Μήνυμα του περιφερειάρχη για την 199η επέτειο της απελευθέρωσης της Καλαμάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Μήνυμα του περιφερειάρχη για την 199η επέτειο της απελευθέρωσης της Καλαμάτας

Μήνυμα του περιφερειάρχη για την 199η επέτειο της απελευθέρωσης της Καλαμάτας

Share This
Με αφορμή τη σημερινή επέτειο των 199 χρόνων από την απελευθέρωση της Καλαμάτας από την τουρκική κατοχή, στις 23 Μαρτίου 1821, τη σύγκληση σε αυτή της Μεσσηνιακής Γερουσίας και την αποστολή του πρώτου πολιτικού κειμένου της νεώτερης Ελλάδας ως κρατικής οντότητας -της προκήρυξης προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές και αργότερα προς τις ΗΠΑ-, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας προέβη στην πιο κάτω δήλωση:
“Σαν σήμερα, πριν από 199 χρόνια, απελευθερώθηκε η Καλαμάτα, από εξεγερμένους Μανιάτες και Μεσσήνιους, με επικεφαλής τη στρατιωτική ηγεσία της Επανάστασης (Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας, Μαυρομιχάλης, Νικηταράς, Αναγνωσταράς κλπ).
Η απελευθέρωση της Καλαμάτας, έχει καταγραφεί ως το πρώτο σημαντικό επαναστατικό γεγονός στον Ελλαδικό χώρο και η Καλαμάτα αποτελεί την πρώτη πόλη που ελευθερώθηκε.
Εξόχως σημαντικό γεγονός αποτελεί, επίσης, η σύγκληση της Μεσσηνιακής Γερουσίας στην Καλαμάτα, η προκήρυξη προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές και αργότερα προς τις ΗΠΑ, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της Πέτρος Μαυρομιχάλης. Η προκήρυξη αποτελεί το πρώτο πολιτικό κείμενο της επαναστατημένης Ελλάδος, στο οποίο εμπεριέχεται η ουσία της Επανάστασης και οι στόχοι των επαναστατημένων Ελλήνων.
Σήμερα, 199 χρόνια μετά το σπουδαίο αυτό γεγονός, η πατρίδα μας δοκιμάζεται και ο λαός μας αγωνιά εξ αιτίας της πανδημίας.
Η καθιερωμένη δοξολογία, οι καταθέσεις στεφάνων, οι πανηγυρικοί λόγοι, η παρέλαση, ο δρόμος της θυσίας δε θα γίνουν φέτος. Ομως, σήμερα, η σκέψη μας θα γυρνάει στο μεγάλο γεγονός, μαζί με τη βεβαιότητα ότι του χρόνου, το 2021, ο λαμπρός εορτασμός των διακοσίων χρόνων θα μας γεμίσει αισιοδοξία για το μέλλον της πατρίδος και του έθνους μας.
Χρόνια Πολλά”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages