ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Share This
Σε συνέχεια της πρώτης παρέμβασης, που κράτησε μέχρι να νυχτώσει, χθες Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, και είχε σκοπό την αποκατάσταση της βατότητας οδών μετά τον ανεμοστρόβιλο, τα συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας με πλήθος μηχανημάτων εργάσθηκαν και σήμερα από νωρίς το πρωί. Με εντολή του Δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, οι υπάλληλοι του Δήμου Καλαμάτας με JCB, φορτηγά και άλλα οχήματα, σάρωθρα, αλυσοπρίονα και λοιπό εξοπλισμό, παρενέβησαν για την απομάκρυνση κορμών δέντρων που έπεσαν και κλαδιών, καθώς και για τον καθαρισμό των χώρων απ’ όπου πέρασε αυτό το φυσικό φαινόμενο. Τη μανία του ανεμοστρόβιλου, που διήρκεσε περίπου 10 λεπτά και εμφανίσθηκε χθες γύρω στις 14:00, υπέστη τμήμα του στεγάστρου του Δυτικού Εμπορικού Κέντρου, οικίες και καταστήματα, παράγκες των ρομά στην περιοχή Αγίας Τριάδος, ενώ δε γλύτωσαν οι δημοτικοί λαχανόκηποι ανατολικά αυτού του Ιερού Ναού.
Με απόφαση του Δημάρχου και σε συνέχεια συσκέψεων, συγκροτήθηκε επιτροπή από υπαλλήλους του Δήμου Καλαμάτας, που ανήκουν στις Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών, Πρόνοιας και Οικονομικών, η οποία καταγράφει τα προβλήματα σε οικίες και οικοσκευές. Χθες, έγιναν από πολίτες δηλώσεις ζημιών για 14 οικίες, ενώ σήμερα για 8 οικίες και 3 καταστήματα.
Επίσης, συγκροτήθηκε επιτροπή από γεωτεχνικούς, που θα ελέγξει εάν υπάρχουν επικίνδυνα δένδρα στη διαδρομή που ακολούθησε ο ανεμοστρόβιλος.
Σύμφωνα με υπηρεσιακή αναφορά της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών, «για 10 λεπτά την 24η Σεπτεμβρίου 2019 ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00 αναπτύχθηκε στιγμιαία ανεμοστρόβιλος με αρχή την Δυτική Γειτονιά της πόλης (περιμετρικός δρόμος καταυλισμός τσιγγάνων), πέρασε την οδό Αθηνών, το Νέο Δημαρχείο, στην συνέχεια «βγήκε» στην οδό Αρτέμιδος, στην παρόχθια ζώνη Νέδοντα, «μπήκε» στην οδό Μακεδονίας, στην οδό Θεμιστοκλέους και στη συνέχεια στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και στην οδό Ευαγγελιστρίας ένας μικρός του κλάδος, όπου και εκτονώθηκε.
Τα χαρακτηριστικά ήταν οι έντονες ανεμοριπές, που έφθαναν και τα 11 μποφόρ, συνοδευόμενες με καταιγίδα. Κυρίως ο έντονος στροβιλισμός μετακίνησε υλικά, ξερίζωσε δένδρα και έσπασε μεγάλους βραχίονες δένδρων (ευκαλύπτων, πεύκων, ελιών κ.λπ.). Όλα αυτά που συνιστούν ακραίο καιρικό φαινόμενο.
Α! Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Δεν έχουμε μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές στην αγροτική παραγωγή είτε σαν καταστροφή οπωροφόρων είτε σαν ηρτημένη εσοδεία (η ηρτημένη εσοδεία, δηλαδή η αξία προϊόντων που δεν έχουν ωριμάσει και δεν συγκομίσθηκαν ακόμη από τα φυτά, μονοετών ή πολυετών καλλιεργειών), όσον αφορά στο φυτικό κεφάλαιο.
Καμμιά αναφορά για ζωικό κεφάλαιο (παραγωγικά ζώα).
Β! ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ
Οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών μετά την αυτοψία στην αστική περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, κυρίως εκεί απ’ όπου «πέρασε» ο ανεμοστρόβιλος, κατέγραψαν δεκάδες πτώσεις δένδρων και σπασμένων κλάδων σε δενδροστοιχίες, σε δρόμους, στην παρόχθια ζώνη Νέδοντα, σε περιβάλλοντες χώρους σχολείων, παιδικές χαρές και στο Δημοτικό Πάρκο και στο Νέο Δημαρχείο».
Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά σε δέντρα που έπεσαν ή επλήγησαν με σφοδρότητα και, τέλος, αναφέρεται ότι «τα συνεργεία Πρασίνου του Δήμου, από την πρώτη στιγμή και μέχρι τώρα, επιχειρούν να απομακρύνουν τα σπασμένα, να υποστυλώσουν τα εκριζωμένα και να άρουν την επικινδυνότητα από σπασμένους βραχίονες και κλάδους δένδρων με προτεραιότητα τα σχολεία, τους κοινόχρηστους χώρους και περιβάλλοντες χώρους δημοτικών κτηρίων».
Σημειώνεται, ακόμη, ότι κυρίως λόγω της νεροποντής προξενήθηκαν ζημιές σε αγροτικούς δρόμους. Σοβαρά τέτοια προβλήματα αναφέρθηκαν στην Κοινότητα Βρομόβρυσης, όπου επίσης έσπασε ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης, για την επιδιόρθωση του οποίου επελήφθη η ΔΕΥΑΚ. Επίσης, ζημιές αναφέρθηκαν στην Κοινότητα Αλαγονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages