει ξεκινήσει στην παλιά μετρική γραμμή για σιδηροδρομική σύνδεση των διυλιστηρίων της MOTOR OIL από τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας μέχρι τον Ισθμό δεν θα γίνει με τις προβλέψεις  που είχαν δρομολογηθεί πριν από δυόμισι χρόνια   μεταξύ του ΟΣΕ και της παραπάνω εταιρίας.  Το τμήμα αυτό, κοντά στα 10 χιλιόμετρα, σχεδιάζεται τώρα να γίνει μόνο  ως γραμμή «κανονικού» εύρους.

Όπως είναι γνωστό το 2018 με την προηγούμενη κυβέρνηση είχε  υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας  με το οποίο η MOTOR OIL  ανελάμβανε τη μετατροπή της υφιστάμενης μετρικής σιδηροδρομικής  γραμμής σε «γραμμή συνδυασμένου πλάτους σύμφωνα με τα διεθνή σιδηροδρομικά πρότυπα».  Θα υπήρχε δηλαδή και τρίτη ράγα ανάμεσα στις δυο εξωτερικές της «κανονικής» γραμμής. 

Το έργο σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας επρόκειτο να υλοποιηθεί από την MOTOR OIL υπό την τεχνική επίβλεψη του ΟΣΕ. Μετά την ολοκλήρωσή του η παραπάνω σιδηροδρομική γραμμή προβλεπόταν ότι «θα περιέλθει στον ΟΣΕ και θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της Εθνικής Σιδηροδρομικής Υποδομής». Το τμήμα αυτό της γραμμής διασυνδεόμενο στον Ισθμό με τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων αναμένεται να εξυπηρετήσει όχι μόνο την MOTOR OIL αλλά και τις άλλες βιομηχανίες της περιοχής όπως κι άλλες ανάγκες.

Η πρόβλεψη το 2018 να ανακατασκευαστεί εκείνο το τμήμα της υφιστάμενης παλιάς μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής  σε γραμμή μικτού – συνδυασμένου εύρους  είχε ασφαλώς την αυτονόητη λογική της προοπτικής να παραμείνει ανοιχτή η δυνατότητα επαναλειτουργίας της μετρικής γραμμής Αγίων Αναργύρων – Ελευσίνας – Μεγάρων – Κορίνθου, και της σύνδεσής της με την υπόλοιπη σε αναστολή  γραμμή της Πελοποννήσου.  Γι’ αυτό άλλωστε πριν από μια 20ετία   προνοήθηκε έγκαιρα  σε τμήμα  5-6 χιλιομέτρων ανάμεσα Κινέτα – Κακιά Σκάλα η κατασκευή  γραμμής συνδυασμένου – μικτού εύρους. Διότι εκεί  η νέα διπλή «κανονική» γραμμή επικάλυπτε το ίχνος της μετρικής γραμμής.

Η σημασία της διασφάλισης ανοιχτής της  δυνατότητας επαναξιοποίησης οποτεδήποτε του υφιστάμενου διαδρόμου της μετρικής και μικτής γραμμής είναι αυταπόδεικτη.  Στο τμήμα της Αττικής, μέχρι Ελευσίνα – Μέγαρα   προβλέπεται άλλωστε και από το Ρυθμιστικό Σχέδιο η ανάπτυξη μελλοντικά του Δυτικού Προαστιακού Αττικής, (μελέτες της ΕΡΓΟΣΕ προβλέπουν κι εκεί γραμμή συνδυασμένου εύρους). Ο ανοιχτός όμως μετρικός διάδρομος από την Αττική (Θριάσιο) μέχρι την Πελοπόννησο δυνητικά εξασφαλίζει  και πιθανές εμπορευματικές μεταφορές, όπως γινόταν πριν από λίγα χρόνια και με  τη μεταφορά πετρελαίου από τα ΕΛΠΕ (Απρόπυργο) στη Μεγαλόπολη. Πέρα όμως από τα παραπάνω είναι βέβαια αξιοποιήσιμος και για τουριστική χρήση (Ελευσίνα- Κακιά Σκάλα κτλ.)   και ενδεχομένως (μελλοντικά) και για τοπικές μετακινήσεις  (light rail) στους οικισμούς του παραλιακού μετώπου.

Στην πολύπαθη (και σιδηροδρομικά) χώρα μας δεν έχουμε καθόλου την πολυτέλεια να εξουδετερώσουμε την προοπτική για κανέναν διάδρομο μέσου σταθερής τροχιάς. Είναι λοιπόν απαράδεκτο, κοντόφθαλμο και μικρόψυχο να αποκόβεται αδικαιολόγητα η συνέχεια του υπάρχοντος μετρικού διαδρόμου και να απονεκρώνεται με κατατεμαχισμό η διαλειτουργικότητα  του σιδηροδρομικού συστήματος.

Πρέπει δε να επισημανθεί ότι τις τελευταίες δεκαετίες, παρά τα  ατέλειωτα έργα των  εκσυγχρονισμών στη χώρα μας, με εξαίρεση το μετρό και τον προαστιακό στην Αττική, όχι μόνο δεν έχουν δημιουργηθεί νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις αλλά έχουν εγκαταλειφθεί ή παροπλιστεί και καταστρέφονται εκατοντάδες χιλιομέτρων σιδηροδρόμου (Δυτική Αττική, Πελοπόννησος, Αιτωλοακαρνανία, Κοζάνη, Αν. Μακεδονία, κτλ.) που διέρχονται μάλιστα από τα κέντρα των πόλεων.    Το ελληνικό κράτος δεν έχει όμως δικαίωμα στην πολυτελή βαρβαρότητα και σε άλλους  βάναυσους σιδηροδρομικούς  ακρωτηριασμούς με μεθοδευμένη   θανάτωση αφήνοντας κατάλοιπα κι άλλους   «Λαυρεωτικούς».

Συνιστά το λιγότερο αναξιότητα το να καταστρέφουμε αβασάνιστα στο όνομα δήθεν του εκσυγχρονισμού και να μη διδασκόμαστε ούτε από το παράδειγμα άλλων προηγμένων σιδηροδρομικά χωρών όπου συνυπάρχουν αρμονικότατα με πλήρη αξιοποίηση ή επαναλειτουργία κι εκμετάλλευση  παλιότερες σιδηροδρομικές   γραμμές  με υπερσύγχρονες (π.χ. Ελβετία, Γερμανία κι αλλού).

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση, προσωπικά τον ίδιο τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή  και τη διοίκηση του  ΟΣΕ, να αναλάβουν έγκαιρα τις ευθύνες τους. Να επανεξετάσουν το ζήτημα πολύπλευρα με την απαιτούμενη διορατικότητα και  να τηρηθούν όσα προβλέφτηκαν το 2018,  για  να μην συντελεστεί άλλο ένα κακούργημα σε βάρος των υποδομών της πατρίδας μας. Διαφορετικά θα παραμείνουν υπόλογοι στην Ιστορία.»

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε να συζητηθεί άμεσα το θέμα στο ΠΕΣΥΠ και να καταλήξουμε σε μια ομόφωνη απόφαση  με την οποία να ζητάμε να τηρηθούν όσα προβλέφθηκαν το 2018,  για  να μην συντελεστεί άλλο ένα κακούργημα σε βάρος των υποδομών της πατρίδας μας. Παράλληλα πρέπει να ζητήσετε άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών και τη Διοίκηση του για να τους ζητήσουμε να αλλάξουν την  απόφαση τους ώστε να μην αποκοπεί η Πελοπόννησος από τον εθνικό κορμό.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages