Eλαιόλαδα στην εστίαση: Διπλασιασμό προστίμου και ελέγχους - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Eλαιόλαδα στην εστίαση: Διπλασιασμό προστίμου και ελέγχους

Eλαιόλαδα στην εστίαση: Διπλασιασμό προστίμου και ελέγχους

Share This

Τέλος στα ανοικτά ανώνυμα ελαιόλαδα - τα αμφίβολου περιεχομένου «λαδόξυδα» - στα εστιατόρια υπόσχεται να βάλει η κυβέρνηση, με αλλαγές στην υπάρχουσα σχετική Απόφαση. 

Τέλος στα ανοικτά ανώνυμα ελαιόλαδα - τα αμφίβολου περιεχομένου «λαδόξυδα» - στα εστιατόρια υπόσχεται να βάλει η κυβέρνηση, με αλλαγές στην υπάρχουσα σχετική Απόφαση.
Αυτό εξήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Το ελαιόλαδο στην εστίαση», που συνδιοργάνωσε η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας - 4Ε με το Chefs Club.
Η νέα διάταξη έρχεται να βελτιώσει το προηγούμενο πλαίσιο που ναι μεν έχει τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2018, αλλά στην πράξη η εφαρμογή του είναι αμελητέα. 
Το μέτρο θεσπίστηκε στο πλαίσιο της αναθεώρησης των κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) και προέβλεπε ότι το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης που θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις. 
Ακόμη προβλεπόταν η επιβολή προστίμου 500 ευρώ. Τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης προτίθεται να αυστηροποιήσει το πρόστιμο, καθώς σε περίπτωση παράβασης θα μπορεί να φθάσει έως και τα 1.000 ευρώ. Μάλιστα η αυστηροποίηση των προστίμων, θα συνδυαστεί και με αύξηση των ελέγχων.
Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, μιλώντας από το βήμα του Gastronomy Forum, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (9/2/2020), στο πλαίσιο της HORECA, επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι πιθανότατα εντός των ημερών θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι τροποποιήσεις στα άρθρα 42 και 71 της ΥΑ 91354 (ΦΕΚ 2983 Β΄, 30/8/2017), και αφορούν στη διάθεση εμφιαλωμένου ελαιολάδου στη μαζική εστίαση.
Στόχος αυτών των αλλαγών είναι να μπει τέλος στη διάθεση χύμα και αγνώστου προέλευσης και ποιότητας ελαιολάδου στα 70.000 χιλιάδες περίπου καταστήματα εστίασης της χώρας μας και παράλληλα να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τυποποιημένου ελαιολάδου.
«Γνωρίζουμε ότι ο σχετικός νόμος δεν λειτούργησε στην πράξη. Με την κίνηση αυτή θέλουμε να βάλουμε οριστικό τέλος στη διάθεση χύμα ελαιολάδου στα εστιατόρια και να δώσουμε στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την αξία που του αναλογεί», δήλωσε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
O κ. Σταμπουλίδης, μιλώντας από το πάνελ της εκδήλωσης: «Το ελαιόλαδο στην εστίαση», τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο να σερβίρονται στους τουρίστες επαναγεμιζόμενα φυαλίδια ελαιολάδου και οι πελάτες των καταστημάτων εστίασης να μπορούν να επιλέξουν από το μενού το ελαιόλαδο της επιλογής τους. «Ο πελάτης πρέπει να πληρώνει για το ελαιόλαδο και να γνωρίζει ότι αυτό που επιλέγει από το μενού είναι ένα εξαιρετικής ποιότητας προϊόν», επεσήμανε.
Από την πλευρά της η κ. Ανθή Κακιού, από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων του ΕΦΕΤ έκανε λόγο για αυστηροποίηση των ελέγχων προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο και να επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα, όπου δεν συμβαίνει αυτό. «Από τα αποτελέσματα των ελέγχων και από τη συγκέντρωση πληροφοριών τόσο από τις εμπλεκόμενες ελεγκτικές αρχές όσο και από τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις, εκφράστηκαν σοβαρές αιτιάσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα εφαρμογής του μέτρου και την ανάγκη λήψης διορθωτικών ενεργειών», ανέφερε κατά την παρουσίασή της η κ. Κακιού.
Για το θέμα της ελαιογαστρονομίας και του ελαιοτουρισμού μίλησε, στο πλαίσιο της σημαντικής αυτής εκδήλωσης ο κ. Γιώργος Μπόσκου, αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας και Καθηγητής Οργάνωσης & Διαχείρισης Μονάδων Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ενώ σημαντικές τοποθετήσεις για τα οφέλη του ελαιολάδου στη διατροφή έκανε ο τόσο κ. Μίλτος Καρούμπας, Πρεσβευτής Ελληνικής γαστρονομίας Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος όσο και οι υπόλοιποι δύο εκπρόσωποι του Chefs Club. κ.κ. Tάσος Τόλης και Έκτωρ Ιωάννου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages