Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δ.Σ. Καλαμάτας για τον προϋπολογισμό του 2020 - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δ.Σ. Καλαμάτας για τον προϋπολογισμό του 2020

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δ.Σ. Καλαμάτας για τον προϋπολογισμό του 2020

Share This
Γράφει ο Τάσσος Νιάρχος
Στη προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ήταν μοναδικό θέμα το 5G αλλά και ο προϋπολογισμός του Δήμου της Καλαμάτας για το 2020. Μια συζήτηση που με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής υποβαθμίστηκε πλήρως. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό γίνεται σε μια ξεχωριστή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τον προϋπολογισμό. Η Δημοτική Αρχή ενέταξε το θέμα αυτό στο τέλος άλλης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Ευθύνη έχουν και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που με αφορμή τον τρόπο που ήρθε το θέμα από την Δημοτική Αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο και με δεδομένο ότι με τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ για την κυβερνησιμότητα – έγκυρες ψήφοι θεωρούνται μόνο αυτές που είναι υπέρ – άλλοι αποχώρησαν και άλλοι απέφυγαν να τοποθετηθούν.
Εμείς θεωρούμε ότι η συνεδρίαση του Δ.Σ για τον προϋπολογισμό είναι μια από τις σημαντικότερες συζητήσεις που έπρεπε να γίνονται στο Δ.Σ, γι’ αυτό είμαστε και η μοναδική παράταξη που τοποθετήθηκε για τον προϋπολογισμό του Δήμου της Καλαμάτας για το 2020.
Με σιγουριά μπορούμε να πούμε σήμερα ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία 22 χρόνια από το “Καποδίστρια”, τον “Καλλικράτη”,  τον “Κλεισθένη”,  καθώς και οι πρόσφατες αλλαγές που έγιναν από την σημερινή κυβέρνηση, προχώρησε παραπέρα η ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, υποβαθμίστηκαν υπηρεσίες, μειώθηκε το μόνιμο προσωπικό ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης των προσλήψεων, αυξήθηκαν οι εργαζόμενοι με όλες τις ευέλικτες μορφές εργασίας, προχώρησαν ιδιωτικοποιήσεις βασικών λειτουργιών των δήμων.
Για ποια αυτοτέλεια των δήμων μπορούμε να μιλάμε όταν οι κυβερνητικές εντολές για την κατάρτιση των προϋπολογισμών, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τα προηγούμενα χρόνια; Τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τον συστηματικό έλεγχο από το παρατηρητήριο, με κάθε παρέκκλιση από “την αποφασισμένη δημοσιονομική ‘κανονικότητα”, να επισύρει οικονομικές και διοικητικές κυρώσεις. Όλοι μας γνωρίζουμε, ότι οι προϋπολογισμός του δήμου για το 2020 ενώ προβλέπει αυξημένα έσοδα από ίδιους πόρους, δηλαδή από τα δημοτικά τέλη φόρους πρόστιμα κ.λπ. είναι μικρότερος, γιατί συνεχίζει να μειώνεται η κρατική επιχορήγηση, με λίγα λόγια και το προϋπολογισμό του δήμου για το 2020  πάλι θα τον πληρώσει ο λαός.
Συγκεκριμένα για τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2020 που έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Αρχή και που θα υλοποιηθεί, ανεξάρτητα αν η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου τον καταψηφίσει, αναφέρεται:
Από  την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2019 έχουμε τα εξής:
Στο ταμείο του Δήμου εκτιμάται ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019 θα μπουν 49.000.000.
→     Από αυτά τα 32.466.000 τα πλήρωσε ο λαός της πόλης και των χωριών του Δήμου της Καλαμάτας- από δημοτικά τέλη, φόρους, πρόστιμα.
→     Ενώ τα 16.765.000 είναι η επιχορήγηση από την κεντρική κυβέρνηση που αφορούν:
  • Για λειτουργικές δαπάνες 9.930.000.
  • Από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 6.164.000
  • Έκτακτες επιχορηγήσεις 670.000
Για τον προϋπολογισμό του 2020, ενώ οι επιχορηγήσεις από την κεντρική κυβέρνηση μειώνονται παραπέρα, η δημοτική φορολογία αυξάνεται.
Ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται για 2020 μειωμένος κατά 8.000.000, ενώ τα έσοδα από δημοτικά τέλη, φόρους και πρόστιμα είναι αυξημένα 15%.
Πχ για τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα ο προϋπολογισμός του 2019 είχε διαμορφωθεί στα 4.693.000 ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει έσοδα 5.300.000.
Συνολικά ο προϋπολογισμός απαιτεί από τους δημότες να πληρώσουν την επόμενη χρονιά 33.000.000. Γι’ αυτό και τα χρέη των δημοτών προς το Δήμο ολοένα και αυξάνονται ξεπερνώντας τα 14.000.000 ευρώ.
Αναλόγως με τα έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός για 2020 διαμορφώνονται και οι δαπάνες.
Αναφέρουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
→     Υπηρεσία τεχνικών έργων, ο προϋπολογισμός του 2019 προέβλεπε 10.294.000, εκτιμάται ότι θα εκταμιευθούν μέχρι το τέλος του χρόνου 5.467.000. Ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει 7.324.000, μειωμένος κατά 3.000.000.
→     Υπηρεσία τεχνικών έργων Πρασίνου και Πολεοδομίας το 2019 διαμορφώθηκε στα 14.100.000, εκτιμάται ότι θα εκταμιευθούν μέχρι τέλους του χρόνου 3.666.000. Ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπετε 9.640.000, μειωμένος κατά 4.500.000.
Άρα κατά την γνώμη μας θέλουμε δεν θέλουμε, θέλει δεν θέλει η καινούργια Δημοτική Αρχή, είμαστε αντιμέτωποι με τα μεγάλα προβλήματα:
  • Της υποχρηματοδότησης της τοπικής διοίκησης.
  • Της βαριάς φορολογίας των δημοτών και της υποστελέχωσης του δήμου.
Με αυτή την κρατική επιχορήγηση και με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το οποίο τα τελευταία χρόνια συνεχώς μειώνεται είναι βέβαιο ότι η κατάσταση όλων των υποδομών του δήμου όπως σχολεία, αθλητικοί χώροι, αγροτικοί δρόμοι, πράσινο θα γίνει χειρότερη. Το πρόγραμμα «Φιλόδημος» δεν αναιρούσε αυτή την πραγματικότητα. Παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν σχέση με την θωράκιση της πόλης από τις πλημμύρες και τους σεισμούς.
Όταν ο κ. πρωθυπουργός πρόσφατα ήρθε στη Καλαμάτα δεν είπε λέξη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, καθώς και για τα προβλήματα που δημιούργησε ο αυτοκινητόδρομος και ο περιφερειακός της Καλαμάτας. Δεν είπε κουβέντα για τις γειτονιές της πόλης, για το Πήδημα, τη Θουρία που πνίγονται με την πρώτη νεροποντή. Με αυτό το προϋπολογισμό θα συνεχιστεί η υποχρηματοδότηση των σχολείων, και η εγκατάλειψη των Δημοτικών Ενοτήτων. Εμείς, όπως κάναμε και στα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια, θα επιμένουμε η συζήτηση να γίνεται πάνω στα προβλήματα του λαού της Καλαμάτας και φυσικά στη σχέση που έχουν αυτά με την κεντρική πολιτική.
Ο Τάσσος Νιάρχος είναι Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages