22% η απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ! - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

22% η απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ!

22% η απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ!

Share This
Του Στέλιου Μορφίδη από το www.newmoney.gr
Μετα βίας στο 22% φθάνει η απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ παρά την θετική εικόνα που προσπαθούσε  να καλλιεργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως προκύπτει απ’ τα στοιχεία που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης δημοσιογράφων με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γιάννης Τσακίρης έκανε λόγο για έναν αγώνα δρόμου και άθλο «που πάση θυσία πρέπει να επιτευχθεί». Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα στη διάρκεια ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, έως αυτή τη στιγμή έχουν απορροφηθεί – δαπανηθεί στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 σχεδόν 5 δισ. ευρώ από τα 22 δισ. του προγράμματος (εκτός του προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη), κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό απορρόφησης ανέρχεται στο 22%. «Δεν θα πω αν είναι πολύ ή λίγο, αυτό που ξέρουμε είναι ότι μέχρι το 2023 θα πρέπει να δαπανούμε 5 δισ. ευρώ ετησίως. Ο στόχος είναι δύσκολος. Πρόκειται για έναν άθλο».
Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη στόχος είναι ο διπλασιασμός του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, όπως εξήγησε, θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά η μόχλευση των πόρων που διαθέτει η κυβέρνηση μέσω του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ (Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων) , «έως ότου έχουμε την προσέκλυση ξένων επενδύσεων».
Όπως τόνισε ο κ. Τσακίρης ισχυρό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, θα έχει και η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία «θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές». Γι αυτό και προανήγγειλε αλλαγές στη νομοθετική ρύθμιση στην οποία είχε προβεί η προηγούμενη κυβέρνηση.
Στο σημείο αυτό ο κ. Τσακίρης ανέδειξε και την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα παράσχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Όπως εξήγησε πρόκειται για εργαλεία (εγγυήσεις κτλ) που μπορούν να ανακυκλωθούν, αφού με το πέρας τους περνάνε στον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages