ΜΕΙΖΟΝ θέμα αντιμετώπιση επικίνδυνων κτηρίων από τον Δήμο Καλαμάτας - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS
ΜΕΙΖΟΝ θέμα αντιμετώπιση επικίνδυνων κτηρίων από τον Δήμο Καλαμάτας

ΜΕΙΖΟΝ θέμα αντιμετώπιση επικίνδυνων κτηρίων από τον Δήμο Καλαμάτας

Share This

 


Παράλληλα και πριν από τα θλιβερά γεγονότα του σεισμού της Σάμου, ο Δήμος σε συνεννόηση με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) έλαβε και προχωράει η αντιπαραβολή των δελτίων ελέγχου κτηρίων (137 σε αριθμό) που ήδη έχουν βαθμονομηθεί και διατηρούνται στη βάση δεδομένων του Οργανισμού από παλαιότερους ελέγχους που είχαν πραγματοποιηθεί την περίοδο 2005-2013.

Σημειώνεται ότι τόσο για τα κτήρια που βρίσκονται εκτός της λίστας των υπαρχόντων δελτίων του ΟΑΣΠ καθώς και για κάποια που υπάρχει δελτίο αλλά ο έλεγχος πιθανόν να χρήζει επικαιροποίησης, λόγω του χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει, θα υπογραφεί -όπως έχει ανακοινώσει ο Δήμαρχος- προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ Πελοποννήσου προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος για τα σχολεία του Δήμου.

Επίσης γίνεται γνωστό ότι κατόπιν της βαθμονόμησης και κατάταξης σε κατηγορία σπουδαιότητας των παραπάνω κτηρίων από τον ΟΑΣΠ, στόχος του Δήμου είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται μέσα από τους άξονες και τις δράσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», για τη χρηματοδότηση του δευτεροβάθμιου ελέγχου -όπου απαιτηθεί- καθώς και της υλοποίησης αναγκαίων επεμβάσεων αντισεισμικής θωράκισης.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ

Επίσης τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμαρχος -όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο- όρισε δύο επιτροπές εντατικοποίησης της καταγραφής για τα κτήρια που χρήζουν άρσης επικινδυνότητας, ώστε να αποτυπωθούν σε χάρτη και να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Όσον αφορά το θέμα των διατηρητέων είναι προφανές ότι δεν περιορίζεται ούτε εξαντλείται στην άρση της επικινδυνότητας,  λόγω της μεγάλης σημασίας τους, αφού αποτελούν στοιχεία της πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου μας και διέπονται από ειδικό πλαίσιο προστασίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμαρχος για τα θέματα του προσεισμικού ελέγχου, των διατηρητέων αλλά και των επικίνδυνων κτηρίων, έχει έρθει σε επαφή με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για ανάληψη πρωτοβουλιών σε κεντρικό επίπεδο.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος έχει εκφράσει την πρόθεσή του το θέμα να έρθει προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages