ANAKAΛΥΨΕΙΣ για το μεσσηνιακό λάδι που έγινε στο διάστημα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ANAKAΛΥΨΕΙΣ για το μεσσηνιακό λάδι που έγινε στο διάστημα

ANAKAΛΥΨΕΙΣ για το μεσσηνιακό λάδι που έγινε στο διάστημα

Share This
Άφωνη… αφήνουν την επιστημονική κοινότητα τα αποτελέσματα σχετικά με το πείραμα που έγινε στο διάστημα, με το μεσσηνιακό λάδι που παράχθηκε από ελιές Καλαμών. Το τελικό προϊόν εμφανίζει σούπερ ιδιότητες με τις πολυφαινόλες να εκτοξεύονται και σίγουρα ανοίγουν νέοι σημαντικοί δρόμοι. Όλα αυτά με την σφραγίδα των μαθητών της Καλαμάτας που τόλμησαν και πέτυχαν κάτι το εντυπωσιακό.
Δεν είναι απλά, μια ακόμη… ανακάλυψη. Ίσως είναι Η ανακάλυψη που οδηγήσει σε μια σειρά από βήματα που «δημιουργήσουν» ένα μέλλον. Μοιάζει μικρό αλλά είναι τόσο μεγάλο, αυτό που βγαίνει από την αξιολόγηση των δεδομένων της αποστολής στο διάστημα του ελληνικού – και πιο συγκεκριμένα του μεσσηνιακού – ελαιολάδου.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Πριν από λίγο χρονικό διάστημα με τον πύραυλο New Shepard της εταιρείας Blue Origin του Jeff Bezos, σε ύψος 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης μεταφέρθηκε ένα μίνι “ελαιοτριβείο” – έναν ηλεκτρομηχανολογικό μηχανισμό σύνθλιψης ελιών – για ένα πείραμα. Το πρωτοποριακό ελληνικό εγχείρημα αφορούσε την παραγωγή ελαιόλαδου σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας με πρώτη ύλη τις ελιές Καλαμών με παιδιά που φοιτούσαν  στο 4ο και 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας να έχουν τον πρώτο λόγο στην υλοποίησή του.
Η πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανήκε στον διακεκριμένο Καθηγητή Αεροδιαστημικής στο San Hose Univerisity της Καλιφόρνια και επί μακρόν συνεργάτη της NASA Δρ. Περικλή Παπαδόπουλο και στον αδελφό του Δρ. Τάκη Παπαδόπουλο, μηχανολόγο μηχανικό ειδικό στη μηχανική Συστημάτων εμπνευστή και συντονιστή του εγχειρήματος με την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
Ο σκοπός της αποστολής ήταν να μελετηθεί η συμπεριφορά αυτών των ελληνικών προϊόντων σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Το πείραμα διήρκεσε περίπου 45 λεπτά. Τόσος ήταν ο χρόνος που χρειάστηκε για να ανέβει ο μηχανισμός σε απόσταση 100 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη, να παραμείνει σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας επί περίπου 3,5 λεπτά και στη συνέχεια να επιστρέψει στη Γη.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το λάδι που βγήκε από το μίνι «ελαιοτριβείο» εστάλη στην Ελλάδα και εξετάστηκε η χημική του σύνθεση και τα αποτελέσματα άφησαν πολλούς άφωνους.
Οι εργαστηριακές αναλύσεις των δειγμάτων έδειξαν κατά πολύ υψηλότερες τιμές στις συγκεντρώσεις, mg/ Kg,  των ευεργετικών αντιοξειδωτικών πολυφαινόλων στο δείγμα των μόλις 3 ml που παρήχθη στο διάστημα.
Αυτό τονίζει πλέον τις προοπτικές παραγωγής από το ελαιόλαδο με πρωτόγνωρες φυσικές φαρμακευτικές ιδιότητες κατά πολύ αυξημένες σε θεραπευτική ισχύ από αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, που μέσα από τέτοια παρασκευάσματα να μπορέσουν οι ειδικοί να δώσουν ιαματικές  λύσεις σε πολλές σύγχρονες παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ανοίγεται μια νέα εποχή στην φυσιοθεραπευτική ίαση και το πείραμα αυτό με τις ελιές Καλαμών από μαθητές δημοσίων γυμνασίων γίνεται ιστορικός οδοδείκτης για την νέα γενιά που πρωτοπορεί διεθνώς.
Είναι μια αρχή που ανοίγει πολλούς νέους  δρόμους έρευνας, καινοτομίας και προοπτικές για το νεανικό “επιχειρείν”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages