Οι στόχοι του Δήμου Καλαμάτας στους τομείς Συντήρησης Υποδομών, Πρασίνου και Καθαριότητας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Οι στόχοι του Δήμου Καλαμάτας στους τομείς Συντήρησης Υποδομών, Πρασίνου και Καθαριότητας

Οι στόχοι του Δήμου Καλαμάτας στους τομείς Συντήρησης Υποδομών, Πρασίνου και Καθαριότητας

Share This
Στις παρεμβάσεις του Δήμου Καλαμάτας στους τομείς Καθαριότητας, Πρασίνου και Συντήρησης Υποδομών αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Μπάκας και Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος.
Ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας ανέφερε ότι σκοπός της συνέντευξης ήταν «να ξεδιπλώσουμε παρεμβάσεις – οράματα και προσδοκίες, καταστάσεις που πρώτα απ’ όλα μοιραζόμαστε με τον Δήμαρχό μας Θανάση Βασιλόπουλο», τονίζοντας ότι «όραμά μας είναι η Καλαμάτα μας να καταστεί ακόμα περισσότερο: πόλη ασφαλής – πόλη καθαρή – πόλη των χρωμάτων!».
i. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Ο κ. Μπάκας επεσήμανε πως η πιο πολυπληθής Διεύθυνση του Δήμου Καλαμάτας είναι αυτή της Καθαριότητας, που απασχολεί συνολικά 113 άτομα, εκ των οποίων 26 είναι οδηγοί, 14 χειριστές και 43 εργάτες και συνέχισε λέγοντας τα εξής:
«Μέριμνά μας είναι καταρχήν η ανανέωση – εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού, των μέσων αποκομιδής και η ενίσχυση του προσωπικού.
Πρόσφατα προμηθευτήκαμε 200 μεταλλικούς κάδους για σύμμεικτα απορρίμματα και ανακύκλωση.
Επισημαίνουμε ότι η Εταιρεία Ανακύκλωσης, η οποία έχει υποχρέωση να μας προμηθεύει μπλε κάδους, έχει καθυστερήσει πάνω από ένα χρόνο παρά τα συνεχή αιτήματά μας.
Να προσθέσω ότι παραλάβαμε ένα καινούριο απορριμματοφόρο από την Εταιρεία αυτή το Σεπτέμβριο, ωστόσο υπάρχουν ανοικτά ζητήματα στη συνεργασία μας με το συγκεκριμένο συλλογικό σύστημα.
Επιπλέον, την επόμενη χρονιά θα προχωρήσουμε σε προμήθεια απορριμματοφόρων οχημάτων, καθώς και άλλων οχημάτων απαραίτητων για την εξυπηρέτηση των αναγκών τόσο της Διεύθυνσης Καθαριότητας όσο και άλλων Διευθύνσεων, μέσω leasing.
Έχουμε υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για την υλοποίηση δράσεων σχετικών με την ενίσχυση της ανακύκλωσης – προδιαλογής οργανικών απορριμμάτων και βρισκόμαστε στο στάδιο της αξιολόγησης.
Η πρότασή μας αφορά σε:
– προμήθεια 1.000 κάδων οικιακής κομποστοποίησης
-ενίσχυση του δικτύου συνοικιακής κομποστοποίησης
-επέκταση δικτύου προδιαλεγμένων οργανικών απορριμμάτων μέσω προμήθειας καφέ κάδων και απορριμματοφόρου
-υλοποίηση ενημερωτικής καμπάνιας για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων
-εγκατάσταση Πράσινου Σημείου συλλογής διαφόρων κατηγοριών αποβλήτων: ανακυκλώσιμα, ογκώδη, έπιπλα, κλαδοκάθαρα κ.λπ.
Έχουμε υλοποιήσει σημαντικές παρεμβάσεις στο χώρο επεξεργασίας των απορριμμάτων στη Μαραθόλακα, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή και αποτελεσματική λειτουργία της μονάδας. Η μονάδα λειτουργεί καλύτερα από κάθε άλλη φορά.
Προχωρήσαμε στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού – 38 εργαζόμενοι –και περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για άλλους 6. Οι ανάγκες σε προσωπικό είναι αυξημένες ιδιαίτερα την προσεχή εορταστική περίοδο και είναι απαραίτητη η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.
Τέλος, θα ακολουθήσουν εκτεταμένες ενημερωτικές δράσεις και εκδηλώσεις σχετικές με τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση.
ii. ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ
• Κατασκευάστηκαν δύο νέες παιδικές χαρές: στο Φραγκοπήγαδο δίπλα από το 7ο Νηπιαγωγείο και στην Τοπική Κοινότητα Αιθαίας και συμπληρώθηκαν με παιχνίδια κάποιες υφιστάμενες παιδικές χαρές. Ποσό σύμβασης 70.432 € και πηγή χρηματοδότησης δημοτικοί πόροι.
• Υπάρχει σε εξέλιξη εργολαβία συντήρησης των παιδικών χαρών, από πιστοποιημένο-εξειδικευμένο ανάδοχο, στο πλαίσιο της οποίας γίνονται οι απαραίτητες επιδιορθώσεις στα όργανα και στον εξοπλισμό, οι απαραίτητοι από τη νομοθεσία έλεγχοι για την ασφάλεια των χρηστών, η συντήρηση πρασίνου και ο καθαρισμός των χώρων. Ποσό σύμβασης 44.110,52 € και πηγή χρηματοδότησης δημοτικοί πόροι.
• Αυτή τη στιγμή δημιουργούνται νέα δίκτυα και τοποθετούνται νέα φωτιστικά σώματα και ιστοί σε 24 παιδικές χαρές του Δήμου. Ποσό σύμβασης 223.820 € και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ».
• Έχει υπογραφεί σύμβαση και αναμένεται η εγκατάσταση του αναδόχου, μέσα στο έτος, για την ανακατασκευή της Βόρειας Παιδικής Χαράς του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων και την συμπλήρωση παιχνιδιών στην Κεντρική Παιδικής Χαρά του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων Δήμου. Ποσό σύμβασης 110.695,54 € και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ».
• Είναι σε εξέλιξη η διενέργεια διαγωνισμού για την ανακατασκευή της παιδικής χαράς του Αναψυκτηρίου (απέναντι από το ιστορικό Δημαρχείο), στο πλαίσιο της ανάπλασης της οδού Κολοκοτρώνη και της γύρω περιοχής. Προϋπολογισμός μελέτης για παιδική χαρά 59.262,20 € με χρηματοδότηση από Πράσινο το Ταμείο.
iii. ΝΕΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
• Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο σύναψης προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη συντήρηση του πρασίνου των κόμβων που βρίσκονται στο οδικό δίκτυο και είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας
• Με την ίδια διαδικασία θα γίνει και προσπάθεια εγκατάστασης φύτευσης και άρδευσης του νέου κόμβου στην έξοδο της περιμετρικής οδού προς τη Μάνη, δίπλα στο ξενοδοχείο «Φωτεινή».
• Καθαρισμός κρασπέδων και βάψιμο. Σε πολλά σημεία στα κράσπεδα της πόλης έχουν συσσωρευτεί χώματα με αποτέλεσμα να φυτρώνουν αγριόχορτα, να λιμνάζουν νερά, να δημιουργούνται εστίες μικροβίων, να φράζουν τα φρεάτια και να υποβαθμίζεται η αισθητική εικόνα της πόλης. Ο Δήμος Καλαμάτας θα εκτελέσει εργασία καθαρισμού αυτών των σημείων ξεκινώντας από το εμπορικό κέντρο και θα συνεχίσει στις γειτονιές.
• Προμήθεια και φύτευση δένδρων. Θα γίνουν δενδροφυτεύσεις στην πόλη και θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα σχολεία όπου υπάρχουν τεράστιες ανάγκες.
• Καθαρισμός δημοτικών αγροτικών δρόμων με καταστροφέα κυρίως στις Κοινότητες του Ταϋγέτου.
• Προμήθεια ζαρντινιερών. Τη νέα χρονιά θα προμηθευτούμε νέες ζαρντινιέρες για να αντικαταστήσουμε κάποιες καταστραμμένες αλλά και για να τοποθετήσουμε νέες σε καινούργιες θέσεις. Στόχος είναι να πλημμυρίσουμε την πόλη και τις Κοινότητες με τα χρώματα των εποχικών ανθοφύτων. Πρόκειται να πραγματοποιηθούν χιλιάδες φυτεύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στους καλοκαιρινούς μήνες.
• Εγκατάσταση νέου χλοοτάπητα και υπογείου δικτύου άρδευσης στη κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου. Αυτή την εποχή η Υπηρεσία εκπονεί την μελέτη για τη συγκεκριμένη εργασία.
• Καθαρισμοί κοιμητηρίων. Πρόκειται να πραγματοποιηθεί καθαρισμός των κοιμητηρίων από την αυτοφυή βλάστηση αλλά και να συντηρηθεί το πράσινο των κοιμητηρίων, όπου αυτό είναι απαραίτητο για να διευκολυνθεί και το έργο των Προέδρων Κοινοτήτων.
iv. ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ
• Κλαδέματα δενδροστοιχιών και άρσεις επικινδυνότητας μεγάλων δένδρων. Στο πλαίσιο εργολαβίας που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2019 και συνεχίζεται έως σήμερα, έχουν κλαδευτεί περίπου 900 δέντρα σε όλο το Δήμο Καλαμάτας, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά σε πολύ ψηλά δέντρα (άνω των 16 μέτρων). Η εργολαβία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους. Ποσό σύμβασης 93.947,36 € και πηγή χρηματοδότησης δημοτικοί πόροι.
Ετοιμάζεται νέα σχετική εργολαβία, που θα καλύψει τα έτη 2020 και 2021.
• Συντήρηση οργανωμένων χώρων πρασίνου. Εκτελείται εργολαβία σε ετήσια βάση, που περιλαμβάνει την κεντρική ζώνη, την παρόχθια ζώνη, την Νέα Είσοδο, την παραλιακή, τα πάρκα και γενικά όλους τους οργανωμένους χώρους πρασίνου. Οι βασικές εργασίες συντήρησης των οργανωμένων χώρων πρασίνου είναι: το κούρεμα των χλοοταπήτων, η άρδευση, η μηχανική ζιζανιοκτονία, τα χλωρά κλαδέματα και τα κλαδέματα θάμνων. Η εργολαβία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους. Ποσό σύμβασης 57.982,87 € και πηγή χρηματοδότησης δημοτικοί πόροι.
Έχει ήδη ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τη σύμβαση της επόμενης χρονιάς.
• Καθαρισμός αυτοφυούς βλάστησης σε ελεύθερους χώρους, οικόπεδα και δημοτικό οδικό δίκτυο. Εκτελείται εργολαβία σε ετήσια βάση, που στόχος της είναι η αποψίλωση ανεπιθύμητης αυτοφυούς βλάστησης και η απομάκρυνση προϊόντων αποψίλωσης από ελεύθερους χώρους, δημοτικό οδικό δίκτυο και οικόπεδα με μηχανικό εξοπλισμό. Ποσό σύμβασης 56.991,64 € με πηγή χρηματοδότησης δημοτικούς πόρους. Η εργολαβία είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στην αρχή της επόμενης χρονιάς. Τώρα ξεκινάει η διαδικασία για την επόμενη χρονιά.
• Θρυμματισμός φυτικών υπολειμμάτων. Πρόκειται για την εργασία διαχείρισης των προϊόντων που προκύπτουν από τη συντήρηση του αστικού πρασίνου (κοπή θάμνων, χόρτων, ξερών δέντρων, κούρεμα χλοοτάπητα και κυρίως κλάδευση των δέντρων). Έχει ήδη ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία και θα υλοποιηθεί την επόμενη χρονιά η σύμβαση.
• Φυτοπροστασία αλσυλλίων και υπολοίπων χώρων πρασίνου.
Εκτελείται εργολαβία σε ετήσια βάση με κύριο στόχο την προστασία των φοινικοειδών. Πραγματοποιείται επίσης πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης των εντόμων, τα οποία προσβάλλουν τα φυτά του αστικού πρασίνου, καθώς και της κάμπιας των πεύκων και, τέλος, των ασθενειών και εχθρών των χλοοταπήτων.
• Προμήθεια ανθοφύτων. Θα προμηθευτούμε ανθόφυτα για τη βελτίωση της αισθητικής της πόλης ειδικά για τις γιορτές των Χριστουγέννων, που θα φυτευτούν στις ζαρντινιέρες της πόλης, στους ανθώνες της πλατείας, των αγαλμάτων και στους κόμβους της πόλης.
• Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με πεδίο εφαρμογής περιοχές του αστικού συστήματος Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για την τριετία 2018-2020, για το οποίο ο Δήμος μας διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους, ανά έτος 30.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στη υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου του έργου.Το έργο υλοποιείται στον αστικό ιστό από ανάδοχο μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μεσσηνίας μετά από προγραμματική σύμβαση.
• Παρατηρείται έντονα στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια, όπως και σε άλλες πόλεις, το φαινόμενο των graffiti, με την έννοια όχι των σκίτσων αλλά των υπογραφών, της αναγραφής άσχημων εκφράσεων κ.λπ., που δεν προσδίδουν κανένα δείγμα πολιτισμού, απεναντίας αποτελούν φθορά ξένης, ιδιωτικής και δημόσιας, περιουσίας. Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζουμε σε πολλά κτήρια στη πόλη μας αλλά και σε πάγκους, παγκάκια, καθιστικά, γλυπτά, τοίχους κτιρίων, πινακίδες και άλλες επιφάνειες. Επίσης, η επικόλληση αυτοκόλλητων σε πινακίδες σήμανσης είναι καθημερινό φαινόμενο που εγκυμονεί κινδύνους.
Ο Δήμος Καλαμάτας έχει συντάξει 2 μελέτες παροχής υπηρεσιών για τον καθαρισμό των πινακίδων της πόλης από ρύπους, αυτοκόλλητα και graffiti καθώς και τον καθαρισμό των μνημείων από γκράφιτι.
• Εργασίες επισκευής δικτύου άρδευσης.
• Απεντομώσεις δημοτικών χώρων».
Ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος είπε τα ακόλουθα, αναφορικά με τον τομέα ευθύνης του:
ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΟΔΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
«Το έργο αυτό έχει ολοκληρωθεί με προϋπολογισμό 930.000 € και έκπτωση 63 %από τον εργολάβο.
Περιέλαβε ανακατασκευές ταπήτων με φρέζα, καθαίρεση παλαιού τάπητα, ισοπεδωτική, συγκολλητική και κατασκευή ασφαλτικού τάπητα κυκλοφορίας.
Ξεκινάμε καταγραφή με τμήματα νέων δρόμων, προκειμένου μέσα στο 2020 να γίνει μελέτη και διαγωνισμός για την ασφαλτόστρωσή τους, ξεκινώντας από τις γειτονιές που έχουν τα περισσότερα προβλήματα και τις περισσότερες ανάγκες, αλλά και με βάση τα αιτήματα των συμπολιτών μας.
Έχουμε ξεκινήσει την καταγραφή ρείθρων, κρασπέδων πεζοδρομίων και εγκάρσιων τμημάτων δρόμων με προβλήματα και γίνονται οι απαραίτητες μετρήσεις, προκειμένου να συνταχθεί μελέτη για μία εργολαβία για την συντήρηση και επισκευή τους μέσα από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020.
Επίσης, θα γίνουν ασφαλτοστρώσεις στις Κοινότητες. Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό 400.000 € και βρισκόμαστε στην φάση του προσυμβατικού ελέγχου του προσωρινού αναδόχου και ελέγχονται τα δικαιολογητικά.
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ
Έχουμε τρεις συμβάσεις εργολαβιών σε εξέλιξη για τις Δημοτικές Ενότητες Άριος, Θουρίας και Αρφαρών με προϋπολογισμό 24.800 € καθεμία.
Άλλο ένα έργο για την αγροτική οδοποιΐα είναι η βελτίωση της αγροτικής οδοποιΐας Δήμου Καλαμάτας από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ με προϋπολογισμό 1.062.000 €, για το οποίο έχουν υποβληθεί προσφορές από ενδιαφερόμενους εργολήπτες και θα γίνει ηλεκτρονική αποσφράγιση από την αρμόδια επιτροπή στις 14/11/2019.
 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ
Άλλο ένα πολύ σημαντικό έργο είναι η συντήρηση των σχολικών κτηρίων. Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό 520.000 € από το πρόγραμμα Φιλόδημος.
Από αυτή την εργολαβία έχουν γίνει:
• ανακατασκευή οκτώ WC στο πρώην Πολυκλαδικό Λύκειο και ενός WC ΑμεΑ στο ίδιο σχολείο
• ένα συγκρότημα WC στο 18ο Δημοτικό
• ένα συγκρότημα WC στο 4ο Δημοτικό
Επισκευή όψεων, άρση της επικινδυνότητας και χρωματισμοί έχουν γίνει:
• στο Γυμνάσιο Θούριας
• στο 9ο Δημοτικό Σχολείο
• στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
• στο Δημοτικό Σχολείο Βέργας
• στο πρώην Πολυκλαδικό Λύκειο
Αντικατάσταση φωτιστικών LED:
• στο 9ο Δημοτικό Σχολείο
• στο 14ο Νηπιαγωγείο
• στο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Βέργας και
• στο Δημοτικό Λαιΐκων
Επίσης, έχει γίνει ανακατασκευή στέγης στο Νηπιαγωγείο Λαιΐκων.
Τέλος, επισκευή μόνωσης έγινε:
• στο 4ο Γυμνάσιο και
• στο κλειστό γυμναστήριο του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ
ΜΕΣΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Προχωράμε σε συμπληρωματική σύμβαση με τον εργολάβο και είμαστε στη διαδικασία υπογραφής της. Μέσω αυτής θα εκτελεσθούν οι εξής παρεμβάσεις:
ΦΩΤΑ LED
Δημιουργήθηκε η ανάγκη αντικατάστασης φωτιστικών σωμάτων στο Μουσικό Σχολείο με νέα φωτιστικά τύπου LED, για την ομαλή λειτουργία του κατά τη νέα σχολική χρονιά, επειδή παρατηρήθηκαν πολλές βλάβες στα φωτιστικά των διαδρόμων. Επίσης, ανάγκη τοποθέτησης LED υπάρχει και στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας λόγω της λειτουργίας στο χώρο του και του Νυχτερινού Γυμνασίου-Λυκείου. Οι δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση των φωτιστικών σε LED δεν είναι επιλέξιμες από το πρόγραμμα Φιλόδημος και έτσι θα καλυφθούν από δημοτικούς πόρους.
ΣΤΕΓΕΣ
Κατά τις πρόσφατες καταιγίδες παρατηρήθηκε εισροή υδάτων από τη στέγη του Δημοτικού Σχολείου Θουρίας και διαπιστώθηκε η ανάγκη άμεσης επισκευής των κεραμιδιών και της μόνωσής της για την υγιεινή και ασφάλεια των παιδιών. Η παρέμβαση θα εκτελεσθεί μέσω της συμπληρωματικής σύμβασης.
ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΟ
Κατά τις εργασίες ανακατασκευής των WC στα κτήρια του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου κρίθηκε αδύνατη η σύνδεσή τους με το παλιό υδραυλικό δίκτυο μεταλλικών σωλήνων, καθώς αυτές οι σωληνώσεις παρουσίαζαν έντονες διαρροές και σημάδια αποσάθρωσης λόγω παλαιότητας. Χρειάζεται νέο δίκτυο με πλαστικούς σωλήνες για να καταστεί δυνατή η ομαλή λειτουργία των νέων WC. Κι αυτό θα αντιμετωπισθεί μέσω της συμπληρωματικής σύμβασης.
ΝΕΑ WC
Είναι αναγκαία η δημιουργία χώρων WC σε σχολεία μέσα από αιτήσεις των διευθύνσεων αυτών, λόγω βλαβών και βανδαλισμών. Συγκεκριμένα θα κατασκευασθούν WC στο 4ο Δημοτικό, στο 18ο Δημοτικό και στο Λύκειο Θουρίας.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ
Κατά τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις παρατηρήθηκε εισροή υδάτων από φεγγίτες, πλησίον μαρμάρινων κλιμακοστασίων, στο 22ο Δημοτικό. Οι φεγγίτες θα αντικατασταθούν και επειδή η δαπάνη ενεργειακών κουφωμάτων δεν είναι επιλέξιμη από το πρόγραμμα Φιλόδημος, το κόστος θα καλυφθεί από δημοτικούς πόρους.
ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΙΣ-ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ
Κατά την πρόοδο των εργασιών του έργου, δημιουργήθηκαν νέες ανάγκες για καθαιρέσεις σαθρών επιχρισμάτων και επισκευές αυτών στο Γυμνάσιο-Λύκειο Αρφαρών, και στα 3ο, 4ο και 7ο Δημοτικό σχολείο με σκοπό την άρση της επικινδυνότητάς τους. Το θέμα θα αντιμετωπισθεί μέσω της συμπληρωματικής σύμβασης.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ
Οι χρωματισμοί αυτοί αφορούν στα σχολεία, στα οποία θα πραγματοποιηθούν καθαιρέσεις και επισκευές για την επαναφορά των όψεών τους στην πρότερη ομαλή κατάσταση και με σκοπό την άρση της επικινδυνότητάς τους.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ
ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Οι εργασίες αυτές αφορούν τα σχολεία που θα αντικατασταθούν στέγες και κουφώματα, καθώς εκεί θα προκύψουν μερεμέτια σε τοιχοποιίες και οροφές.
 LED ΣΤΟΝ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟ
Άλλο ένα σημαντικό θέμα είναι ο ηλεκτροφωτισμός και η αντικατάσταση λαμπτήρων και φωτιστικών σωμάτων με νέα, τεχνολογίας LED. Οι εργασίες για την πραγματοποίηση του έργου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Έχει ήδη ολοκληρωθεί η τοποθέτηση 2.237 νέων λαμπτήρων LED, ενώ αντικαθιστούμε μέσω της εργολαβίας αυτής 12.500 φωτιστικά με καινούργια, επίσης τεχνολογίας LED. Συνολικά, θα τοποθετηθούν 14.737 νέοι λαμπτήρες και φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED.
Σημειώνεται ότι στα νέα φωτιστικά θα υπάρχει σύστημα controller που θα αποσκοπεί στον έλεγχο του φωτιστικού. Το σύστημα δέχεται εντολές για να ανοίγει, να σβήνει και να ελέγχει την αύξηση και τη μείωση της φωτεινότητας. Επίσης, δίνει σήμα όταν λειτουργεί ή όχι. Τα ρυθμιστικά αυτά δημιουργούν ένα δίκτυο το οποίο αποσκοπεί στον έλεγχο του οδοφωτισμού και δεν μπορεί να υποστηρίξει καμιά άλλη λειτουργία ή επικοινωνία των ρυθμιστικών. Η επικοινωνία γίνεται ασύρματα με συχνότητα 433 ΜHz, μία συχνότητα για παράδειγμα αντίστοιχη του τηλεχειριστηρίου της τηλεόρασης.
Εξοικονόμηση, λοιπόν, αλλά και πολλά οφέλη για το Δήμο μας. Με την αντικατάσταση του συνόλου των λαμπτήρων η εξοικονόμηση θα ανέλθει άνω του 70 % της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε μέχρι σήμερα.
Επίσης, η ανάδοχος εταιρεία θα έχει την ευθύνη λειτουργίας και παρακολούθησης του έργου επί δεκαετία, άρα ο Δήμος θα έχει οφέλη και από αυτό, γιατί θα γλυτώσουμε τις δαπάνες στην συντήρηση του δημοτικού φωτισμού.
Επίσης, στο πλαίσιο του έργου θα εγκατασταθούν και δύο συστήματα πληροφορικής, που θα δημιουργήσουν μια πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα ελέγχεται από απόσταση αν έχει καεί μία λάμπα και σε ποιο σημείο.
Άλλο ένα έργο, που θα παραδοθεί μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας, είναι στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας. Έχουμε κάνει αντικατάσταση όλων των παλιών φωτιστικών με καινούργια τεχνολογίας LED, έχουν τοποθετηθεί πίλαρ για να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τις εκδηλώσεις που γίνονται στο πάρκο. Επίσης, έχουν γίνει και μετατοπίσεις ιστών από τα πιο φωτεινά σημεία σε πιο σκοτεινά όπου υπάρχουν ανάγκες.
 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Γίνεται καταγραφή και συγκεντρώνουμε στοιχεία για να προχωρήσουμε σε προτάσεις μονοδρομήσεων, ρυθμίσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης στην πόλη, με αφορμή και διάφορα αιτήματα των συμπολιτών μας.
Επίσης, μελετάται η δυνατότητα δημιουργίας κυκλικού κόμβου στην οδό Αθηνών, έξω από το Δημαρχείο, στη διασταύρωση με την οδό Αγίου Δημητρίου, αλλά και στη διασταύρωση Θουρίας προς Μικρομάνη, καθώς και γεωμετρική διαμόρφωση έξω από τον ΟΑΕΔ στο Ασπρόχωμα.
Ακόμα, προχωρούν οι διαγραμμίσεις στις οδούς Ναυαρίνου, Κρήτης, Ηρώων, Αθηνών και Αριστομένους.
Τέλος, γίνεται καταγραφή για την προμήθεια νέων πινακίδων. Έχουμε καταγράψει περιοχές με ελλείψεις σε σήμανση ονοματοθεσίας. Θα παραγγελθούν και θα τοποθετηθούν, γιατί σκοπός μας είναι η βελτίωση της εικόνας της πόλης μας και κυρίως των γειτονιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages