Η ενέργεια και διαχείριση απορριμμάτων στην 9η ελληνογερμανική συνδιάσκεψη - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS
Η  ενέργεια και διαχείριση απορριμμάτων στην 9η ελληνογερμανική συνδιάσκεψη

Η ενέργεια και διαχείριση απορριμμάτων στην 9η ελληνογερμανική συνδιάσκεψη

Share This
Μια αποτίμηση της συμμετοχής του στην 9η ετήσια ελληνογερμανική συνδιάσκεψη έκανε χθες, Δευτέρα 11 Νοεμβρίου , ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι ορισμένες θεματικές ενότητες όπως η μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια και οι νέες πρακτικές στη διαχείριση απορριμμάτων παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για το Δήμο Καλαμάτας. Η συνδιάσκεψη διεξήχθη στο Erding της Βαυαρίας, στη Γερμανία, κατά την περίοδο από 5 έως 7 Νοεμβρίου 2019 και σχετικά με αυτήν ο Θ. Βασιλόπουλος είπε τα εξής, μιλώντας στους δημοσιογράφους:
«Η 9η ετήσια ελληνογερμανική συνδιάσκεψη με τίτλο:
α) Νέα επανεκκίνηση για πιο δυναμική Τοπική Αυτοδιοίκηση
β) Νέοι δρόμοι για πιο ισχυρή Ευρώπη,
που διεξήχθη στην πόλη Erding της Βαυαρίας με συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019.
Στις εργασίες της συνδιάσκεψης συμμετείχαν αποστολές από Δήμους της χώρας μας και από Δήμους της Γερμανίας. Επίσης, συμμετείχαν επιστημονικά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ΚΑΠΕ, η ΕΕΤΑΑ, καθώς και αντίστοιχα επιστημονικά ιδρύματα από τη Γερμανία, όπως και φορείς διαχείρισης με αντικείμενο ενεργειακά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα.
Αυτό το τριήμερο πραγματοποιήθηκαν σημαντικά workshop, αλλά και θεματικές υψηλού επιπέδου.
Κατά την πρώτη ημέρα της συνδιάσκεψης, έγινε αναφορά σε παραδείγματα μετάβασης στην «πράσινη» ενέργεια, με έμφαση σε συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Δήμων της Γερμανίας και της χώρας μας, συγκεκριμένα της Κοζάνης.
Τη δεύτερη ημέρα. οι εργασίες επικεντρώθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Έγινε αναφορά σε θεσμούς όπως:
• Erasmus Plus (κινητικότητα, στρατηγικές συνεργασίες, τοπική επιτροπή νέων),
• Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (αδελφοποιήσεις πόλεων, διμερείς συνεργασίες μεταξύ φορέων και επιστημονικών ιδρυμάτων),
• LEADER (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης),
• Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (για νέους, στους τομείς καινοτομίας και ανάπτυξης).
Στη συνέχεια, ακολούθησαν θεματικές όπως Τοπική Αυτοδιοίκηση και προοπτικές, καθώς και ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων.
Κατόπιν, με την ιδιότητά μου ως Δημάρχου Καλαμάτας, μου δόθηκε η δυνατότητα να κάνω μία εκτενή παρουσίαση του Δήμου μας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας ως περιοχής.
Την τρίτη ημέρα οι θεματικές ήταν:
• γεφύρωση των ανισοτήτων και ισότιμες συνθήκες διαβίωσης,
• βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων, όπου περιγράφηκε συνεργασία μεταξύ Δήμων της Γερμανίας και συλλογικού ιδιωτικού φορέα διαχείρισης απορριμμάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης
• κυκλική οικονομία και
• ενεργειακές κοινότητες.
ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
Τονίζοντας για μια φορά ακόμα ότι η εξωστρέφεια, η συμμετοχή, η συνεργασία αποτελούν μονόδρομο, θα πω ότι η 9η ελληνογερμανική συνδιάσκεψη αποτιμάται θετικά για το Δήμο Καλαμάτας.
Η 9η συνδιάσκεψη αποτιμάται θετικά διότι:
1. Έχουμε πρόταση για συμμετοχή ομάδας νέων 18-30 ετών σε δωρεάν εξ αποστάσεως μαθήματα με θεματολογία: μετάδοση θερμότητας και περιβαλλοντική μηχανική
2. Η ομάδα Γερμανών αρχιτεκτόνων, που το 2018 πραγματοποίησε μελέτες διασύνδεσης της Καλαμάτας με τον εθνικό δρόμο και τον περιμετρικό, επιθυμεί να συνεχίσει τις εργασίες της με αντικείμενο περιοχή της πόλης που θα τους υποδείξουμε εμείς (π.χ. παραλιακό μέτωπο)
3. Στόχος της ελληνογερμανικής συνέλευσης είναι η ίδρυση ελληνογερμανικού ιδρύματος νέων. Σε αυτό το πλαίσιο, χρηματοδοτεί τις ανταλλαγές μεταξύ ομάδων νέων ηλικία 18- 28 με θεματολογία: πολιτισμός, αθλητισμός, περιβάλλον και τεχνολογία
4. Στη συνδιάσκεψη αναπτύχθηκαν διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των Δημάρχων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και να ενημερωθούμε για καλές πρακτικές.
Η 10η ελληνογερμανική συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε ένα χρόνο στην Αθήνα. Ο Δήμος μας, προφανώς, θα συμμετάσχει και εκεί με μεγάλη αποστολή, όπως θα έχει συμμετοχή και σε όλα τα εξειδικευμένα workshop, που θα πραγματοποιηθούν αυτό το χρόνο, με την παρουσία πολιτικών, αλλά και υπηρεσιακών στελεχών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages