Μάκαρης: Υπέρ της προτεινόμενης από το Υπουργείο Μ.Π.Ε. για το Καλαμάτα- Ριζόμυλος - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Μάκαρης: Υπέρ της προτεινόμενης από το Υπουργείο Μ.Π.Ε. για το Καλαμάτα- Ριζόμυλος

Μάκαρης: Υπέρ της προτεινόμενης από το Υπουργείο Μ.Π.Ε. για το Καλαμάτα- Ριζόμυλος

Share This
Την αντίθεση του, στην παραλιακή χάραξη του δρόμου Καλαμάτα- Ριζόμυλος εξέφρασε για άλλη μια φορά σε συνέντευξη τύπου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες” Μανώλης Μάκαρης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “δημιουργεί μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καταστρέφει την παραγωγική ζώνη και απαιτεί αυξημένες  κατασκευές” .
Ο κ. Μάκαρης  σημείωσε ότι η χάραξη που προτείνεται έχει μικρότερο κόστος και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, υπογράμμισε ωστόσο, ότι θα πρέπει να εξεταστούν ζητήματα  όπως  οι ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις, που είναι συνήθως αυτές που εγκυμονούν κινδύνους.
Παράλληλα σημείωσε ότι θα πρέπει  να βελτιωθεί ο δρόμος που περνάει μ
προστά από την Μπιρμπίτα και συνδέει το δρόμο με την παραλία. Ενώ  σημαντική χαρακτήρισε την ενίσχυση της κυκλοφορίας στον Περιφερειακό και την αποσυμφόρηση της Νέας Εισόδου.

Κληροδότημα Παναγιώταρου
Ο κ. Μάκαρης αναφερόμενος στην πρότασή του για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος Παναγιώταρου στην Μικρή Μαντίνεια σημείωσε ότι αποτελεί μια εξαιρετική αναπτυξιακή ευκαιρία και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό τοπόσημο, για την ευρύτερη περιοχή με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Το θέμα είπε ο κ. Μάκαρης  θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα ευρείας διαβούλευσης κατά την οποία οι δημοτικές παρατάξεις και η τοπική κοινότητα θα καταθέσουν τις προτάσεις τους και θα αποφασιστεί η καλύτερη δυνατή λύση αξιοποίησης.
Η αξιοποίηση του κληροδοτήματος μπορεί να είναι πολύπλευρη υπογράμμισε, αναφέροντας τα εξής:
  1. Μετατροπή του παλιού ελαιουργείου σε Μουσείο Ελιάς – Ελαιολάδου το οποίο θα περιλαμβάνει παρουσίαση λειτουργίας του υδροκίνητου ελαιοτριβείου. Πετυχημένα παραδείγματα αποτελούν το Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα Αρκαδίας και το Μουσείο Ελιάς και Ελαιολάδου στην Σπάρτη. Το μουσείο θα περιλαμβάνει περιβαλλοντικό πάρκο και πεζοπορική διαδρομή στην περιοχή του ελαιώνα με ανάδειξη  της πηγής. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κανένα Μουσείο Ελιάς – Ελαιολάδου στην Μεσσηνία.
  2. Το έτερο κτήριο του κληροδοτήματος, που χρησίμευσε στο παρελθόν ως οίκος ευγηρίας δύναται να λειτουργήσει ως σύγχρονος ξενώνας και σημείο προσέλκυσης επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου το οποίο θα μπορούσε να δοθεί για εκμετάλλευση”.
Ίδρυση Καλλιτεχνικού Σχολείου στην Καλαμάτα
Πρόταση για  ίδρυση Καλλιτεχνικού Σχολείου στην Καλαμάτα, ως το πρώτο Καλλιτεχνικό Σχολείο που θα ιδρυθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έκανε  ο επικεφαλής της παράταξης  “Ανοικτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες” Μανώλης Μάκαρης.
Ο κ. Μάκαρης σημείωσε:
“Τα Καλλιτεχνικά Σχολεία ιδρύθηκαν το 2003, η χώρα μας αριθμεί μόλις οκτώ αυτή τη στιγμή και προβλέπεται η ίδρυση νέων Καλλιτεχνικών Σχολείων σταδιακά σε όλη τη χώρα.  Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας τα Καλλιτεχνικά Σχολεία της Ελλάδας είναι δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης με διευρυμένο πρόγραμμα και με έμφαση στις Καλές Τέχνες . Περιλαμβάνουν Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο και ως υπερτοπικά – διαδημοτικά σχολεία μπορεί να δέχονται μαθητές από περισσότερους δήμους.
Δεδομένου  ότι η πόλη της Καλαμάτας έχει συνδεθεί καλλιτεχνικά με τον Χορό (Διεθνές Φεστιβάλ – το πιο γνωστό στην Ελλάδα), το Θέατρο (πληθώρα θεατρικών ομάδων με πολλά χρόνια λειτουργίας, Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας με πλούσια δράση και ιστορία), τον Κινηματογράφο (Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ – Νέα Κινηματογραφική Λέσχη) και τα Εικαστικά (Εικαστικό Εργαστήρι από την  Φάρις , υπάρχει επίσης η πρόταση του περιφερειάρχη  Π. Νίκα για δημιουργία παραρτήματος της Καλών Τεχνών στην Καλαμάτα) έχει όλες τις  προϋποθέσεις για την δημιουργία Καλλιτεχνικού Σχολείου.
Η Καλαμάτα  με την ίδρυση του συγκεκριμένου Σχολείου μπορεί να αποτελέσει καλλιτεχνικό κόμβο στην Πελοπόννησο, προσελκύοντας παιδιά και οικογένειες από όλες τις γύρω περιοχές. Ταυτόχρονα, θα ανοίξει ο δίαυλος για επαφή και επικοινωνία με όλες τις πόλεις που έχουν αντίστοιχα σχολεία”.
Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Καλαμάτας
Την επιφύλαξή του εξέφρασε ο κ. Μάκαρης  για την δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα. Ο κ. Μάκαρης σημείωσε ότι το θέμα θα πρέπει το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages