Ο Δήμαρχος Καλαμάτας για τα αρχαία της Υπαπαντής : Η ανάπλαση προχωράει - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας για τα αρχαία της Υπαπαντής : Η ανάπλαση προχωράει

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας για τα αρχαία της Υπαπαντής : Η ανάπλαση προχωράει

Share This
Ο Δήμαρχος, κατά τη διάρκεια της 17ης/2020 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με το θέμα της ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου και συγκεκριμένα της Γ’ Φάσης που περιλαμβάνει την πλατεία Υπαπαντής, ανέφερε:
«Αντιμετωπίζουμε τα πάντα με σοβαρότητα και ψυχραιμία κι όχι εν θερμώ. Η υπόθεση της ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου συνολικά και της πλατείας Υπαπαντής ειδικά είναι ένα θέμα το οποίο δεν εμφανίστηκε σήμερα.
Εμείς υπηρετούμε μία διαχρονική προσπάθεια πέραν της 30ετίας, αλλά και πέραν της 20ετίας μελετητικά, που αφορά την ευρύτερη ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου και σήμερα έχουμε φτάσει στην Γ’ Φάση που περιλαμβάνει την πλατεία Υπαπαντής.
Γνωρίζουμε καλά και το ιστορικό και τα όσα πολλά έχουν γίνει. Και επαναλαμβάνω είμαστε καλά και ορθά ενημερωμένοι.
Αλήθεια όμως. Από το 1997 και πίσω και από 2001 έως το 2008 τι πρωτοβουλίες ανέλαβαν οι δημοτικές αρχές;
Μετά το 2008, ήταν τότε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας που ζήτησε από τον μελετητή την επικαιροποίηση της μελέτης και σωστά τότε το Δ.Σ. προχώρησε τις διαδικασίες. Τότε λοιπόν τροποποιήθηκε η μελέτη και το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ορθά κατ’ εμέ την ανάδειξη μέρους αρχαίων καταλοίπων σε μία έκταση περίπου 300 τ.μ. νοτιοανατολικά της πλατείας Υπαπαντής και μάλιστα περιελάμβανε την ανάδειξή τους με τοποθέτηση άθραυστου γυαλιού. Αυτά είναι γνωστά. Όπως γνωστό είναι και το τι ακολούθησε όταν το θέμα πήγε στο Κ.Α.Σ. που είναι γνωμοδοτικό όργανο και στο Υπουργείο Πολιτισμού, που είναι αποφασιστικό όργανο. Εκεί οι ειδικοί, γνωμοδότησαν υπέρ της ανάπλασης αλλά δίχως το τμήμα που περιελάμβανε τα αρχαία. Επιστημονικά λοιπόν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έχουν τοποθετηθεί.
Όμως δεν τελειώνει εκεί η ιστορία. Το 2015 ήταν η Εφορεία Αρχαιοτήτων που έδωσε την έγκριση στην τροποποιημένη και σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, μελέτη για την ανάπλαση της Γ’ Φάσης του Ιστορικού Κέντρου. Και αυτά επίσης είναι γνωστά.
Δεν θα σας πάω πίσω στο 1997 ή και νωρίτερα. Από το 2015 έως και πριν 20 ημέρες γιατί δεν ακούστηκε τίποτα; Γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας τον Οκτώβριο του 2019 αποφάσισε υπέρ της ένταξης του έργου. Γιατί καμία αντίδραση; Δεν ήταν γνωστά; Τα μάθαμε τώρα; Τι άλλαξε ξαφνικά σήμερα; Και εν πάση περιπτώσει, τι νέο δεδομένο υπάρχει σήμερα που δεν υπήρχε το 2018, το 2015, το 2011 και τα προηγούμενα χρόνια; Ποιο είναι το νέο δεδομένο που θα κινητοποιούσε εκ νέου τη διαδικασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων;
Λοιπόν. Το θέμα αν θέλετε το έθεσα επίσημα και στην Υπουργό πριν από περίπου 2 εβδομάδες, εγγράφως και ζήτησα να ενημερωθώ για το αν έχει αλλάξει κάτι, επιστημονικά. Επίσημα, όχι κουβέντες ή προθέσεις ή ότι άλλο.
Η Υπουργός ήταν ξεκάθαρη και κατηγορηματική. Το θέμα για το Υπουργείο έχει ολοκληρωθεί. Άλλωστε κανένα νέο στοιχείο που να διαφοροποιεί τα δεδομένα δεν υπάρχει.
Αν θέλετε κύριες και κύριοι συνάδελφοι και την προσωπική μου άποψη. Η ανάπλαση δεν σχετίζεται με τα αρχαία στο Ιστορικό Κέντρο. Γιατί δεν μιλήσαμε για την α’ ή τη β’ φάση ανάπλασης του ιστορικού κέντρου; Δεν τα επηρεάζει κι αυτά τα λένε οι ειδικοί. Αφορά την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Οι μελέτες είναι γνωστές χρόνια τώρα. Και για αυτές έχουν γνωμοδοτήσει και δώσει εγκρίσεις όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Και κάτι ακόμα. Κάποιοι εκ των οποίων σήμερα πρωτοστατούν, είχαν ρόλο στην πορεία της πόλης.
Η ανάπλαση προχωράει σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη. Αν έχετε νέα στοιχεία που να ανατρέπουν τα παραπάνω δεδομένα παρακαλώ να τα προσκομίσετε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages