ΑΝΑΤΡΟΠΗ για τους Συμβούλους σε δημοτικά και περιφερειακά που ανεξαρτητοποιούνται - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΑΝΑΤΡΟΠΗ για τους Συμβούλους σε δημοτικά και περιφερειακά που ανεξαρτητοποιούνται

ΑΝΑΤΡΟΠΗ για τους Συμβούλους σε δημοτικά και περιφερειακά που ανεξαρτητοποιούνται

Share This

Σημαντική μεταβολή στα σχέδια συσχετισμών στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια φέρνει εκπρόθεσμη Τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία κατετέθη στο πολυνομοσχέδιο.
Με αυτήν τροποποιείται η παρ.6 του αρ.66  «Δημοτικές Παρατάξεις» του ν.3852/2010 και η παρ.11 του αρ.168 «Λειτουργία περιφερειακού συμβουλίου Περιφερειακές Παρατάξεις» του ίδιου νόμου, οι οποίες είχαν αντικατασταθεί από τα αρ.73 και 101 του Κλεισθένη αντιστοίχως.

Πλέον, Σύμβουλος που ανεξαρτητοποιείται ή διαγράφεται, δεν θα μπορεί να εντάσσεται σε άλλη Παράταξη.  

Ταυτοχρόνως, αυτός δεν μπορεί να παραμείνει μέλος του Προεδρείου ή της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. 
(Για τις δύο Επιτροπές, συναφής ρύθμιση υπάρχει και στο αρ.2 του Ν/Σ όπου ορίζεται «12. Όταν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, συμπεριλαμβανομένων και των Αντιδημάρχων, παύουν για οποιονδήποτε λόγο να είναι μέλη των αντίστοιχων Δημοτικών Παρατάξεων,εκπίπτουν αυτοδικαίως από την Οικονομική Επιτροπή ή την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αντικαθίστανται, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου αυτού.»)

Η κυβερνητική παρέμβαση για απαγόρευση ένταξης σε άλλη Παράταξη μετά την ανεξαρτητοποίηση, προφανώς στοχεύει στη διασφάλιση ευρύτερης εφαρμογής της νέας διάταξης περί “συμπράξεων”. 
Αυτό βεβαίως δεν θα εμποδίσει τον ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο να στηρίζει μια Παράταξη με την ψήφο του, παρά το ότι τυπικά δεν θα μπορεί να ενταχθεί σε αυτήν, αφού “οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση” κατά την παρ.1 του αρ.66 του ν.3852/2010 και δεδομένου ότι θα μπορεί π.χ. να οριστεί Αντιδήμαρχος.

Για πληρέστερη κατανόηση, ας δούμε συγκριτικά το πριν και το μετά των αντίστοιχων ρυθμίσεων.

ΔΗΜΟΙ
ΠΡΙΝ (Κλεισθένης)
« 6. Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την Παράταξή του,μπορεί να ενταχθεί σε άλλη, με γραπτή δήλωση που υποβάλλεται στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και υπογράφεται από τον ίδιο και τα 2/3 τουλάχιστον των μελών της Παράταξης στην οποία προσχωρεί, εφόσον αυτή έχει τουλάχιστον 3 μέλη, ή από όλα τα μέλη της Παράταξης στην οποία προσχωρεί, εφόσον αυτή έχει λιγότερα από 3 μέλη. »
ΜΕΤΑ (Τροπολογία στο Πολυνομοσχέδιο)
« 6. Το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την Παράταξή του δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη Παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλοςτου Προεδρείου ή της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπου εκλέχτηκε ως μέλος της Παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε. Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος μπορεί να οριστεί ή να παραμείνει Αντιδήμαρχος. Είναι δυνατή, όμως, η επανένταξή του στην Παράταξη από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, εφόσον τούτο γίνει δεκτό από τα  2/3 των μελών, προκειμένου για Παρατάξεις που έχουν τουλάχιστον 3 μέλη και από όλα τα μέλη, προκειμένου για Παρατάξεις με λιγότερα από 3 μέλη. »

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
ΠΡΙΝ (Κλεισθένης)
«11. Μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την Παράταξή του, μπορεί να ενταχθεί σε άλλη, με γραπτή δήλωση που υποβάλλεται στο Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου και υπογράφεται από τον ίδιο και τα 2/3 τουλάχιστον των μελών της Παράταξης στην οποία προσχωρεί, εφόσον αυτή έχει τουλάχιστον 3 μέλη, ή από όλα τα μέλη της Παράταξης στην οποία προσχωρεί, εφόσον αυτή έχει λιγότερα από 3 μέλη.»
ΜΕΤΑ (Τροπολογία στο Πολυνομοσχέδιο)
« 6. Το μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την Παράταξή του, δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη Παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του Προεδρείου ή της Οικονομικής Επιτροπής, όπου εκλέχτηκε ως μέλος της Παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε. Ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος μπορεί να οριστεί ή να παραμείνει Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης. Είναι δυνατή, όμως, η επανένταξή του στην Παράταξη από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, εφόσον τούτο γίνει δεκτό από τα  2/3 των μελών, προκειμένου για Παρατάξεις που έχουν τουλάχιστον 3 μέλη και από όλα τα μέλη, προκειμένου για Παρατάξεις με λιγότερα από 3 μέλη. »

Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο της Τροπολογίας, που ρυθμίζει και λοιπά σημαντικά αυτοδιοικητικά ζητήματα,  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages