ΕΚΚΙΝΗΣΗ με συγκομιδή ελιάς, σταθερή τιμή τα αγουρέλαια - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΕΚΚΙΝΗΣΗ με συγκομιδή ελιάς, σταθερή τιμή τα αγουρέλαια

ΕΚΚΙΝΗΣΗ με συγκομιδή ελιάς, σταθερή τιμή τα αγουρέλαια

Share This


 Η κα Ελένη Ζώτου είναι ελαιοπαραγωγός από τη Χαλκιδική που διαθέτει στην αγορά τυποποιημένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενώ κάνει και εξαγωγές σε Κίνα και Ταϊβάν με το brand Golden Tree. Σύμφωνα με την ίδια, φέτος τα ελαιόλαδα έχουν καλά αρώματα και ποιότητα, ενώ οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται μεταξύ 2,70 και 3 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με την Ελένη Ζώτου, η κλιματική αλλαγή φέρνει κάθε χρόνο και πιο νωρίς την συγκομιδή της ελιάς στην Χαλκιδική. Η ίδια στέκεται ιδιαίτερα και  στο θέμα των εργατών γης, που ταλαιπώρησε αρκετά τους παραγωγούς της Χαλκιδικής, λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών που επέβαλε ο κορονοϊός. Έτσι, όπως μας είπε η κα Ζώτου, υπήρχαν πολλοί λίγοι διαθέσιμοι εργάτες, γεγονός που ανέβασε αρκετά τα μεροκάματα, από τα 25-30 ευρώ των προηγούμενων ετών, στα 35-40 ευρώ φέτος, αυξάνοντας τα κόστη παραγωγής. Τέλος, η κα Ζώτου, μας επεσήμανε ότι λόγω των χαμηλών τιμών με την βρώσιμη φέτος της Χαλκιδικής, πολλοί παραγωγοί επέλεξαν την ελαιοποίηση.

Ο κ. Παναγιώτης Πουλάκος, διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας Λακωνίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι φέτος στο συγκεκριμένο χωριό ο όγκος παραγωγής αναμένεται εξαιρετικά μειωμένος. Έτσι από τους 900 περίπου τόνους πέρσι, φέτος δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 200-300 τόνους, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Πουλάκο, θα φέρει σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση τους παραγωγούς της περιοχής. Κατά τα άλλα, στην Πετρίνα το μάζεμα της ελιάς τοποθετείται χρονικά για μετά τις 10 Νοεμβρίου, οπότε αναμένεται και η πρώτη ελαιοποίηση. Γενικά στην περιοχή επικρατεί ξηρασία φέτος και δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα από το δάκο, με τις ποιότητες να αναμένονται και πολύ καλές. Σημειωτέον ότι ο ΑΣ Πετρίνας Λακωνίας έκανε την τελευταία μεγάλη πράξη πώλησης τον περασμένο Σεπτέμβριο, πουλώντας 80 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περσινής εσοδείας στην τιμή των 2,72 ευρώ ανά κιλό. Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο αγόρασε η Ιταλική Alta Maremma.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σταύρος Αδαμόπουλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέρνας Μεσσηνίας, η κατάσταση είναι συγκεχυμένη σε σχέση με τις τιμές των φρέσκων ελαιολάδων στο νομό, καθότι δεν φαίνεται να έχουν γίνει μεγάλες πράξεις και οι τιμές σε κάποιες μικρές πράξεις κυμαίνονται από 2,70 έως και 3,20 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Αδαμόπουλο η παραγωγή στην περιοχή αυτή σε γενικές γραμμές θα είναι καλή, αλλά πρόβλημα υπάρχει έως τώρα με τις αποδόσεις αφού ο καρπός είναι άγουρος ακόμα. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Στέρνας εκτιμά ότι φέτος οι χώρες της Μεσογείου θα έχουν ελλειμματική παραγωγή ελαιολάδου, που σωρευτικά θα αγγίξει τους 300.000 τόνους και ίσως τους ξεπεράσει, στοιχείο ασφαλώς θετικό για την εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου, που ίσως επωφεληθεί στην τιμή. Το αρνητικό σύμφωνα με τον κ. Αδαμόπουλο είναι ότι χώρες, όπως η Πορτογαλία έχει κλείσει συμφωνίες για πώληση ελαιολάδου στα 3,20 ευρώ το κιλό, ενώ στην Ελλάδα οι τιμές κυμαίνονται για τα πολύ καλά ποιοτικά ελαιόλαδα σήμερα πέριξ των 3 ευρώ ανά κιλό, όταν παραδοσιακά ήμασταν πάνω 20-20 λεπτά από την τιμή της συγκεκριμένης χώρας.

Ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου στέκεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο στις αρκετές ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών και στην ελαιοπαραγωγή στα βόρεια του νησιού, ιδίως από τα Χανιά ως το Λασήθι. Σύμφωνα με το Μύρωνα Χιλετζάκη φέτος αναμένεται στην Κρήτη μεσο-βεντέμα προς βεντέμα, οι δε τιμές για τα πρώτα συμβατικά αγουρέλαια έπαιξαν μεταξύ 3,35 και 3,60 ευρώ το κιλό. Τώρα, λόγω της κακοκαιρίας, η συγκομιδή έχει σταματήσει, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει και πάλι η ελαιοποίηση. Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, οι τιμές φέτος στα συμβατικά θα κυμανθούν γύρω στα 2,50 με 2,70 ευρώ ανά κιλό.

Εν τω μεταξύ συμφωνία για το αγουρέλαιο φετινής παραγωγής στα 3,80 ευρώ το κιλό έκλεισε και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Θερμασία Δήμητρα που εδρεύει στην Ερμιονίδα Αργολίδας. Συνολικά, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Κώστας Μέλλος, η συμφωνία αφορά μια ποσότητα της τάξης των 30 τόνων, εκ των οποίων κάποιες ποσότητες θα πάνε στην Ιταλία, μέσω της εταιρείας ELFA OIL, που έχει έδρα στο νομό Αχαΐας.

Από την πλευρά του, ο κ. Μανώλης Μαυροματάκης, πρόεδρος στην Ένωση Σητείας, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει μαζικά η συγκομιδή στην περιοχή κι έχουν βγει μόνο ελάχιστα αγουρέλαια, από τα οποία δε μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα για τις τιμές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ, από την πρόσφατη κακοκαιρία έγιναν ορισμένες ζημιές σε ελαιώνες της περιοχής, αλλά όχι και τόσο μεγάλης έκτασης. Οι τιμές παραγωγού, σύμφωνα με τον κ. Μαυροματάκη, αναμένεται να προκύψουν τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Όσον αφορά στον όγκο παραγωγής στην Σητεία, προβλέπεται, μέτριος. Στην εν λόγω περιοχή παράγονται παραδοσιακά γύρω στους 7.000 – 9.000 τόνους ελαιόλαδο, με την Ένωση να έχει βάλει στόχο την επόμενη πενταετία, ει δυνατόν να τυποποιήσει τις μέγιστες δυνατές ποσότητες. Σε σχέση με τη δακοπροσβολή, από την Ένωση, εκτιμούν ότι παρά τους μεγάλους πληθυσμούς δάκου, δεν έγιναν πολλές προσβολές, γεγονός που οφείλεται στην συνεργασία των παραγωγών και στον τρόπο με τον οποίο έτρεξε το πρόγραμμα δακοκτονίας φέτος. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, η Ένωση Σητείας, που επαναδραστηριοποιείται μετά από χρόνια, στην εμπορία και τυποποίηση, προβλέπεται να πάρει γύρω στους 1.500 τόνους ελαιόλαδο.

Τέλος στη Χίο, όπως μας είπαν από το Βιολογικό Ελαιοτριβείο Κοίλη Ραφαήλ, ο όγκος της ελαιοπαραγωγής αναμένεται φέτος να είναι εξαιρετικά μειωμένος, στο 1/5 περίπου της περσινής χρονιάς, λόγω των τεράστιων ζημιών στα άνθη, από τον άκαιρο καύσωνα του περασμένου Μαΐου.

Μπίκας Αλέξανδρος
από το www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages