Η ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας αναλαμβάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Η ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας αναλαμβάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας αναλαμβάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Share This
Η νέα περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου εστιάζει στην στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ωστόσο ο απολογισμός που έχει να παρουσιάσει η Περιφέρεια -παρά τις συχνές διακηρύξεις και τις αναφορές που υπήρχαν στην καινοτομία τα προηγούμενα χρόνια- είναι εξαιρετικά φτωχός, αποτέλεσμα που θα προσπαθήσουμε να αλλάξει τα επόμενα χρόνια.
Αυτά σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της ημερίδας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας RouteLab, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, στην Καλαμάτα, στο Μέγαρο Χορού.
Ο περιφερειάρχης συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα “Καινοτομία ναι… αλλά σε ποιο πλαίσιο;”, στην οποία -υπό τον συντονισμό του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Παναγιώτη Λιαργκόβα, προέδρου του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών)- αντάλλαξε απόψεις με τον Χρίστο Δήμα υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιο για την Ερευνα και Τεχνολογία, τον Χρήστο Στάικο τ. πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, τον Βαγγέλη Ξυγκώρο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, τον Πλάτωνα Μαρλαφέκα πρόεδρο της Ειδικής Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΕΥΔΕΠ) και πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας και τη Ρούλα Μπαχταλιά διευθύντρια του προγράμματος –egg– enter•grow•go του ομίλου Eurobank.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αποτελέσει ένα καινοτόμο εργαλείο ανταλλαγής γνώσης, εμπειριών και καλών πρακτικών σε διάφορα θεματικά πεδία και ταυτόχρονα να μετατραπεί σε ένα κοινό σημείο συνάντησης και δικτύωσης επαγγελματιών και φορέων που δραστηριοποιούνται σε κλάδους αιχμής της οικονομίας.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, η εφημερίδα “Ελευθερία” της Καλαμάτας και ο περιφερειακός τηλεοπτικός σταθμός Ionian TV, με την υποστήριξη της “Αναπτυξιακή Πάρνωνα” – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ.
“ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΒΗΜΑΤΑ”
Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, “αν και μόνιμα ακούω στην Περιφέρεια τη λέξη καινοτομία, σε επίπεδο πράξης δεν έχουν γίνει βήματα, δεν έχουν γίνει πράγματα. Βρήκα στην Περιφέρεια ένα συλλογικό όργανο, το ΚΕΤΕΚ (Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας), μια εταιρεία στην οποία δεν έχει καταβληθεί ούτε το μετοχικό κεφάλαιο, κι έχει ξοδέψει περί τα 200.000 ευρώ στα χρόνια της λειτουργίας της χωρίς καμία συγκεκριμένη ενέργεια”.
Το ίδιο, συνέχισε ο Π. Νίκας, έχει συμβεί και με το ΕΣΠΑ, “όπου πάντως προβλέπεται να υπάρξει κινητικότητα στον τομέα της καινοτομίας. Εχει ληφθεί μια απόφαση από το 2017, αλλά επί της ουσίας δεν έχει προχωρήσει κάτι” τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε, ωστόσο ότι “τελευταία, με τη βοήθεια και του καθηγητή Π. Λιαργκόβα -καθώς χωρίς δυνατό πανεπιστήμιο μια Περιφέρεια δεν μπορεί να πάει μπροστά- γίνονται κάποιες κινήσεις για συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο”.
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Παράλληλα ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην ιδιωτική πρωτοβουλία στην περιοχή της Πελοποννήσου, τονίζοντας μεταξύ άλλων:
“Στην περιοχή μας, άνθρωποι ευφυείς, δραστήριοι, που επένδυσαν και στο όραμα και στην έρευνα, βοήθησαν τον τόπο μας. Θυμάμαι την προσπάθεια για την ΠΟΤΑ όταν ακόμα δεν ξέραμε καλά καλά τι είναι αυτό, τι αγώνας χρειάστηκε για να υλοποιηθεί μια πράγματι πρωτοποριακή επένδυση, τα αποτελέσματα της οποίας τα βλέπουμε και με τη συμμετοχή της στο τοπικό ΑΕΠ που είναι εξόχως σημαντική” παρατήρησε ο Π. Νίκας, τονίζοντας ότι “και άλλες επιχειρήσεις επιβίωσαν στην κρίση στηριζόμενες στην καινοτομία”, αναφερόμενος ενδεικτικά -μεταξύ άλλων- στις επιχειρήσεις Καρέλια και Παπαδημητρίου.
Επιπλέον, ο Π. Νίκας επισήμανε το παράδειγμα της φαρμακοβιομηχανίας Demo ABEE η οποία, όπως είπε, απασχολεί 1.000 υπαλλήλους και εξάγει ενέσιμα φάρμακα σε περίπου 90 χώρες και η οποία “χωρίς στήριξη από το τραπεζικό σύστημα έχει κάνει μια πολύ μεγάλη επένδυση στην Τρίπολη, στην οποία θα απασχοληθούν 800 εργαζόμενοι” για να τονίσει ότι η εταιρεία αυτή “είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που δίνουν το παράδειγμα ότι μπροστά πάμε μόνο με την έρευνα, την καινοτομία, την πρωτοπορία, την αλλαγή, την υπεροχή, την αριστεία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages