Να μην καταργηθούν αλλά να αναβαθμιστούν οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι στην Καλαμάτα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Να μην καταργηθούν αλλά να αναβαθμιστούν οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι στην Καλαμάτα

Να μην καταργηθούν αλλά να αναβαθμιστούν οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι στην Καλαμάτα

Share This
Γράφει ο Μανώλης Μάκαρης
Σε πολλά αστικά κέντρα του εξωτερικού, και μάλιστα στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει κοινοτικούς λαχανόκηπους (Community Gardens).
 Στο πλαίσιο του προγράμματος αστικής γεωργίας που ξεκίνησε στην χώρα μας, ο Δήμος Καλαμάτας δημιούργησε χώρους για λαχανόκηπους στο ανατολικό και δυτικό κέντρο που διατέθηκαν σε δημότες Καλαμάτας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παράγουν βασικά αγροτικά προϊόντα προσφέροντας το 10% της παραγωγής στο Δημοτικό Παντοπωλείο της πόλης στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ασφαλώς και πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο μέτρο που εφαρμόζεται στον δήμο Καλαμάτας με απόλυτη επιτυχία, αφενός διότι εξασφάλισε προϊόντα λαχανικών σε ακτήμονες, και κυρίως ηλικιωμένους συνδημότες μας, κι αφετέρου πρόσφερε στην συγκεκριμένη κατηγορία της τρίτης ηλικίας ευεργετική ενασχόληση, που αποτέλεσε σημαντική διέξοδο, ιδιαίτερα στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης και της συνακόλουθης κοινωνικής  απομόνωσης.
Δυστυχώς, μόλις πρόσφατα και αιφνιδιαστικά η Δημοτική Αρχή  ανακοίνωσε ότι θα  καταργήσει  τους Δημοτικούς Λαχανόκηπους στο ανατολικό κέντρο (Τέντα) με σκοπό να πραγματοποιηθούν αναπλάσεις στην συγκεκριμένη περιοχή.
Ως δημοτική παράταξη ανέκαθεν υποστηρίζαμε τις αναπλάσεις που απέδιδαν στους πολίτες ελεύθερους δημόσιους χώρους με οποιαδήποτε μορφή (αθλητικούς χώρους, παιδικές χαρές και αστικό πράσινο). Όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση η δημοτική αρχή  πριν προχωρήσει σε αυτές θα πρέπει να έχει προηγουμένως εξασφαλίσει στους ενεργούς δικαιούχους ανάλογο χώρο στην περιοχή, ώστε να εξακολουθήσει η εφαρμογή του προγράμματος των Δημοτικών Λαχανόκηπων, που άλλωστε προσδίδει θετικό πρόσημο στην πόλη μας. Παράλληλα θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο κανονισμός λειτουργίας τους έτσι ώστε να αποτραπούν φαινόμενα εγκατάλειψης αυτών.
Ο Μανώλης Μάκαρης Δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής Ανοικτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages