Αθανασόπουλος από Βορίδη για προβλήματα με την παραγωγή πατάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Αθανασόπουλος από Βορίδη για προβλήματα με την παραγωγή πατάτας

Αθανασόπουλος από Βορίδη για προβλήματα με την παραγωγή πατάτας

Share This
Τη μέριμνα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη λήψη αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό των εισαγωγών πατάτας από τρίτες χώρες, προκειμένου να διατεθεί ομαλά στην αγορά η ντόπια εαρινή πατάτα, ζητά με επιστολή που απέστειλε προ διημέρου στον Υπουργό Μάκη Βορίδη, ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος.
Δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, των ειδικών συνθηκών της οικονομίας και τις αρνητικές επιδράσεις τους σε  παραγωγούς και εμπόρους, οι ενέργειες του Υπουργείου πρέπει να είναι άμεσες, διότι σε λίγες μέρες ξεκινάει η συγκομιδή στην περιοχή μας.
Το κείμενο της επιστολής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα με την πανδημία του κορωνοϊού και την παραμονή στο σπίτι μεγάλου ποσοστού εργαζομένων από όλους τους τομείς του Δημοσίου, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου. Πασιφανής είναι η ανησυχία των καταναλωτών για τον ανεφοδιασμό της αγοράς αλλά και των παραγωγών για τις επιδράσεις αυτής της κατάστασης στον τομέα της συγκομιδής. Ήδη αυτή την περίοδο στην περιοχή μας, οι αγρότες προετοιμάζονται για τη συγκομιδή της εαρινής πατάτας. Οι παρούσες συνθήκες έρχονται να ενισχύσουν τους φόβους τους για τις αθρόες εισαγωγές πατάτας στη χώρα μας από τρίτες χώρες, ακόμα και τις ημέρες συγκομιδής της εγχώριας παραγωγής.
Σε πρόσφατη σύσκεψη στο Δημαρχείο Μεσσήνης με την παρουσία παραγωγών, αγροτοσυνεταιριστών και εμπόρων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης, εκτέθηκαν οι φόβοι και οι ανησυχίες τους  για τη διάθεση της φετινής παραγωγής πατάτας. Να σημειωθεί ότι αν και η παραγωγή αναμένεται να είναι άριστης ποιότητας, δεν θα μπορέσει να διατεθεί στην αγορά, αφού τεράστιες ποσότητες εισαγόμενης πατάτας -κυρίως από την Αίγυπτο- θα την έχουν κατακλύσει πριν από την έναρξη της συγκομιδής. Οι εισαγωγές περισσότερων ποσοτήτων πατάτας από όσες έχουν προγραμματιστεί, θα έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει -λόγω και των ειδικών συνθηκών μείωσης της κατανάλωσης- να μείνει στα αζήτητα η εγχώρια παραγωγή, γεγονός που θα σημάνει ολική οικονομική καταστροφή των πατατοπαραγωγών και πρόβλημα επιβίωσής τους.
Θεωρούμε αυτοδίκαιο το αίτημά μας να ενσκήψετε σε αυτό το ζήτημα και με τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να διακόψετε τις εισαγωγές πατάτας από τρίτες χώρες κατά το διάστημα της εγχώριας συγκομιδής, λόγω των κρίσιμων οικονομικών συνθηκών που διανύουμε, ή έστω να τις περιορίσετε στο ελάχιστο.
Θεωρούμε αυτονόητη την υποχρέωση του κράτους να στηρίζει την εγχώρια παραγωγή και τα ελληνικά προϊόντα και για την αντιμετώπιση του προβλήματος ζητάμε από το αρμόδιο Υπουργείο τα εξής:
– Διακοπή των εισαγωγών πατάτας ή μείωση στο ελάχιστο, την περίοδο που ξεκινάει η εγχώρια συγκομιδή.
– Εντατικοποίηση των ελέγχων όχι μόνο στα σημεία εισόδου των εισαγωγών αλλά και στην κεντρική διάθεση και στα επιμέρους σημεία πώλησης, τόσο για τις ποσότητες εισαγωγής όσο και για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και παθογόνων καραντίνας.
– Λήψη μέτρων για αποφυγή ελληνοποιήσεων του προϊόντος.
Επισημαίνεται ότι κάθε χρόνο οι αθρόες εισαγωγές πατάτας και οι ελληνοποιήσεις του προϊόντος δυσχεραίνουν τη διάθεση της ντόπιας εσοδείας. Η φετινή κατάρρευση της οικονομίας, λόγω του ιδιότυπου πολέμου του κορωνοϊού, επιβάλλει ειδική μέριμνα για την προστασία της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής.
Λαμβάνοντας υπόψη, όλους αυτούς τους λόγους, θεωρούμε επιτακτική και άμεση τη λήψη έκτακτων αυστηρών μέτρων από το Υπουργείο σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages