ΑΝΟΔΙΚΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΟΓΩ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS
ΑΝΟΔΙΚΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΟΓΩ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΑΝΟΔΙΚΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΟΓΩ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Share This
Σε ανοδικό κύκλο εισέρχονται οι τιμές του ελαιολάδου στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, ως αποτέλεσμα της τόνωση της ζήτησης στην οποία οδηγούν οι νέες διατροφικές συνήθειες μετά την έλευση της πανδημίας αλλά και της μείωσης που προβλέπεται στην παραγωγή των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, πιθανότατα πλην της Ισπανίας.

Ανάκαμψη των τιμών ελαιολάδου στην επερχόμενη εμπορική χρονιά προδιαγράφει στην τελευταία έκθεσή του και το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA), με τα στοιχεία του να δείχνουν ταυτόχρονη μείωση της παραγωγής στο σύνολο των παραγωγικών κέντρων της Μεσογείου, πλην της Ισπανίας.
Ειδικότερα, το USDA εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου την περίοδο 2020/21 θα μειωθεί σε 3,03 εκατ. τόνους, από 3,12 εκατ. τόνους που παρήχθησαν κατά το έτος συγκομιδής 2019/20. Τα δεδομένα του USDA βασίζονται σε αναφορές από τις κύριες χώρες παραγωγής και σε πληροφορίες από άλλες δημόσιες και ιδιωτικές πηγές.
Το τμήμα εκτιμά ότι η μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής θα πραγματοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωσημε εξαίρεση την Ισπανία. Από την άλλη πλευρά της Μεσογείου, δύο από τους σημαντικότερους παίκτες στην περιοχή, η Τυνησία και η Τουρκία, αναμένεται να έχουν χαμηλότερες συγκομιδές από το 2019. Οι αναλυτές ελαιολάδου στην Ισπανία συμφωνούν πλήρως με τις εκτιμήσεις του USDA και προβλέπουν ότι η εκστρατεία για το ελαιόλαδο την περίοδο 2020/21 θα μοιάζει με αυτήν του 2018/19 στη λεκάνη της Μεσογείου.
Ενώ το τμήμα αναμένει μείωση της παραγωγής ελαιολάδου, εκτιμά μια αύξηση στην παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου. Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη για την υγεία του ελαιολάδου, σε συνδυασμό με τις διαρκώς χαμηλές τιμές, θα είναι οι κύριοι παράγοντες για την αύξηση της κατανάλωσης.
Στην έκθεση, το USDA προβλέπει επίσης ότι η αύξηση της κατανάλωσης και η μείωση της παραγωγής θα οδηγήσουν σε μείωση των αποθεμάτων ελαιολάδου της ΕΕπροϋπόθεση για πιθανή ελαφρά ανάκαμψη των τιμών μέσα στο 2020/21.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages