Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε 260.000 συνταξιούχους - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε 260.000 συνταξιούχους

Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε 260.000 συνταξιούχους

Share This
Σοβαρό πλήγμα στα θεμέλια του ΕΦΚΑ και του επικουρικού ΕΤΕΑΕΠ αναμένεται να προκαλέσουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που κρίνουν αντισυνταγματικές αρκετές ζωτικής σημασίας διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.
Μεταξύ αυτών, οι περικοπές που επιβλήθηκαν από τον Ιούνιο του 2016 σε 260.000 συνταξιούχους, καθώς δεν διενεργήθηκαν ύστερα από αναλογιστικές μελέτες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», στον «αέρα» φαίνεται πως βρίσκονται και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, όπως και οι εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι αλλαγές του νόμου 4387/2016 κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Στον αντίποδα, μία από τις αποφάσεις φαίνεται πως βάζει «φρένο» στις αναδρομικές διεκδικήσεις εκατομμυρίων συνταξιούχων, με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να μην εγείρει ενστάσεις για το ύψος των παλαιών κύριων συντάξεων.
Οι αποφάσεις, που εκτός απρόοπτου πρόκειται να δημοσιοποιηθούν σήμερα, θεωρούνται καθοριστικές για το μέλλον του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως θεσμοθετήθηκε με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016, αλλά και για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.
Παράλληλα, θα επηρεάσουν και σειρά από πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, κυρίως όσον αφορά το μέλλον της επικουρικής ασφάλισης, την αναλογικότερη αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών στους μη μισθωτούς.
Στο μικροσκόπιο των δικαστών έχουν τεθεί ζωτικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, που έχει μείνει γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου, οι οποίες αν κριθούν αντισυνταγματικές, αναμένεται να προκαλέσουν ισχυρότατο πλήγμα όχι μόνο στον ΕΦΚΑ αλλά και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages