ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΜΕ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΜΕ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ

ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΜΕ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ

Share This
Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν πλέον οι ειδικοί για την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, αφού χθες -για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα- ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε πάνω από 200 περιστατικά μόλυνσης.
Συγκεκριμένα, χθες ανακοινώθηκαν 230 νέα κρούσματα στη χώρα, ο τρίτος υψηλότερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, ενώ προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι σταδιακά πέφτει αισθητά ο ηλικιακός μέσος όρος των νοσούντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια 17χρονη από τη Θεσσαλονίκη η οποία διασωληνώθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
Τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες (15/08) ο ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν σε 32 περιφερειακές ενότητες, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου covid-19 έφτασαν σήμερα το πρωί τους 228 συνολικά.
Προειδοποιούν οι ειδικοί για την εξέλιξη της πανδημίας
Την άποψη ότι η «η κατάσταση είναι διαφορετική και πολύ πιο επικίνδυνη από τον Μάρτιο», εξέφρασε μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Τότε ο καθένας ήταν σπίτι, τώρα η παράμετρος είναι άλλη, καθώς υπάρχει μεγάλη μετακίνηση ανθρώπων και γίνεται μεταφορά του ιού από τη μια περιοχή στην άλλη», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Κάθε εβδομάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει υλοποίηση των μέτρων και από την πολιτεία και από εμάς προκειμένου να δούμε ύφεση η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες», τόνισε και πρόσθεσε ότι το νόσημα έχει πλέον περάσει στους νέους.
Βατόπουλος: Φοβάμαι και για άλλα βαριά περιστατικά με νέους
«Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά», συμπλήρωσε σχολιάζοντας το περιστατικό της 17χρονης κοπέλας που νοσηλεύεται διασωληνωμένη. Μετέπειτα ο κ. Βατόπουλος πρόσθεσε ότι «και οι νέοι έχουν κοινή λογική και μπορούν να καταλάβουν ότι επιστρέφοντας από διακοπές μπορεί να φέρουν τον επικίνδυνο ιό που μπορεί να μην βλάψει τους ίδιους, ωστόσο μπορεί να βλάψει τους δικούς τους, για αυτό πρέπει να αυτοπεριοριστούν». Μάλιστα τόνισε ότι όσοι επιθυμούν να κάνουν τεστ πρέπει να το κάνουν έπειτα από πέντε μέρες από την επιστροφή τους, ώστε να μεσολαβεί ο χρόνος επωάσεως σε περίπτωση που έχουν κολλήσει κάτι στο πλοίο ή οπουδήποτε.
«Πολλοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή με ένα κρούσμα και αλλόφρονες πάνε την άλλη μέρα για τεστ. Υπάρχει ένας χρόνος επωάσεως μιας εβδομάδας μπορεί και περισσότερο. Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί έως και 2-3 μέρες πριν την επώαση, συνεπώς ο κατάλληλος χρόνος για το τεστ είναι 5 με 7 μέρες. Αλλά ας μην βασιζόμαστε στο τεστ. Εάν κάποιος έχει υποψία ότι μπορεί να ήρθε σε επαφή καλό είναι να κρατήσει αυτοπεριορισμό 7-10 ημερών, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης», τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.
Για το άνοιγμα των σχολείων όπως είπε δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο και είναι μια συζήτηση σε εξέλιξη. Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ εκτίμησε ότι μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της μάσκας ακόμα και από τις μικρότερες ηλικίες κάτω των 10, διότι τα παιδιά είναι πιο υπάκουα.
Γώγος: Στο τραπέζι η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων
Την ίδια ώρα, το ότι στο τραπέζι των συζητήσεων ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, πέρα από τη χρήση μάσκας, είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία, αποκάλυψε με την σειρά του ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ για την πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε ότι «στόχος μας είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία. Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε τώρα είναι απαραίτητα ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία κανονική και να μπορέσουν να ανοίξουν και τα σχολεία. Η μάσκα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί. Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων σε περίπτωση που υπάρχει επιδημιολογική φόρτιση σε σχέση με τη νόσο. Όπου είναι δυνατό πρέπει να ελαττώσουμε τα παιδιά. Τα βασικά όπλα που έχουμε είναι δύο. Η μάσκα και η εκ περιτροπής λειτουργία». Ωστόσο, όπως είπε οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στις 20 Αυγούστου με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Υπενθυμίζεται ότι στη χρήση μάσκας στα σχολεία αναφέρθηκε χθες και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό στην χώρα μας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages