ΠΑΧΙΑ ΛΟΓΙΑ ΒΟΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS
ΠΑΧΙΑ ΛΟΓΙΑ ΒΟΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΠΑΧΙΑ ΛΟΓΙΑ ΒΟΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Share This
Τα δύο πράγματα που μας ενδιαφέρουν», όπως τόνισε ο κ. Βορίδης «είναι να μην υπάρξει παραγωγική διαταραχή, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν εργατικά χέρια ώστε να κάνουν όλες τις καλλιεργητικές εργασίας που απαιτούνται αυτή την περίοδο».
Όσον αφορά το ζήτημα με τους αγρεργάτες, αυτό ρυθμίστηκε με τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις, τόνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «διαμορφώσαμε ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέψει να μην προκληθεί καμία δυσκολία στο θέμα των εργατικών χεριών».
Τέλος ανέφερε ότι «αποφασίσαμε να μην διακόπτουμε το επίδομα ανεργίας σε όσους ανέργους θελήσουν να απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες. Αυτό σημαίνει, με άλλα λόγια, ότι άνεργος που λαμβάνει επίδομα και πάει να δουλέψει σε χωράφι, θα πάρει και το μεροκάματο και το επίδομα ανεργίας».
Σε ό,τι αφορά στις νομοθετικές διατάξεις που έχει ψηφίσει η Κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να διευκολύνει τους αγρότες να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν αυτή την περίοδο σε εργατικά χέρια, υπενθυμίζεται πως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στα μέσα Απριλίου, άνοιξε ο δρόμος για την ανανέωση για έξι μήνες των υφιστάμενων αδειών εργασίας που κατέχουν πολίτες τρίτων χωρών, αλλά και για την έκδοση νέων αδειών για τρεις μήνες, για μία μόνο φοράυπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι προσωρινά αδειοδοτούμενοι εποχικοί εργάτες θα απασχολούνται για τουλάχιστον 20 ημέρες αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Επιπλέονσε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύθηκε στις 2 Μαΐου, δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες που θέλουν να μετακαλέσουν για εποχιακή απασχόληση πολίτες τρίτων χωρών, να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση ως τις 20 Ιουνίου.
«Έπεσε» το κατοστάρικο για τα πούλμαν από την Αλβανία
Στο μεταξύ προχωρούν οι διαδικασίες για την μετάκληση Αλβανών εργατών γης στην Ελλάδα, καθώς εκκίνησε και επίσημα η διαδικασία συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών, που προβλέπουν μεταξύ άλλων την έκδοση παράβολου υπέρ του ελληνικού δημοσίου, ύψους 100 ευρώ, ανά προσκαλούμενο εργαζόμενο. Η μεταφορά των Αλβανών εργατών θα γίνει αδαπάνως για τους Έλληνες αγρότες, οι οποίοι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων και Αχλαδιών, θα μπορούν να τους ασφαλίζουν με εργόσημο.
Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Ξεκίνησε η διαδικασία συγκέντρωσης των δικαιολογητικών από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, των καλλιεργητών πυρηνοκάρπων που ενδιαφέρονται να προσκαλέσουν εργάτες γης, από την γειτονική χώρα της Αλβανίας.
Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α’ 90/1-5-2020, η διαδικασία για την πρόσκληση των εργατών περιλαμβάνει: α) την υποβολή αίτησης του Αγρότη επικυρωμένης για το γνήσιο της υπογραφής, β) την κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης επίσης επικυρωμένης για το γνήσιο της υπογραφής, γ) την έκδοση παράβολου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου 100 ευρώ ανά προσκαλούμενο εργαζόμενο και δ) δήλωση του ΟΣΔΕ.
Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, για να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία της ειδικής μετάκλησης των περιστασιακά απασχολουμένων εργατών γης, συνεργάζονται με τις κατά τόπους Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και αναλαμβάνουν την συγκέντρωση των δικαιολογητικών  από τους Αγρότες χωρίς καμία αμοιβή.
Ακολούθως θα καταρτίσουν συγκεντρωτικές καταστάσεις με τα στοιχεία των αιτούντων και των μετακαλουμένων εργατών, τις οποίες μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά θα καταθέσουν στην αρμόδια Διεύθυνση.
Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα αποστείλουν μετά από επεξεργασία, τις προβλεπόμενες καταστάσεις πρός τις Υπηρεσίες Διαβατηριακού ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας στα σύνορα, ώστε να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα των συγκεκριμένων προσκαλούμενων εργατών.
Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων και Αχλαδιών, ήρθε σε συμφωνία με Αλβανική εταιρεία η οποία αδαπάνως για τους Έλληνες αγρότες θα αναλάβει την μεταφορά στην Ελλάδα, την έκδοση ειδικής άδειας από την Αλβανική Κυβέρνηση για την μετακίνηση των εργατών, την οργάνωση της συγκέντρωσής τους ανάλογα με την έδρα διαμονής τους, την παροχή σε αυτούς όλων των προστατευτικών ειδών όπως μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ., την έκδοση στα Αλβανικά έντυπων οδηγιών που αφορούν την ασφαλή μετακίνησή τους και διαμονή καθώς και κάθε άλλη ενέργεια που αφορά την διακίνηση των εργατών.
Η είσοδος και παραμονή στην χώρα, θα ακολουθήσει τις ισχύουσες Υπουργικές αποφάσεις, η δε ασφάλιση των εργατών θα γίνει με εργόσημο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρόσθετες ρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν.
Για κάθε νεότερη εξέλιξη, η Διεπαγγελματική Οργάνωση θα κρατά ενήμερους τους ενδιαφερομένους».

www.agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages